Тя, звездата

Виктория Димитрова: Живей и остави другите да живеят

11.01.2010г. / 09 32ч.
Джадала Мария
Виктория Димитрова: Живей и остави другите да живеят

Виктория Димитрова е българка с еднополов брак. Тя намира своето щастие в Испания, където живее и работи. Чувства се щастлива и удовлетворена в професионален и личен план. За трудностите и предразсъдъците, които все още съществуват при еднополовите връзки, тя разказа специално за читателите на Az-jenata.bg.

\n

Считате ли се различна? И трябва ли хората да ви “виждат” като такава?
Не се чувствам различна от никого, точно обратното – имам се за най-обикновен човек. Като всеки друг имам моите страхове, трепети, желания, обичам и защитавам семейството си, плащам си данъците и ставам сутрин рано за да отида на работа... Ако някои ме вижда различна, моля да ми обясни в какво, защото аз се чувствам абсолютно нормален човек.

\n

Защо се наложи да емигрирате?
Наложи се да емигрирам по много причини, предимно семейни и финансови проблеми. А вече останах тук защото се убедих, че тук ме чака по-добро бъдеще първо в професионален план, финансов и накрая след като се ожених тук за жена, която е испанка, вече беше окончателно, че най-вероятно ще остана тук за винаги. Но не дойдох тук за да се оженя, то просто се случи.

\n

В Испания, където живеете сега, чувствате ли се комфортно и имате ли проблеми, произтичащи от еднополовия ви брак?
Нямам абсолютно никакви проблеми свързани с еднополовия ми брак! В Испания еднополовите бракове са законни от 2005 а още десет години преди това съществуваха законните семейни съжителства за еднополови двойки. Тук хората са свикнали отдавна с мисълта и това изобщо не е проблем. Това се вижда и от факта, че преуспявам в работата си, а съм зависима от мнението на клиентите си за мен, до сега не съм загубила и един клиент имайки предвид, че всички знаят за семейното ми положение. Със съседите и приятелите е същото, нашето семейство е третирано като всяко друго.

\n

Сложен ли е пътят за създаване на дете при еднополови двойки, според Вас, вашето семейство сте поели по него? Кои са основните пречки по него?
Създаването на дете е винаги сложен процес, и разбира се при еднополови съпрузи е още по-сложно. Радващото е, че вече медицината е толкова напреднала, че почти всичко е възможно. Възможно не винаги означава лесно, нито бързо, нито евтино, но е възможно да имаме дори деца на които и двете да бъдем биологични майки! Става дума за in витро оплождане с яйцеклетка на едната жена оплодена с генетичен материал от дарител и износена и родена от другата жена. От миналата година тук има нов закон, който счита и двете майки в тези случаи за биологични, едната генетична, другата рождена, докато при останалите случаи винаги едната майка е биологична и другата осиновителка, въпреки, че от две години насам не се налага осиновяване от майката не-носителка, след като е родено по време на брака, детето се записва автоматически на името на двете. Този процес обаче има един недостатък и той е, че е доста скъп и гаранциите не са големи особено след определена възраст. Въпреки това тази възможност съществува. Най-лесният вариант, и вариантът който избрахме конкретно ние с моята съпруга е най-обикновено осеменяване. Където майката носителка бива подложена на едно лечение, което трае няколко месеца и е с цел да се засили производството и качеството на яйцеклетките, за да повиши процента на възможностите с един опит и да намали риска от малформации, особено ако става дума за жени над 30 години. След това се извършва така наречената вътре маточна инсеминация, която се контролира с видеозон с цел да се намали рискът от многоплодна бременност, който е доста висок след стимулацията на производството на яйцеклетките. По тази причина именно повечето двойки подложили се на този тип инсеминация имат по две, три, четири деца...
Най-големи пречки за създаване на деца имат gay мъжете. Те са принудени да ползват услугите на така наречените майки под наем, което често създава проблеми, скъпо е и все още съществува законова дупка по въпроса в много държави, една от тях е Испания, тук все още е незаконно.

