Това е един забележителен замък, намиращ се в близост до френския град Шамбор. През 1991 година неговата архитектура е вдъхновение за екипа на Дисни, когато създават филмчето за „Красавицата и Звяра“. Представяме ви замъка Шамбор, който е бил построен първоначално като ловна хижа за Франсоа I. Какво още не знаете за това великолепно място?

Смята се, че река Лоара е била отклонена, за да се направи място за замъка и 50 акра парк.

Лодките шато, които са изключително впечатляващи са били проектирани от Леонардо да Винчи.

Замъкът има 440 стаи, но само 84 от тях са отворени за обществено ползване.

Емблемата на крал Франсоа I е саламандър. Тя е издълбана в стените, вратите и таваните в целия дворец.

Дворецът Шато де Шамбор в Шамбор е един от най-разпознаваемите замъци в света. Той се отличава с френска ренесансова архитектура, която съчетава традиционни френски средновековни форми с класическите структури от ренесанса.

Изграждането на замъка е започнало от Франсоа I през 1519 година и е завършено през 1547 година.

Дизайнът сам по себе си се дължи на различни архитекти и влияния по време на 25-те години, в които е строен, влияние оказва и погледът на Леонардо да Винчи, който е бил специален гост на краля.

Според много исторически източници първият дизайнер на двореца е бил Domenico da Cortona.

Знаете ли, че дворецът има 365 камини и 800 изваяни капители?

Един от най-забележителните акценти е богато украсеният покрив.

Франсоа I е прекарал общо 72 нощи в Шато де Шамбор през целия си живот.

Друга забележителност в двореца са спираловидните стълби, за които се смята, без да е потвърдено, че може да са направени по дизайн на Леонардо.

Още по темата

На първия етаж на кралското крило се намират бившите покои на Франсоа I, включително спалнята, малки частни помещения или шкафове, свързани с него, над тях се извисяват красиво изваяните сводести тавани.

Знаете ли, че замъкът бива наследен от Луи XIV, който започва дълга поредица от възстановителни работи и разширяване, но планът бива прекъснат, когато започва да строи Chateau of Versailles.

Терасата на покрива е вдъхновена от Италия и тя предоставя уникална гледка – фенери, фронтони, капандури, 800 колони и 365 комини, кули и кулички. Забележителна красота.