Тя, звездата

Виктория Димитрова: Живей и остави другите да живеят

11.01.2010г. / 09 32ч.
Джадала Мария
Виктория Димитрова: Живей и остави другите да живеят

Виктория Димитрова е българка с еднополов брак. Тя намира своето щастие в Испания, където живее и работи. Чувства се щастлива и удовлетворена в професионален и личен план. За трудностите и предразсъдъците, които все още съществуват при еднополовите връзки, тя разказа специално за читателите на Az-jenata.bg.

\n

Считате ли се различна? И трябва ли хората да ви “виждат” като такава?
Не се чувствам различна от никого, точно обратното – имам се за най-обикновен човек. Като всеки друг имам моите страхове, трепети, желания, обичам и защитавам семейството си, плащам си данъците и ставам сутрин рано за да отида на работа... Ако някои ме вижда различна, моля да ми обясни в какво, защото аз се чувствам абсолютно нормален човек.

\n

Защо се наложи да емигрирате?
Наложи се да емигрирам по много причини, предимно семейни и финансови проблеми. А вече останах тук защото се убедих, че тук ме чака по-добро бъдеще първо в професионален план, финансов и накрая след като се ожених тук за жена, която е испанка, вече беше окончателно, че най-вероятно ще остана тук за винаги. Но не дойдох тук за да се оженя, то просто се случи.

\n

В Испания, където живеете сега, чувствате ли се комфортно и имате ли проблеми, произтичащи от еднополовия ви брак?
Нямам абсолютно никакви проблеми свързани с еднополовия ми брак! В Испания еднополовите бракове са законни от 2005 а още десет години преди това съществуваха законните семейни съжителства за еднополови двойки. Тук хората са свикнали отдавна с мисълта и това изобщо не е проблем. Това се вижда и от факта, че преуспявам в работата си, а съм зависима от мнението на клиентите си за мен, до сега не съм загубила и един клиент имайки предвид, че всички знаят за семейното ми положение. Със съседите и приятелите е същото, нашето семейство е третирано като всяко друго.

\n

Сложен ли е пътят за създаване на дете при еднополови двойки, според Вас, вашето семейство сте поели по него? Кои са основните пречки по него?
Създаването на дете е винаги сложен процес, и разбира се при еднополови съпрузи е още по-сложно. Радващото е, че вече медицината е толкова напреднала, че почти всичко е възможно. Възможно не винаги означава лесно, нито бързо, нито евтино, но е възможно да имаме дори деца на които и двете да бъдем биологични майки! Става дума за in витро оплождане с яйцеклетка на едната жена оплодена с генетичен материал от дарител и износена и родена от другата жена. От миналата година тук има нов закон, който счита и двете майки в тези случаи за биологични, едната генетична, другата рождена, докато при останалите случаи винаги едната майка е биологична и другата осиновителка, въпреки, че от две години насам не се налага осиновяване от майката не-носителка, след като е родено по време на брака, детето се записва автоматически на името на двете. Този процес обаче има един недостатък и той е, че е доста скъп и гаранциите не са големи особено след определена възраст. Въпреки това тази възможност съществува. Най-лесният вариант, и вариантът който избрахме конкретно ние с моята съпруга е най-обикновено осеменяване. Където майката носителка бива подложена на едно лечение, което трае няколко месеца и е с цел да се засили производството и качеството на яйцеклетките, за да повиши процента на възможностите с един опит и да намали риска от малформации, особено ако става дума за жени над 30 години. След това се извършва така наречената вътре маточна инсеминация, която се контролира с видеозон с цел да се намали рискът от многоплодна бременност, който е доста висок след стимулацията на производството на яйцеклетките. По тази причина именно повечето двойки подложили се на този тип инсеминация имат по две, три, четири деца...
Най-големи пречки за създаване на деца имат gay мъжете. Те са принудени да ползват услугите на така наречените майки под наем, което често създава проблеми, скъпо е и все още съществува законова дупка по въпроса в много държави, една от тях е Испания, тук все още е незаконно.