\n

И разбира се остава вариантът с осиновяванията. В Испания gay двойките можем да осиновяваме деца съвместно, но осиновяването като цяло тук е много трудно, защото няма изоставени деца по принцип. Повечето осиновявания тук са интернационални и разбира се се водят по законите на страните които дават деца за осиновяване. В държави като Китай, Русия, Етиопия, Колумбия, Боливия и т. н., които са най-големите центрове за осиновяване, е незаконно осиновяването от gay двойки, и дори е много трудно за самотни родители.

\n

Как приемат личния ви живот най-близките ви хора, родителите ви?
Като цяло много добре! Майка ми и бащата на жена ми дори бяха наши свидетели на сватбата ни, което е показателно колко добре сме приети, сред семействата си. Единствено баща ми се противопостави на моето щастие и естествено отпадна от живота ми след това. Иначе нямам никакви проблеми с никого, дори дядо ми, който е на 82 години и беше най-голямото ни притеснение, ни идва на гости това лято и макар, че се прави, че не знае, то е просто защото не знае как да реагира. Той е от друго време и му е простено.

\n

Семейството на жена ми е много по-свободно и от тяхна страна не сме имали абсолютно никакъв проблем. Искам да дам пример с това, че когато почина майката на жена ми, а ние още не бяхме сключили брак дори, те ме писаха сред децата и снахите и в некролозите и всички роднини ми се обадиха и на мен да ми изкажат съболезнования за загубата на свекърва ми... Тъжен пример давам, но е много показателен! Наскоро почина бабата на една наша приятелка в България и жена й не можа дори да отиде с нея на погребението, не можа да бъде до жена си в такъв тежък момент... Тогава за пореден път си дадох сметка колко по-различен е моят живот тук и колко ми е жал за хомосексуалните хора, които живеят в България...

\n

Смятате ли, че някога/в скоро време и у нас еднополовите бракове ще се узаконят?
Не знам дали у нас ще се узаконят еднополовите бракове. Дано!!! Дано, защото това е много нужно не само за хомосексуалните двойки, а за цялостното развитие на обществото. При всеки случай знам, че ще бъде много трудно. Понякога чувствам, че България се намира в някаква черна дупка, където времето не минава. Когато се връщам там и само с навлизането в българска територия чувствам, като че се намирам в чернобяла лента от миналия век, като че съм влязла в някаква машина на времето и съм се върнала 50 години назад...

\n

Какво трябва да се направи, за да станем българите по-толерантни, да приемаме и уважаваме свободния избор във всяко едно отношение?
Нямам идея... Трябва да се има предвид историята на нашата страна, дълги векове турско робство, слабо развитие под булото на една религия като мюсюлманската, която е по-ретроградна и от католическата. След това влиянието на комунистическа Русия и пълно информационно затъмнение още дълги години... Предполагам, че трябва да мине време, да контактуваме с други хора, с други народи. В това отношение мисля, че интернет и емиграцията ще помогне много, надявам се. Надявам се, че хората, които са живели в други държави, контактували са с други хора и са научили неща, почувствали са свободата и са се цивилизовали малко, когато се върнат, ще повлияят позитивно и на други и така малко по малко нещата ще започнат да се променят...

\n

Вашето пожелание към нашите читателки?
Желая на всички да търсят щастието си, да се борят за него и за свободата си. Както и да бъдем толерантни към останалите. Тук казват “Vive y deja Vivir!” – “Живей и остави другите да Живеят” Това желая на всички читатели, да живеят!

