Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... в Рим има музей на пастата?

Първият по рода си търговски център е бил построен от император Траян

19.05.2016г. / 08 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичате ли да пътувате? А били ли сте някога в красивата италианска столица? Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...?“ споделяме някои интересни факти за града.

Рим е основан през 753 г. пр. н. е. от Ромул. Легендата разказва, че Ромул е имал брат близнак, Рем (Ремус). Като бебета те били изоставени в областта, която по-късно става Рим. Вълчица ги намерила и спасила, но когато те израснали Ромул убил Рем и така станал първият владетел на Рим!

Всяка вечер от дъното на фонтана Треви биват събирани около 3000 евро. Обикновено парите се даряват на католическа благотворителна организация, която използва парите, за да помага на социално слаби семейства в Рим.

Разхождайки се из Рим, често ще виждате символа SPQR. Това е абревиатура от латинския израз Senatus Populusque Romanus („Сенатът и римският народ“) и бил използван като подпис от парламента.

Знаете ли, че... в Рим има 280 фонтана и повече от 900 църкви? Рим е известен още като „Вечният град“, а също и като „Caput Mundi,“ – идва от латински и означава столица на света.

Талисманът на града е вълчицата, която се е грижила за двамата легендарни братя Ромул и Рем.

Рим става столица на обединена Италия през 1870 година, след като отнема това предимство на Флоренция. Едни от най-красивите културни паметници, които могат да бъдат видени днес в Рим, като Пантеона, Колизеума и Римския форум, са се запазили до днес благодарение на римския цимент и бетон.

Знаете ли, че в Рим има музей на пастата?

Римляните първи започват да строят с бетон преди повече от 2000 години и да го използват в целия средиземноморски басейн, за построяването на сгради, паметници и мостове.

Първият по рода си търговски център е бил построен от император Траян. Той се е състоял от няколко нива и повече от 150 търговски обекта, които предлагали всякакви стоки.

В Рим се намира най-големият университет в Европа и втори по големина в света. Това е La Sapienza, който е едно от най-старите висши учебни заведения.

Пантеонът, който е бивш древноримски храм е построен в периода 118-126 г. сл. Хр.

Свързани статии

Тогите са уникални за Рим и са били носени от римските мъже като знак за отличие. По ирония на съдбата, единствените жени, които носели тоги били проститутките, защото не им е било позволено да носят традиционното облекло на римски жени.

Един от най-величествените паметници в Рим – амфитеатърът Колизей (Колизеум) е бил построен през 70-80 г. от н. е. Според някои източници в деня на откриването му в гладиаторски борби са били убити 5000 животни. Други източници са запазили данни, че за всичките години, в които са се водили гладиаторски борби, там са намерили смъртта си 500 000 души.

Снимки: iStock

Коментирай