\n

И разбира се остава вариантът с осиновяванията. В Испания gay двойките можем да осиновяваме деца съвместно, но осиновяването като цяло тук е много трудно, защото няма изоставени деца по принцип. Повечето осиновявания тук са интернационални и разбира се се водят по законите на страните които дават деца за осиновяване. В държави като Китай, Русия, Етиопия, Колумбия, Боливия и т. н., които са най-големите центрове за осиновяване, е незаконно осиновяването от gay двойки, и дори е много трудно за самотни родители.

\n

Как приемат личния ви живот най-близките ви хора, родителите ви?
Като цяло много добре! Майка ми и бащата на жена ми дори бяха наши свидетели на сватбата ни, което е показателно колко добре сме приети, сред семействата си. Единствено баща ми се противопостави на моето щастие и естествено отпадна от живота ми след това. Иначе нямам никакви проблеми с никого, дори дядо ми, който е на 82 години и беше най-голямото ни притеснение, ни идва на гости това лято и макар, че се прави, че не знае, то е просто защото не знае как да реагира. Той е от друго време и му е простено.

\n

Семейството на жена ми е много по-свободно и от тяхна страна не сме имали абсолютно никакъв проблем. Искам да дам пример с това, че когато почина майката на жена ми, а ние още не бяхме сключили брак дори, те ме писаха сред децата и снахите и в некролозите и всички роднини ми се обадиха и на мен да ми изкажат съболезнования за загубата на свекърва ми... Тъжен пример давам, но е много показателен! Наскоро почина бабата на една наша приятелка в България и жена й не можа дори да отиде с нея на погребението, не можа да бъде до жена си в такъв тежък момент... Тогава за пореден път си дадох сметка колко по-различен е моят живот тук и колко ми е жал за хомосексуалните хора, които живеят в България...

\n

Смятате ли, че някога/в скоро време и у нас еднополовите бракове ще се узаконят?
Не знам дали у нас ще се узаконят еднополовите бракове. Дано!!! Дано, защото това е много нужно не само за хомосексуалните двойки, а за цялостното развитие на обществото. При всеки случай знам, че ще бъде много трудно. Понякога чувствам, че България се намира в някаква черна дупка, където времето не минава. Когато се връщам там и само с навлизането в българска територия чувствам, като че се намирам в чернобяла лента от миналия век, като че съм влязла в някаква машина на времето и съм се върнала 50 години назад...

\n

Какво трябва да се направи, за да станем българите по-толерантни, да приемаме и уважаваме свободния избор във всяко едно отношение?
Нямам идея... Трябва да се има предвид историята на нашата страна, дълги векове турско робство, слабо развитие под булото на една религия като мюсюлманската, която е по-ретроградна и от католическата. След това влиянието на комунистическа Русия и пълно информационно затъмнение още дълги години... Предполагам, че трябва да мине време, да контактуваме с други хора, с други народи. В това отношение мисля, че интернет и емиграцията ще помогне много, надявам се. Надявам се, че хората, които са живели в други държави, контактували са с други хора и са научили неща, почувствали са свободата и са се цивилизовали малко, когато се върнат, ще повлияят позитивно и на други и така малко по малко нещата ще започнат да се променят...

\n

Вашето пожелание към нашите читателки?
Желая на всички да търсят щастието си, да се борят за него и за свободата си. Както и да бъдем толерантни към останалите. Тук казват “Vive y deja Vivir!” – “Живей и остави другите да Живеят” Това желая на всички читатели, да живеят!

