Тя, звездата

С усмивка привличаме доброто

12.09.2005г. / 16 57ч.
Аз жената
С усмивка привличаме доброто

Мариела е първият български член на Световната Асоциация за Сватбени Консултанти “ABC” и е специално обучена чрез професионален курс за сватбени консултанти към същата асоциация. Професията й е малко популярна все още у нас, но е приятна, макар и напрегната. Мариела е амбициозна и чаровна и с усмивка работи за пълното щастие на младоженците в най-важния им ден. Ето едно специално интервю за Аз жената, в което тя ни разкрива част от своя свят на жена и професионалист.

За каква професия мечтаехте като дете?
Всъщност като малка много обичах да танцувам и си мечтаех да се занимавам с нещо такова – да имам танцово студио или нещо подобно.

Какви са Вашите професионални амбиции в момента?
На първо място сме си поставили за цел да популяризираме дейността “Професионално организиране на сватбени тържества” и за това нашата агенция работи всеки ден. На второ място искаме да създадем една много качествена услуга, която да създава сигурност у всеки неин потребител. Също така една от първостепенните ни амбиции е да убедим бъдещите потребители, че сватбеният организатор е част от сватбения бюджет, а не излишен разход. В по-дългосрочен аспект бихме искали да създаваме повече продукти със запазената марка “Приказен ден”. Е, имаме и още много други цели, но .... те са още проекти.

Има ли моменти, в които в професионален план Ви е трудно като жена?
Не мога да кажа, че сватбения агент е само жена, но за момента в България тази професия се практикува предимно от жени. В този аспект не срещам трудности като жена. Напротив, много врати ни се отварят лесно само като кажем, че сме сватбени агенти. Много е приятно където и да влезеш да те посрещат с добро. Иначе трудности като във всеки бизнес има, но не мисля, че те са защото сме жени.

Ще бъде интересно да споделите кога се зароди желанието Ви да се занимавате с организирането на сватби?
Да, интересно е, като се има предвид, че до преди 2-3 години дори не знаех за съществуването на тази професия. Е, звучи банално, но гледах пиратски запис на “Wedding planner”. Преди време исках да имам фирма за организация на партита, но по една или друга причина не успях да реализирам тази си мечта. Затова когато изгледах този филм, просто за един миг (така, както се познава голямата, истинската, единствена любов) разбрах, че това е работата, която искам да работя. И така започнах всеки ден да изучавам бизнеса “Сватбен консултант”, докато след две години и половина се решихме със сестра ми Николета да започнем. И така избрахме име, избрахме визия на агенцията, избрахме политиката и определихме кои са нашите клиенти. Накрая си разпределихме работата и започнахме.

Как изглежда перфектната сватба за Вас?
Перфектна сватба е тази, на която няма да видиш притеснение в очите на булката и младоженеца, няма да видиш тичащи разтревожени родители забравили например меда за църквата, гости дърпащи младоженците с въпроси на къде да тръгнат. На перфектната сватба няма да видиш масите в ресторанта обилно отрупани с всякакви безалкохолни и алкохолни напитки, няма да има и диско водещ, който ще води сватбата Ви така, както той си е свикнал и още безброй много неадекватни и невъзприемчиви неща. Перфектната сватба е романтика, перфектно написана приказка, в която красотата и изяществото е навсякъде, а младоженците са истинските изпълнители на ролите – принц и принцеса. Те изживяват най-прекрасния ден от живота си – техния приказен ден... и споменът от него остава за цял живот.

Ако си направите равносметка на изминалия път, кое ще посочите за свой най-голям успех?
Цялата ни дейност до момента се движи добре. От началото на годината до сега сме организирали 20 тържества. Общо до сега сме организирали около 30 сватби. Други десетки младоженци се обърнаха към нас за помощ или частично съдействие. Но за най-голямото си постижение считаме утвърждаването ни като професионалисти в областта. Марката “Приказен ден” започва да се утвърждава като синоним на отличен професионализъм и перфектно качество. Все повече хора ни поверяват най-важния ден в живота си, а това означава, че ни вярват. Мисля, че за една година това е много добро постижение.

За кое отделяте повече време – за семейството или за професията си?
Опитвам се да ги балансирам. От житейския си опит до момента разбрах едно много важно нещо – човек не бива да изпада в крайности, защото това нарушава баланса му. За това аз се опитвам да балансирам – ако тази седмица имам повече работа, то следващата задължително ще отделя малко повече време на съпруга си или обратното. За сега успявам и мисля, че и работата ми и семейния ми живот са в баланс.

На какво искате да научите своите деца?
Да разбират нещата около себе си, да ги приемат такива, каквито са и да изживеят живота си пълноценно. Искам да ги науча да обичат и да вярват само в добрите неща. Искам и да са винаги усмихнати и да могат да откриват ползата дори и в неуспехите.

Какво послание бихте отправили към българките?
Да бъдат по-смели и да вярват повече в себе си. Аз постигам целите си с много труд и упоритост и дори да се сблъсквам с трудности, аз се усмихвам – винаги! Това е и моето пожелание към всички български момичета – усмихвайте се и ще привличате доброто към вас.

Любим цвят? Песен? Вкус? Място?
Както казах, крайностите не са най- хубавото нещо и за това аз нямам някакви специални любими неща (е, освен съпруга ми и работата ми), но харесвам бебешките цветове, бледо розово и жълто, оранжево-червеникаво и най-много харесвам златно (но не като метал).
Нямам любима песен, имам любим стил – латино. Танцувам салса и това наистина много ми харесва. Обожавам вкуса на ШОКОЛАДА И СЛАДОЛЕДА.
Обичам да ходя на различни места и ако съм с любимата си компания, то всяко място ми е любимо.

Любима рецепта? Нещо, което готвите с удоволствие за семейството и приятелите си?
Почти всяка вечер приготвям романтична вечеря на моя съпруг и сега ще ви споделя едно от любимите ни ястия: Това е моя рецепта и съм я кръстила „Джинджифилови пилешки бон филенца
Необходими продукти:
300 гр – 400 гр охладени пилешки бон филета
2 – 3 с.л. мед
2 – 3 щипки сол
50 гр масло
2 – 3 к.л. джинджифил

Пилето се измива и се поставя в средно голяма купа. Прибавя се медът, солта и джинджифилът. Филетата се овалват хубаво и се оставят така за около 30 – 40 мин. През това време може да се приготви гарнитурата, която може да е по избор.

Аз ще ви предложа едни картофи по рецепта на Иван Звездев – 1 кг обелени малки картофи (или големи нарязани на по-едри парчета) се сваряват до омекване. В тиган се разтопява ½ пакетче краве масло; добавя се малко зехтин и по желание 1-2 скилидки чесън. Чесънът се изважда преди да загори и в така овкусеното масло се изсипват прецедените от водата картофи. Запържват се до златисто, като се добавя сол, докато се пържат. След като се свалят от огъня, се изсипват в красива купа за сервиране и се поръсват обилно със ситно нарязан копър. След като гарнитурата ни е готова, в тефлоноф тиган разтопяваме маслото и в него изсипваме бон филетата. Пържат се от двете страни като се обръщат често. Необходимо време за пържене, не повече от 10 мин. Наредете бон филетата в чиния и украсете с няколко стръка магданоз. Хубавата вечеря обаче никога не е пълна, ако няма: Бутилка охладено бяло вино, няколко запалени свещи, романтична музика и ..... вкусен десерт.

Коментирай