На всеки му се е случвало да задържи газовете в червата си. Представете си, че сте на официално събитие, в кино, в театър, в компания на други хора или просто на работа и усещате как газовете ви напират в долната част на корема. Чува се нарастващо бълбукане, което ви кара да притиснете бедра и дупе колкото се може по-силно, за да си спестите този срам.

Скоро идва облекчението. Поривът отминава и се чувствате по-добре. Щастливи сте, защото сте се отървали от неприятни осъдителни погледи, които сякаш ви питат: „Е, как можа?! Точно тук ли?“ 

Синдром на пропускливите черва 

Но какво всъщност се случва в тялото след като потиснете газовете в червата? Те не изчезват просто така, нали?

Отговорът ще ви накара да се замислите дали следващия път да го правите.

Когато задържим газове се случват две неща. Едното е, че се образуват и натрупват газове с такова напрежение, че стават неконтролируеми и излизат от ануса по експлозивен начин. Такива газове трудно се задържат и предизвикват много повече срам, отколкото малките и безобидни, за които никой не разбира.

Вторият вариант не е никак приятен и когато чуете какво всъщност предизвиква, вероятно ще започне да ви се повдига.

Връщайки газовете назад в червата, те няма как просто така да изчезнат. За да се освободи от тях тялото трябва да ги рециклира и трансформира по някакъв начин. Излишъкът трябва да се измъкне от тялото.

Плодовете, които предизвикват подуване на червата

Още по темата

Това се случва чрез дъха. Вие буквално издишате газовете си през устата. Звучи отвратително! 

Най-доброто, което можете да направите, когато усетите, че се надига вълна от метеоризъм, е да я освободите. Отидете в тоалетната или излезте навън, но не задържайте газовете. Те могат не само да ви накарат да се чувствате по-зле, но и да предизвикат диария или запек, връщайки се обратно.

Според изследване, цитирано от care2.com, средностатистическият човек освобождава газове между 14 и 23 пъти на ден.

Така че, следващият път, когато ви се наложи, не се колебайте и направете услуга на организма си.