Коментирай
11 rate up comment 0 rate down comment
Peter ( преди 11 години )
Нека Ви отговоря как аз виждам нещата:Не се състезавам с никого. Нямам претенции да съм напредничав и т.н. Аз съм просто нормален човек, който изпълнява съвестно всички свой задължения към хората около себе си, обществото и държавата въобще и като всички останали, и аз бих искал да имам същите права, да получавам същото отношение на база на това какъв човек съм, а не с кого си лягам, какъв цвят е кожата ми или каква религия изповядвам. Ако това според Вас е назадничаво, значи България е една от най-напредничавите държави в света... Отдавна е оставила всяка толерантност зад гърба си като една безспорна отживелица :)Може дълго да спорим върху това дали една или друга сексуалност са нормални, морални или добродетелни, но в крайна сметка това са просто словестни категории.В крайна сметка искам да кажа (пак), че по-голямата част от хората с хомосексуална ориентация са точно като Вас - нормални хора. Можеше да разглеждаме сексуалността им като престъпление, ако те, в следствие от нея бяха наранили и навредили някому, което обаче не е така. Защо ни съдите, тъпчете и мачкате, питам аз? С какво Ви пречим?С това че сме просто различни?! Съжалявам... Това НЕ е напредничаво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 5 rate down comment
Анонимно ( преди 11 години )
Ха така, Петре. Всеки може да си е какъвто си иска, но да не пречи на другите, тоест, да не руши морала. Никой в България не е погнал педерастите и хомосексуалистите, нито ги увикват по улицата, нито нищо. Даже звезди и министри и депутати ги правим. Но ако започнат да ни се катерят, нали знаеш, не е хубаво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимно ( преди 11 години )
Не, Петър, не съм написал, че вие сте писали неразумни неща, нали? А докато го докараме дотам, че да сме по-морални от морала на Библията, няма да сме живи нито вие, нито аз, нито пра-пра-внуците ни... Друг е въпросът, дали хора като вас са напред във времето или много назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Peter ( преди 11 години )
Тук водим един доста сериозен разговор, отнасящ се до сериозни неща от живота на хората.Не се състезаваме кой ще е отгоре, отдолу или острани - всеки да си стои там, където му харесва :) Не се заяждаме на дребно и не си правим палави намеци, нито дебелашки шеги. Ако предпочитате подобен тон на разговора, ще ви препоръчам някой от многобройните сайтове за запознанства, където сам ще може да се убедите в това, колко гъвкаво понятие е морала, какви са християнските ценности на българина и т.н. теми, част, от които засегнахме тук. Там разбира се ще можете да си намерите желаещи да се качат върху Вас, да слязат под Вас, или както там предпочитате... Със съжаление ще Ви уведомя, че тук не е мястото и аз не съм Вашия човек.Моята гледна точка е възможно да не е съвсем правилна, но за сметка на това е житейски изпитана и добре аргументирана. Ако тя помогне някой да стане по-толерантен, по човечен и т.н. - толкова по-добре... Ако не - загубил съм си времето...Не губете Вашето време, след като смятате, че се инатя безпредметно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 29 rate down comment
Анонимно ( преди 11 години )
Хаха, Петре, ти все искаш да си отгоре, а?Това някак не отива на хомосексуалист. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 0 rate down comment
Peter ( преди 11 години )
За Християнския "морал" вече казахме доста и аз и Теменуга :)Вие самият казахте, че не се придържате толкова стриктно към него, иначе нямаше да сте жив. Затова, ако правим изключения, да ги правим в интерес на всички... Като няма - няма, ама като има, да има за всички ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 10 rate down comment
Анонимно ( преди 11 години )
петрееее, тука сме по християнския морал. Нещо хич не вярвам, че си се юрнал деца да гледаш. Днеска деца ще искате, утре ще искате да ми се качите на главата и да ми играете хоро. И аз много неща искам, ама няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Slava ( преди 11 години )
