Тя, звездата

Таня Атанасова: За да преборим целулита, трябват комплексни действия

08.04.2011г. / 10 27ч.
Мария Дуковска
Таня Атанасова: За да преборим целулита, трябват комплексни действия

Таня Атанасова е млада и чаровна дама, която от години е избрала своето призвание и професия – масажист. Но Таня е нещо повече от човек, при когото прекарвате 30 минути, за да релаксира тялото ви, тя се е отдала на мисията да прави жените по-красиви и най-важното – здрави. При нея може да се отпуснете и да забравите за всички грижи и проблеми, и просто да бъдете сами със себе си. Ето какво ни разказа Таня за професията й, как я е избрала и с какво може да са ни полезни масажите.

Кога започна да се занимаваш с масажи и как точно избра тази професия? Разкажи ни повече за себе си.
Като се замисля, още от дете с брат ми си играехме на индианци. Имахме уговорка – който загуби, да ходи по гърба на другия, да го масажира с перо или с обикновена електрическа крушка. Голям смях беше и удоволствие. Израснала съм с морския въздух на град Варна. На едно състезание по аеробика в София „случайно“ се наложи да пренощувам в Национална спортна академия. Когато се събудих и видях зеленината навън, пеещите птички, стадионите... онемях. Нещо се случи. Аз знаех, че това е моето място. Станах студентка в НСА – любов от пръв поглед. Хареса ми да изучавам човешкото тяло и дух. Изучавах масажи, раздвижвах хората в болничните заведения. И когато завърших, си намерих работа в салон за красота. Имах нуждата да направя нещо за здравите хора, за да не стигат толкова рано до тежките усложнения на тялото от немарливост или незнание. Път на профилактиката в името на красотата! Антицелулитните масажи бяха на мястото си. И така минаха десет години. Сега работя в йога студио „Мандала“. Връзката между физическото тяло, душата и Аз-ът все повече ме интересува. Можех да сравня и забелязах разликата. Практикувам йога от три години и тепърва ще разбирам как и защо се променя отношението ми към тялото и всичко наоколо.

Какви точно масажи правиш?
От сърце, приетите класически, антицелулитен, отточен масаж за бременни, чакра масаж с топли вулканични камъни и комбинации от масажни техники в зависимост от конкретния случай.

Би ли описала какъв е ефектът от антицелулитните масажи, как те ни помагат във вечната битка спортокаловата кожа“?
Оказа се, че ефектът е в зависимост от отношението на жената към целулита. Ако искаме да постигнем бърз успех, ефектът е временен. Ако искаме да разберем упорития целулит, ефектът е сигурен, но изисква време и воля. Най- упоритите депа са на места на физическото тяло, които символично са свързани с област от живота, която все още не е разбирана ясно. Например, ако целулитът е струпан в горната част на ханша, може би личността е упорито привързана към един начин на живот. Промяната е трудна за нея и е заплаха за комфорта на живота й. Когато връзката с промяната стане по- ясна, тогава и целулитът в тази област ще изчезне. Мануалният антицелулитен масаж изглажда кожата, активира кръвообращението, хидратира, освобождава тялото от натрупаните токсини, тонизира и минерализира. За да има траен ефект е необходимо по- комплексно въздействие. Приемът на вода, правилното хранене, пълноценното движение, градивните мисли, за всяка дама са в различно съчетание, в зависимост от моментните условия и начин на живот.

Какви са предимствата на масажите за бременни, как те помагат на бъдещите майки?
С промяната на костите и ставите на таза се появяват болки в областта на гърба и кръста. Масажът премахва натрупаното напрежение, подобрява тонуса на гръбната мускулатура и облекчава неприятните усещания. Намаляват отоците по долните крайници, локализирани най-често по стъпалата и глезените. Намаленият оток води до намаляване на болезнеността и подвижността в ставите се подобрява, както и помпената функция на мускулите. Използват се масла, които подхранват кожата и я предпазват от появата на стрии. Запазването на еластичността на кожата е гаранция за по-бързо възстановяване след раждането. Чрез кожата, масажът въздейства върху централната нервна система. Сънливостта и лесната раздразнимост изчезват. Повишава се самочувствието, бъдещите майки са жизнени и усмихнати. Приятната музика също стимулира физиологичните процеси на организма не само в двигателна, но и във вегетативната сфера.

Има ли някакви опасности за бременните или напротив, масажите са задължителни за тях?
Препоръчвам на бременните да си правят веднъж в седмицата масаж, но в никакъв случай задължително. Масажът не бива да натоварва тялото и съзнанието, а да ги релаксира. Затова леките отточни масажи, дори и всеки ден прилагани, не вредят на организма. В случаи на изразени нарушения на сърдечно съдовата и дихателната система, относителен болеви синдром, температура над 39 градуса, масаж не се препоръчва.

Колко често е добре за тялото ни да релаксира с масажи?
На днешно време... все по-често.

Продължава ли българката да се глези с релаксиращи процедури, въпреки кризата, какви са твоите наблюдения?
Ако преди масажът беше лукс, сега е необходимост за всички. В йога студиото идват хора, които искат да си помогнат, да направят нещо смислено за себе си и кризата може би ги прави по- организирани.

За какво мечтаеш?
Да продължа да бъда на мястото си във всеки един миг, да усетя Тайланд и Тибет.

Какво е основното предизвикателство пред съвременната българка според теб?
Да съчетае професионалния, семейния си живот с личностното си развитие. И да си запази лъчезарната усмивка.

Любим цвят, вкус, място?
Дъгата, приятният, сред природата

Би ли отправила едно пожелание към читателките на Az-jenata.bg?
С интелект и красота, напред, дами!

Коментирай