Тя, звездата

Четете повече на децата си

07.09.2005г. / 09 44ч.
Аз жената
Четете повече на децата си

Юлия Спиридонова – млада, симпатична, амбициозна, нетрадиционна, творческа – това са само част от определенията, които можем да дадем за нея. Юлия е автор на множество детски предавания по БНТ, още повече необикновени приказки, но същевременно жена и майка. Ето малко повече за нея в това интервю специално за “Аз жената”, с искрени пожелания за още много успехи!

За каква професия мечтаехте като дете?
За мен четенето винаги е било магия, ама много сложна магия. Срам не срам, но сума ти време все не успявах да наредя буквите в изречения. Един ден обаче се ядосах. Напипах най-голямата книга у дома – “Панчатантра” и я прочетох цялата. Бях във втори клас. Тогава си казах: мога да чета! Мога да прочета всичко! И се влюбих в книгите. Най-вече в детските. Затова поисках да стана детски писател. Но си имах още една мечта (защото само една не стига). Исках да съм и капитан на кораб. Едната мечта си я сбъднах. Сега чакам да се ядосам и да подкарам кораб.

Какви са Вашите професионални амбиции сега?
Искам моите приказки да се четат от много деца (у нас и по света) – и малки, и по-големи, и отдавна пораснали калпазани като мен.

Има ли моменти, в които в професионален план Ви е трудно като жена? Или се чувствате дискриминирана или улеснена от пола си?
У нас дискриминацията не е полова, а роднинска и “шуро-баджанашка”. В първия случай една жена може да се пребори с достойнство. Във втория не може.

Ако си направите равносметка на изминалия път, кое ще посочите за свой най-голям успех?
Най-големият ми успех е, че се прехранвам (при това добре) само с литературно писане. Години наред куп хора твърдяха, че това не е възможно.

За кое отделяте повече време – за семейството или за професията си? Това го налагат обстоятелствата или е ваше решение?
Хубавото на моята работа е, че може да се върши у дома. Така мога да си гледам сама децата. Лошото на моята работа е, че може да се върши у дома. Така не ми се спестява нито едно домакинско задължение. Какво по-хубаво от това да сменяш интелектуален (писане) с физически (готвене, чистене, пране, пляскане на непослушно дупе) труд? (О-о-ох!) П.П. Да, ама вече мога да пиша дори в клетката на маймуна! (Аз там и работя, де:)

На какво искате да научите своите деца?
Да мислят. Да са самостоятелни. Да се трудят и да уважават труда на околните. Да вярват в доброто. Да обичат, да умеят да се радват на малките неща. Да не губят чувството си за хумор.

Какво послание бихте отправили към българките?
Четете повече на децата си. Телевизията е кофти изобретение.

Любим цвят?
Обичам всички цветове.

Песен?
Харесвам куп стилове – от опера до хеви метъл. Парчето за днес на Юлка – “In My Darkest Hour” на “Megadeth”. Утре може да е нещо по-кротичко.

Вкус?
Топло мляко с какао.

Място?
Стокхолм.

Любима рецепта? Нещо, което готвите с удоволствие за семейството и приятелите си?
Пълнозърнеста паста със зеленчуци на фурна
Един пакет пълнозърнеста паста се сварява. Отделно в по-дълбок съд се задушават в зехтин: нарязана глава лук, глава чесън (на скилидки), предварително нарязан и насолен голям патладжан (за да му се махне горчивото), две нарязани на кубчета тиквички. Задушават се малко и тогава се добавя сол, чубрица, смлян черен пипер и кориандър, малко босилек и малко риган. После се изсипват два настъргани на ренде домата. Всичко това се задушава.
В йенска тавичка или в гювеч се изсипва готовата паста. После задушените зеленчуци. Разбъркват се внимателно. Покрива се с настърган пармезан или кашкавал. Запича се във фурната, докато се зачерви. Страшно е вкусно, но детето не иска да го яде. На него му правя пор на шиш (гледай “Шрек”). Пилешко месце или риба (мариновани в зехтин и соев сос, запечени), забодено на клечка.

Коментирай