От малки са ви учили да не сърбате супата си, защото е невъзпитано. Може би ще се изненадате, но в някои страни този, както и много други лоши за нас навици всъщност са израз на добри обноски. Колкото и странно да звучи, по света лошите маниери за едни са ценност за други.

Сърбането на масата

В Китай, Тайван и Япония да изсърбаш шумно супата или напитката, която ти е сервирана е най-висша форма на похвала на домакина. Това означава, че храната или питието са ви харесали много. Сърбането на нудълсите или спагетите в супата рамен също представлява проява на уважение към сервираната храна.

Странни обичаи за рожден ден по света

Закъснение за среща

Докато в западните култури закъснението се счита за неуважение към другия, в Индия не е така. За индийците е съвсем нормално да закъснееш между 15 и 30 минути за среща или за вечеря. Те държат много повече на самите отношения между хората, отколкото на точността, която е висша ценност за швейцарците и германците например.

Пиенето на алкохол на екс

В Грузия е обидно да не пресушите чашата си до дъно, когато някой вдига тост. За щастие на черния ви дроб чашите им са с малки размери.

Разделяне на сметката поравно

В американската, британската, а и много други западни култури поделянето на сметката в ресторанта е нещо напълно нормално и учтиво. За французите обаче е истинска обида. Ако някога посещавате Франция знайте, че е любезно или вие да платите, или да оставите някой на масата, проявил желание да почерпи.

Хранене на някого с ръце

В Етиопия да подадеш храна на някого в устата е проява на гостоприемство и великодушие. Традицията се нарича „гурша“ и има за цел да изгражда доверие и социални връзки между онези, които споделят храната.