Здраве и красота

Плодовете, които предизвикват подуване на червата

Защо предизвикват подуване и как да ги ядем?

24.02.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Плодовете са здравословна храна. Те са изпълнени с полезни въглехидрати, витамини и минерали. При повечето диети плодовете са препоръчителна храна. Те спомагат и за подобряване на имунитета.

При всички положения да хапнеш плод е в пъти по-добре, отколкото да хапнеш шоколад, сладолед или парче торта. Въглехидратите, които организмът получава не могат да се сравняват по полезен ефект.

Но за съжаление, има плодове, които ще ви накарат да се чувствате подути. Те предизвикват тежест в коремната област, газове и дискомфорт. Кои са те?

Ябълки

Ябълките са много богати на витамини. В тях се съдържа ценен пектин, който е много мощно средство срещу високия холестерол. Ябълките са и много полезни за диабетици, защото имат нисък гликемичен индекс.

Освен всичко те са и едни от най-богатите на антиоксиданти плодове. Това обаче понякога играе лоши шеги. Голямото количество антиоксиданти в комбинация с фруктозата затруднява храносмилането.

За да се предпазите от трудности в обработването на ябълката е препоръчително да я дъвчете много бавно и старателно. Така още в устата ще успеете да обработите някои от хранителните й вещества. Освен това ще сдъвчете добре и кората й, която е доста трудна за храносмилане част.

Сушени кайсии, сливи, стафиди и други

Сушените плодове са много по-наситени откъм хранителни вещества, отколкото пресните. Това се дължи на тяхното дехидратиране. Когато плодът е пресен и сочен, неговите сокове спомагат за по-лесното храносмилане.

Но когато е изсушен, фибрите и захарите стават по-трудносмилаеми за стомаха и червата. Това предизвиква подуване и газове. Концентрацията на фибри и захари в дебелото черво допълнително утежнява положението.

Затова е препоръчително да пиете достатъчно течности, когато консумирате сушени плодове. Това ще компенсира тяхната наситеност.

Круши

Крушите, подобно на ябълките, съдържат много пектин. Те са и изключително сладки и сочни плодове. Освен всичко останало, в крушите се намират и големи количества сорбитол – захарен алкохол, който при ферментация в червата и в комбинация със захарите в плода предизвиква сериозно подуване.

Грозде, череши и ананас

Тези три плода са невероятно вкусни, сочни и сладки. Любими са на мнозина, но преяждането с тях може да доведе до сериозен дискомфорт.

Сладостта на тези плодове се дължи естествено на големите количества захари в тях. Именно заради това са и непрепоръчителни по време на диета.

Концентрацията на захари затруднява абсорбацията им в тънките черва. Това води до подуване на червата, понякога дори доста болезнено. Отново е препоръчително да дъвчете тези плодове възможно най-дълго и старателно, за да облекчите работата на червата.

Това ще намали подуването и усещането за тежест в корема.

Снимки: iStock

Коментирай