Аз искам да погледна на този въпрос от една по различна позиция.съгласна съм че всеки има право да реши личния си живот както му харесва.Ас оваче искам да коментирам обществените закони по този въпрос.Има стандарт във основа на който се базират обществените закони.Брачна/семейна/връзка е съюза между мъж и жена/биологически/с цел създаването на деца.Всички държавни сакони са устроени да покровителстват този съюз.Когато двама еднаквополови хора се събират да живеят в контра с човешката биология трябва да поемат цялата отговорност ва решението си и последствията от това.Не съм съгласнА ДА СЕ ПРОМЕНЯТ ЗАКОНИТЕ ЗА ДА СЕ УЛЕСНИ ЖИВОТА ВА ШЕПА ХОРА КОИТО СА РЕШИЛИ ДА СА ПО-РАЗЛИЧНИ ОТ ОСТАНАЛИТЕ.по същата логика утре крадците и убийците могат да поискат промяна на законите за да живеят по лесно.Още веднъж ще кажа:всеки да живее както си иска в личния си живот ала да има силата да понесе различния си избор.Не е правдиво някои групи хора да се облагоденстват живееки както им се иска ала контрирайки физологичния стандарт на жибот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9 rate up comment 0 rate down comment
Peter ( преди 11 години )
Чудесно... Върнахме се там, от където започнахме...Вижте мненията по-долу... Никой не ни е погнал, а? А да отглеждам дете с приятеля си? Това ще наруши морала... Или ще ви се "покатерим"?! Защото според мен, отказвайки ни тези права, които ни се полагат като на равнопоствени хора, вие ни се катерите :)Морала, уважаеми е едно доста гъвкаво понятие, което мнозинството моделира по свой вкус и желание...Ако трябва обаче да бъдем обективни, нещата се свеждат до там:човек е добър родител, или лош родител... И това няма общо със сексуалността му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26 rate up comment 0 rate down comment
Peter ( преди 11 години )
Здравей, Теменуга!Обръщам се специално към теб, за да отговоря на последния ти пост. Специално заради теб ще си спестя максимално патоса и ще карам по същество.Не само, че прочетох всеки ред... Прочетох всички по няколко пъти, и понеже предпочитам да не гадая кой какво е имал предвид, а да се придържам към това, което ясно личи от написаното и контекста, ще ти обърна внимание върху следващото ти изречение: "Когато стане въпрос за хомосексуални отношения, ВСИЧКИ започват да се правят на свободомислещи." - наречи ме буквалист, ако искаш, но смятам ще се съгласиш, че дори извадено от контекста звучи съвсем адекватно и ясно показва отношението ти по въпроса. Да, има двойни стандарти... За съжаление ежедневно се сблъскваме с тях. В този ред на мисли с отговора ми към теб не съм се и опитал лично да те нападам, камо ли съдя... Просто обърнах внимание именно върху това как човек прибягва до истината когато му изнася и я манипулира както му отърва... Често хората чуват и виждат само това, което искат, но дори така, фактите не се променят... Някой виждат прелюбодейка, други съвременна жена... Кой, каквото му харесва :) Това ме води и към следващата позиция в твоя коментар - отклонение в сексуалността!Сега като се замисля, предполагам, че може да приемем хомосексуалността за отклонение... Тя обаче би следвало да се разглежда като такова, доколкото има норма по този въпрос... А нея кой я определя?! Същите тези двойни стандарти - казвам аз! Дали от политическа или религиозна гледна точка деление има между хората... Българи и американци, цветнокожи и бели... Хетеросексуални и гей... Според масовото мнение, за Турците сме помаци; американците са капиталисти; цветнокожите - диваци... Всичко зависи от каква гледна точка изходим и какво целим с нея... За думата хетеросексуален не се сещам за вариант, които носи негативна оценка, но Бог (тук визирам обществото) дал, подобни отнасящи се до хората с различна емоционално - сексуална ориентация. Дали не е време просто да загърбим всички неприятни (и в голяма степен, незаслужени, злобни епитети) и да приемем, че за всички ни е общовалидно едно доста съдържателно и с неутрална оценка прилагателно - РАЗЛИЧНИ!!! И оттам да се отнасяме към хората според това, индивидуално, без да слагаме етикети и да правим генерализации. И още едно уточнение - хомосексуалността е абсолютно естествена (и съвсем не е противоестествено), въпреки, че размножаването се случва само при хетеросексуални партньори. Но нека да не правим голяма драма от това, защото с еволюцията никога не знаеш какво следва ;)Време е да се върнем на темата за децата, защото от там тръгна основният спор."