Тя, звездата

Да станем по-смели

26.09.2005г. / 09 08ч.
Аз жената
Да станем по-смели

Лили Игнатова е едно от златните момичета на българската художествена гимнастика. Като състезател тя е извоювала 19 златни, 12 сребърни, 2 бронзови медала за България (носителка на две световни купи и европейска титла). Днес тя успешно съчетава ролите на треньор на националния отбор – ансамбъл, президент на Клуб “Лили Спорт”, ръководител на спектакъла “Легендата” и майка на две деца. В напрегнатата програма около тренировки, изяви и състезания тя се съгласи да даде интервю специално за Аз-жената. В края на тази седмица тя пътува заедно с националния отбор за Баку, където им предстои уастие в Световно Първенство. Нека пожелаем успех на нашите момичета и всички да вярваме, че те ще се върнат в България със златото.


За каква професия мечтаехте като дете?
Нещо артистично. Балерина, актриса – нещо свързано с изява. Много харесвах роклите на балерините и исках да имам красива рокля и да танцувам. Исках да бъда на сцената.

Какви са Вашите професионални амбиции в момента?
В момента това което правя да става възможно най-добре и да постигна някакъв успех. И тъй като и двете са свързани с изява на България (националният отбор -ансамбъл по художествена гимнастика и спектакълът “Легендата”) много искам да променим мнението за нас. Искаме да накараме българите да са горди, че са българи и светът да ни уважава повече. Желанието ми за успех е свързано с това – асоциациите за България да са с нещо хубаво. И когато станем уважавана страна, младите хора да останат тук, да допринесат за успеха на страната ни и за развитието й.

Има ли моменти, в които в професионален план Ви е трудно като жена? Или се чувствате дискриминирана или улеснена от пола си?
На жената в днешно време е трудно, защото освен всички обществени и професионални ангажименти все още се смята, че домакинството и семейните задължения са само за нея. Дискриминацията не е по отношение на възможностите за реализация, а по-скоро в съзнанието на мъжа, който все още смята, че жената е негово продължение и не я възприема като равноправен партньор. И донякъде тя съществува и в съзнанието на жената, защото много жени все още не са го преодоляли. Жените трябва да станат малко по-смели, а мъжете да възприемат равенството. Всичко е на ниво съзнание и смятам, че това трябва да се преодолее.

Ако си направите равносметка на изминалия път, кое ще посочите за свой най-голям успех?
Много успехи имам. Не мога да кажа кой е най-голям. Всеки успех или неуспех е еднакво значим и важен за изграждането на човека. Освен успехите в гимнастиката за мен голям успех са децата ми и създаването на спектакъла. Може би най-голям е, че успях да оцелея след поредица от бури и катаклизми и да израсна. Това, че съм издържала на изпитанията – на спортната слава, на известността. Това, че не се промених много или поне не в негативно отношение.

За кое отделяте повече време – за семейството или за професията си? Това го налагат обстоятелствата или е Ваше решение?
Смятам, че няма обстоятелства, които абсолютно еднозначно да накарат човек да направи нещо. Винаги има избор и човек сам избира какво да направи и на каква цена. За мен и двете са много важен ангажимент и съм длъжна да намеря точният баланс. Има разбира се моменти, в които повече време отдавам на работата, в други – семейството. Балансирам като при ходене по въже.

На какво искате да научите децата?
Ще се опитам да им предам всичко, което като житейски опит съм усвоила и смятам за правилно. Това дали те ще го разберат е друг въпрос. Освен всички най-основни ценности на които всеки да учи детето си – трудолюбие, любов към хората, уважение към труда на другите, състрадание, стремеж към развитие – професионално, в живота и в училище (което би трябвало да е и идеята на образованието) искам да ги провокирам да формират високо ниво на обществено съзнание и успявайки в своя живот да не са само със собствен интерес, а да е обърнато към целия свят, със съзнанието за световна ангажираност.

Какво послание бихте отправили към българките?
Българките трябва да съзнаят своята сила и възможности. Като жени и българки да повярват в себе си, да излязат от ролята си на сателит на мъжа и да поискат своето духовно и човешко израстване в хармония с мъжа, а не като негова притурка.

Любим цвят, песен, вкус, място?
Белият, защото съдържа всички цветове в себе си. Харесвам и използвам целият спектър на дъгата, но най-вече белият.
Във всеки момент е различна и много зависи от душевното ми състояние.
Почвам от сладкото, но много обичам солено и люто. И вече не знам кое обичам повече.
Много обичам да съм си вкъщи, в моята стая, на моето си легло. Но и навсякъде, където има хубава музика и добра компания (а дори и без добра компания).

Любима готварска рецепта? Нещо, което обичате да приготвяте сама?
Много бързо мога да направя крем карамел, защото децата много го обичат. И различни салати.
Най-лесният сос за спагети (който може да бъде и само като сандвич) включва домати, подправени със зехтин, сол, босилек и счукан чесън. Сипва се в горещите спагети и стават идеални вегетариански спагети.

Коментирай