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Атанаска ( преди 11 години )
Да Незнам какво да кажа но се чудя на тази жена Отишла чак в Испания да си намери подходяща жена да живее Та нима тук в България са малко такива жени че чак там да излага себе и България За каква история на народ говори за каква религи я Доколкото знам Испания неизточно православна Но дали ще бъде щастлива Защитавам тезата на г-жа Мария Петрова Дано да бъда разбрана правилно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Атанаска ( преди 11 години )
Петер явно влязохме в лош спор за нищо Не те упреквам че твоето мнение е такова та ти си сигурно на годините на моите деца Нека отношенията ни да се изгладят Личи си че ти си замесен от друго тесто и при теб процентът на интелигентност е висок затова искам да ти пожелая да си здрав да се учиш и когато дойда в София да се запознаем -ще ми бъде интересно тогава ще ти разкажа една много хубава история с приятелка която се изсели преди години и така и не можахме да се чуем и видим повече а така го искам може би ти ще ми помогнеш С поздрав Атанаска Не искам да влизаме в остри отношения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8 rate up comment 0 rate down comment
Peter ( преди 11 години )
Госпожо Братованова,Въпреки, че възрастта Ви е достойна за уважение, позицията Ви и отношението Ви очевидно не са :)Вие самата не сте била родена по време на турското робство, в случай, че него визирате, но не това е важното в случая.Важното е, че вашето отношение към нас е точно такова, каквото е било отношението на поробителите към прадедите ни. Опитвате се да ни мачкате и тъпчете, защото сме различни от вас.Въпросните турски сериали споменах защото една доста голяма част от хората на вашитите години са запознати и биха разбрали примера, който давам, отнасяйки се към подобни сериали. За Вас специално ще отбележа, че хората се обичат и в Латинска Америка, където преобладаваща група са католиците. Но така или иначе, любовта не признава и религия...Вашия случай, обаче е по-тежък... Вие сте не само хомофобка... Очевидно сте лишена от толерантост към другите, въобще...Жалко е, че има и други хора като Вас. Иначе света (и България вчасност) би бил едно доста по-приятно място за живеене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Атанаска ( преди 11 години )
Г-н Петер Не се бях зачела много в това което сте писали но сега се върнах отново на това което си писал Пиша на ти защото не си заслужава да ти се обръща много внимание Не помниш годините когато нашите съседи са ни тъпкали като *** а още повече не съм погледнала нито един сериал турски за мен е унижение да ги гледам Искам да ти пожелая да ги гледаш непрекъснато дано да научиш хубаво от тях Та те не могат още да се подписват Като станеш на моите години тогава ще спорим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12 rate up comment 0 rate down comment
Peter ( преди 11 години )
Г-жо Николова... Вие за съжаление сте поредната, която е глуха и сляпа за всичко, освен за собствената си, ограничена гледна точка.В част от постовете си обърнах специално внимание на това, че да бъдеш гей не е нещо, което можеш да избереш - никой не те пита дали искаш или не, просто се раждаш такъв, както всъщност между 10 и 20 процента (варира според различни източници) от световното население. Ако към тази цифра прибавим и хората с бисексуална ориентация, вашата "шепа" хора, всъщност клони към 1/2 от човечеството... Ако се бяхте поинтересували поне малко, щяхте да знаете и че Гърция, където живеете е една от най-сериозните дестинации за гей туризъм, просто защото държавата си е дала сметка колко много са хората с подобна ориентация и колко много пари ще спечели, след като това е така :)Да ни слагате под общ знаменател с престъпници и наркомани е меко казано обидно. Сред тях, както ви е известно има доста хора с хетеросексуална ориентация :) Всъщност изнасилвачите, например са 90% с хетеросексуални предпочитания... Но подобни приравнявания звучат като "Щом е германец, значи е фашист", което е повече от глупаво.А относно законите... Защо само Вие да сте "облагодетелствана" да живеете както си искате... Нима аз съм по-малко човек от Вас?!Тук е мястото да поясня отново. Моите сексуално - емоционални влечения далеч не са противоестествени, (напротив, природата или ако предпочитате Господ са ни направили такива, каквито сме) и не контрират по никакъв начин "физиологичния стандарт" (ако бяхте поне малко по-наясно с българския език, щяхте да разберете колко неуместно е употребена въпросната фраза)."Всички държавни сакони са устроени да покровителстват този съюз." - в България това е така за съжаление. Само че в световен мащаб, г-жо, все повече държави променят законодателството си, за да осигурят на гражданите си РАВНИ права, вместо само хетеросексуалното мнозинство да е облагодетелствано. Защото и аз като Вас ходя на работа, плащам данъци, гласувам и искам и аз, като Вас да мога да се ползвам със същите права като Вас, защото го заслужавам не по-малко!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Теменуга ( преди 11 години )
