Знаете ли, че според учени има 19 различни вида усмивки? Тъй като усмивките се предизвикват от положителни емоции, а смехът предизвиква такива, днес в рубриката ни "Знаете ли, че...?" споделяме няколко факти за смеха.

Човек се смее до 30 пъти повече, когато се намира в компанията на други хора, отколкото когато е сам. Ето защо можем наистина да кажем, че смехът е заразен. 

Честият и идващ от сърце смях, помага на тялото да намали риска от появата на сериозни заболявания. Чрез промяна на нивата на кортизол в тялото ни, смеейки се, ние понижаваме нашите нива на стрес.

Смехът всъщност е една добра тренировка! Когато се смеете вие укрепвате мускулите на лицето, стомаха и диафрагмата. 

Знаете ли, че според някои проучвания, най-малко 15 минути смях на ден, увеличават продължителността на живота с два дни?

Науката, която се занимава с изучаването на смеха и неговите влияния върху човешкото тяло, се нарича гелотология.

Хората не са единствените същества, които се смеят. Макар и не толкова очевидни за откриване, много животни също изпитват нещо подобно на смях. 

Децата се смеят около три пъти повече, отколкото възрастните, а жените повече от мъжете.

Повечето хора не могат да се смеят по "команда". Смехът не е нещо, което ние произвеждаме съзнателно.

Знаете ли, че смехът спомага за освобождаването на ендорфини, които могат да донесат положителни промени в мисленето на един човек?

Още по темата

Пълноценният смях може да достави на белите дробове повече кислород, отколкото дълбокото вдишване. 

Смеейки се, всеки от нас може да засили имунитета си.

Когато се смеете в този акт на движение, могат да участват между 5 и 53 лицеви мускули.

Бебетата са родени със способността да се усмихват. Усмивката прави човек да изглежда по-привлекателен, общителен и уверен.

Снимки: istock