Ти като виждаш "мракобесната" нагласа на обществото, даваш ли си сметка на какво ще подложиш детето си, което искаш да отглеждаш в хомосексуално семейство?" Смятам, че този въпрос носи отговора вътре в себе си... Не аз ще подложа детето си на тормоз, обиди и нападки! Но част от обществото е доста вероятно да го направи. То (обществото) ще сочи с пръст, ще съди и дискриминира, ще напада и наранява абсолютно незаслужено - не аз. Уви, за това вината не е в мен, но до колкото е възможно действам в посока да помогна за разрешението и на този проблем... Затова си правя труда да се включа в тази дискусия, не за да обиждам и осъждам който и да е, но не се учудвай, ако хората реагират и по-остро... След вашите нападки и обиди, всеки би опитал да се защити, както може...Тук идва момента да направя и друго, наистина важно уточнение по повод на това дали и как съм бил нараняван и нападан аз... Колкото и нескромно да прозвучи, съм склонен да отбележа, че ако някоя от жените, които взеха участие в този спор ме срещнат при по-различни обстоятелства, на драго сърце биха ми родили не едно, а десет деца, без въобще да се замислят, без за миг да си дадат сметка дори, че срещу тях стои гей... И нека уточня, че тук въобще не става въпрос само за физическа привлиюане. Факт е, че аз, и 90 процента от гей хората в световен мащаб не сме с нищо по-различни от вас, хетеросексуалните, освен с факта, че емоционално и физически ни привлича нашия собствен пол. Аз съм също толкова мъж, колкото са мъже и вашите съпрузи, ако не повече...Има разбира се и друга група гей хора - тези, които възприемат поведението на другия пол - феминизирани мъже или жени с мъжкарски тип поведение. Това са хората, на които в голяма степен се осланя начина, по който обществото възприема понятието гей, просто защото тези хора се набиват на очи - къде нарочно, къде непреднамерено, просто защото поведението им изглежда несвойствено, различно от общоприетото. Затова "лицата" на гей хората в България са хора като Азис и Евгени Минчев - хора, които натрапчиво демонстрират и преекспонират алтернативната си сексуалност до степен на нещо гротескно. С моите гей приятели и познати не си говорим на "***", не кършим китки, не носим рокли... Защото както казах, ние сме обикновени мъже и жени - просто хора... Когато си лягаме нощем до партньора си или правим секс, не пречим на никой... А когато на сутринта отидем на работа, колегите ни гледат на нас с уважение и вместо да се интересуват от това с кой спим, се интересуват от професионалните ни и лични качества. Би било добре навсякъде да е така, за всички... Уви, знам, че не е...Госпожо Братанова... Като че ли пропуснахте да видите всички други коментари, освен този, който Ви е близък до сърцето...За Вас имам няколко конкретни коментара:1. Сърцето не се интересува от граници и политика, нито от хорско мнение - то или обича, или не, без значение дали тук или в Китай или някъде другаде... Никой не знае къде на света ще срещне своята половинка...2. Конкретно относно Испания... тук в България няма как да се ожени за приятелката си... Още повече живеейки заедно в България далеч няма да са щастливи, защото вместо да си гледат семейството и живота, ще трябва да се справят ежедневно с нападките на хора като вас, с отритване и дискриминация - нещо, което там им е в голяма степен спестено.3. Католицизма също е християнска религия, както и протестанството и още много други, някои признати - други не... Но дори ислям да беше, това ли е важното?! Обзалагам се, че гледате поне един еквивалент на "Перла"... Дали сте забелязали, че и там хората се обичат и страдат, въпреки, че не са източно православни...4. За напред не се изказвайте по въпроси, по които, така или иначе не сте компетентна, защото всъщост, така се излагате Вие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар