Тя, звездата

Случването в живота си струва

20.09.2005г. / 14 22ч.
Аз жената
Случването в живота си струва

Едва ли има по-колоритна и ярка личност у нас, говорейки за фотография и нейното популяризиране от Звезда Спасова. Макар и лично не фотограф в последните 11 години тя е допринесла неимоверно за развитието на тази общност и този бизнес у нас.

През 1995 г. Звезда е сред създателите на Фотографско общество – България, което работи за възстановяване на известното фотографско събитие от 80-те години – Фотоваканция. “И защото човешките инициативи са срещи между хора, в тази среща дойде въпроса “Искаш ли да правиш Фотоваканция? Не бях и чувала за това, както се оказа известно, събитие”. С история от 1983 до 1989 г., разчитала на държавен бюджет, Фотоваканцията не може да продължи съществуването си при новите икономически условия. След петгодишно прекъсване инициативата е поета и с целия си хъс, любов и енергия Звезда я преражда и я превръща в очаквано, незабравимо и най-важното – централно за фотографската общност у нас събитие. Звезда Спасова е човек, който единадесет години проглушава ушите на всички с думата Фотоваканция, до степен да му повярват, че е най-голямото, най-страхотното събитие във фотографския живот и да дойдат да видят.


“Случването в този живот си струва – не исканото, не желаното.” смята Звезда. “Кой знае защо, си мисля сега, още при правенето на първия плакат на Фотоваканцията ми беше необходимо да си представям, че това е нещо най-голямо, най-различно. Сигурна бях, че с душа направено ,то ще се отличи от другите неща. И най-дългият път зависи от първата крачка – защото първата крачка е избор на посоката, изтръгване от неподвижността и влизане в ритъма на движението.”


“С голяма радост следя постиженията в развитието на пазара за техника и аксесоари за фотографията, което се превърна в основа за настъплението на вездесъщата фотография и у нас, и за нейното присъствие сред изразните средства на много човешки дейности, преди немислени като свързани с фотографията.” През годините Звезда се посвещава на изобретяването на интерес към фотографията и обвързването му с непрактикувани форми на изява и това не само в контекста на професионалистите, но и на любителите, за които в днешно време е все по-лесно да намират израз (чрез дигиталната фотография и Интернет).


“Единадесет години история изглеждаха невъзможно желани през 1995. Тогава налична беше само една дума – Фотоваканция и спомени, които не бяха мои. След първото подновено издание дойде отговорността за утвърждаването. Около мъничкото зрънце спомен трябваше да израсне друга мисловна структура, която да удържа живота на Фотоваканцията при съвършено различни условия от тези на възникването й.” спомня си още Звезда. Не е единственият човек, който работи по организацията на това мащабно събитие, но е нейната душа и сърце, този, който вдъхновява и мисли постоянно за развитието и за по-успешното й реализиране. “Най-важното в работата ми е привличането на интереса на по-голям брой “съучастници в изграждането на нейното бъдеще”.


Февруари е месецът, през който фотографите и фото-ателиетата имат най-малко работа – за Звезда това не може да остане така и тя започва да твори идеи и да ги превръща в реалност. Всичко започва от един сън-видение, който има. Така през 2000-та година за първи път тя провежда инициативата 14 февруари да бъде “Ден и Нощ на любовта към фотографията , която умножава всяка любов”, а “Всяка целувка – на снимка !” се случва през годините започващи с 2 чрез най-младите фотографи – учениците от Националната гимназия по полиграфия и фотография. Първоначално на площад Славейков, в София, събитието постепенно придобива национални размери и хиляди доброволци се включват, за да го подкрепят. “Знам, че и февруари ще се посвети на фотографията, като единствен месец, чието име започва с Ф. И други неща ... знам, всъщност просто ги виждам.”, казва Звезда. Факт е, че през тази година февруари е най-изпълненият с фотографски събития месец – нещо, за което със сигурност основна заслуга има Звезда, чрез активните си действия в тази насока от последните години.


“Че можем един без друг е очевидно, но какво можем, когато сме се срещнали”, този въпрос си задава Звезда Спасова и иска от всяка своя среща с нов и интересен човек да извлече максималното. Така й хрумват и тя реализира най-различни концепции за фото-изложби у нас – нетрадиционни, неочаквани, различни, но винаги оригинални и незабравими.

Тръгнала от едната дума “Фотоваканция”, обвързала се с реализацията й като най-голямо фото събитие, интересът й към фотографията намира своите продължения и в тези инициативи – нестандартна организация на фото-изложби като “Виното – осъзната наслада” в Унгарския културен институт, “Фоторегата”, “От Лъвов мост до Халите” по улиците на София, “0.43 секунди светлина” и много други. Тя работи в полза на “ежедневната свързаност на нещата, които са фото”. Така, в годините, реализира и различни социално-значими акции – в полза на журналистическия факултет към СУ, “Златния змей – фотограф”, срещи на столични фотожурналисти. Как намира сили и вдъхновение за всичко това? “Просто е, ако вярваш на Форд, че всяка идея дава на човека толкова, колкото той е в състояние да й даде.”, смята Звезда.

Звезда е творчески човек, но сама казва за себе си, че няма мечти. “Човек сам се намира в правеното от него. Докато го правиш, правиш себе си.” заявява уверено тя и гледа напред с оптимизъм и готовност за нови идеи и техните реализации.

Коментирай