Тя, звездата

Заредена с невероятен оптимизъм

27.06.2005г. / 10 33ч.
Аз жената
Заредена с невероятен оптимизъм

Може би името Дафина Манукян няма да ви говори много, ако не се интересувате професионално от мода, но за всяка българка "Дафне" е вече добре позната и наложена марка цветни и стилни облекла. След 15 години усилен труд марката вече има своите пробиви на световния пазар, а нейната авторка – г-жа Манукян – уверено и спокойно гледа към бъдещето. Ето няколко споделени мисли в това интервю, дадено специално за Аз-жената, за което й благодарим.

За каква професия мечтаехте като дете?
Тогава не съм имала съвсем ясна цел. Това, което обичах най-много от всичко на света беше да рисувам и да шия дрешки на любимите си кукли. Идеята да се занимавам по-сериозно с мода изплува в 8-ми клас (след като не ме приеха в художествена гимназия след 7-ми клас) и реших да кандидатствам в Техникум по Облекло.

Какви са Вашите професионални амбиции сега?
Да има още много бутици с името Дафне и все повече дами, които носят с удоволствие дрехите с тази марка.

Има ли моменти, в които в професионален план Ви е трудно като жена? Или се чувствате дискриминирана или улеснена от пола си?
Аз не съм човек, който се оплаква. Заредена съм с невероятен оптимизъм. Забравям лесно всички трудности, които са отминали и съм готова за нови предизвикателства. Не мисля, че ще ми е по-лесно или по-трудно ако съм мъж. Чувствам се много добре такава, каквато съм.

Ако си направите равносметка на изминалия път, кое ще посочите за свой най-голям успех?
Това, че вече 15 години има Дафне. Това, че срещам все повече жени облечени в Дафне. Това, че вървим напред –от 5 години има Дафне-Прага, а от 8 месеца Дафне-Дубай. Това, че имам много добър и сплотен екип от млади хора, амбицирани да работят и да живеят по-добре.

За кое отделяте повече време – за семейството или за професията си? Това го налагат обстоятелствата или е ваше решение?
За съжаление времето, което отделям за семейството е недостатъчно. Работя много, но се старая да използвам всяка свободна минута за пълноценен отдих с любимите ми хора. Преди всичко обичам да пътуваме заедно по нови, непознати места.

На какво искате да научите своите деца?
Да бъдат достойни и отговорни хора. Възмущавам се от начина, по който българите “възпитават ” децата си в последните години. Надявам се да останат в България, за да я направим едно по-добро място за живеене. Сигурна съм, че тук има какво да се прави и ако човек има голямо желание, може да постигне успех и у нас.

Какво послание бихте отправили към българките?
Да бъдат по-оптимистични, по-усмихнати. Човек може да намира щастието и в малките неща. Да се грижат за себе си независимо от възрастта си, за да се уважават повече. Така и хората около тях ще ги ценят повече.

Любим цвят?
Обичам всички цветове, които носят настроение – такива подбирам и за колекциите си.

Песен?
Имам много любими песни, които се менят във времето. Обичам да посещавам караоке – заведения, където се вихрим с приятели.

Вкус?
Харесвам италианската и френска кухня

Място?
Терасата ни с изглед към морето и много цветя, Париж, Прага, Барселона, плажовете на Иракли и Шабла, също така Боженци и всякакви прекрасни, зелени кътчета из България...

Любима рецепта? Нещо, което готвите с удоволствие за семейството и приятелите си?
Обичам да приготвям различни видове салати и паста . Казват, че се справям добре с пълнени чушки и сармички. Отскоро съм запалена по “паеля” – след като се върнахме от Барселона, а след като бяхме в Марсилия се научих да приготвям “буябес” – типично рибно ястие от френската ривиера. Събираме често приятели у нас и приготвяме ястия от различни краища на света (обикновено придружени със съответната типична музика за този район).

Коментирай