Peter, наистина, много патетично, но май четеш постовете през ред. Библията споменавам във връзка с двойните стандарти на някои журналисти. Хомосексуалността е отклонение в сексуалността, а не в психиката на хората. ако беше естествена, гейовете щяха да се размножават без да използват "услугите" на другия пол. Ти като виждаш "мракобесната" нагласа на обществото, даваш ли си сметка на какво ще подложиш детето си, което искаш да отглеждаш в хомосексуално семейство? Ами, ако е твърде чувствително и ранимо?! Ще успееш ли да му помогнеш да превъзмогва болката от обидите и нападките на които ще бъде подлагано всекидневно, както си бил нападан и нараняван и ти?! Или просто търсиш още някой да сподели твоята участ на "жертва"? От твоя пост се вижда, че и ти осъждаш хората за техния начин на мислене. Ако искаш света около теб да се промени, започни да променяш първо себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Дарина ( преди 11 години )
Леле, то страшна работа! Какъв психиатър, може би някой шарлатанин като доктор Николози?Добър ден, хомосексуалността не е болест и не се лекува - добре дошли на планетата Земя!Най-добрият ми приятел е гей и живее открито с друг мъж. Снимката на въпросния мъж стои на стената на работното му място и всички знаят кой е и какъв е и на никой не му пука. Никой не се опитва да "опази" племенниците им от тях. Но това е в Словения, а тук... Peter, ама и на тебе здравата са ти полазили по нервите. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
Peter ( преди 11 години )
Я да видим, сега, какво имаме тук?Женски форум, "женска" тема, женски мнения... До тук - добре :)Четем:"МАРИЯ ПЕТРОВА, 53 г., SOFIA ДЕЦАТА СА НЕЩО - КАТО ЧУДО НА ПРИРОДАТА, НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ПОДИГРАВКА С ТОВА ЧУДО." - вярно е. В един или друг смисъл децата са ако не, чудо, то дар голям. И защо аз да не мога да отгледам свой собствени?! Млад съм, интелигентен, трудолюбив, отговорен, грижовен, обичлив... И стерилен не съм, пък и проблеми с ерекцията нямам... И защо, мислите уважаема, че не е редно аз да отгледам свое дете?! Защото съм гей?! Наистина ли?!И с какво точно пречи това, питам аз?!Вие като майка (предполагам), ще споделите мнението ми, че когато се възпитава едно дете е нужно то да расте в спокойна семейна обстановка; да е обградено с любов и внимание; да е подсигурено финансово, да му бъде създадена истински стойностна ценностна система, без значение дали ще изходим за нея от религиозни или от нормални общочовешки добродетели... Коя сте Вие, госпожо, че гласно да отнемате това мое право?! Как стигнахте до извода, че аз не бих се справил с тази задача, поне толкова добре, колкото всеки (хетеросексуален) баща?На какво лошо ще науча децата си, според вас?! На толерантност?! Лошо ли е?!Всъщност, да - лошо е... Защото Вие, госпожо вече сте възпитали Вашите точно в обратното, и когато се стигне до там... Ако един ден моите и Вашите деца се срещнат, то моите ще оценяват по човечност, а Вашите по това "кой, с кого се ***"...А ако Вашите (предполагаеми) деца са гей, Вие няма ли да ги обичате? Вие няма ли да искате да се радвате на внуци (Баба ми, Бог да я прости, казваше, че човек обича повече внуците си, отколкото собствените си деца.)?Занимавайте с неща, които Вие смятате за смислени, но МОЛЯ ВИ, не занимавайте хората с егоистичното си и аморално мнение. Вярно, че моралът вече няма стойност, в голяма степен заради лицемери като Вас! Защото "модерното" Ви мислене е точно толкова "модерно", колкото е било и мисленето на Хитлер."Neli Malinova, 39 г., Sofiq " - да пази Господ от такива като Вас."Темуга" - ти сигурна ли си, юе в Библията няма нито ред, който да си престъпила? Кога за първи път прави секс?"Преди брака" казваш?! Ми добре... Господ Бог е всеопрощаващ... Щом на теб е простил прелюбодеянието и на мен ще прости, че спя с мъже... Но сега като се замисля, знаеш ли... Той ме е създал такъв - да се сърди на себе си... И ако пред теб е стоял въпроса "да правя секс или не" и си имала право да избереш, аз не съм имал възможност да избирам... Кажи ми, ама честно, защо не спиш с жени; защо не можеш да се влюбиш в друга жена?! Защото си взела решение, че не искаш, или просто защото е така и ти си си такава - хетеросексуална... Е, ок, аз съм гей, в точно същия ред на мисли... Разберете го, най-накрая, не е никак трудно!"Нина, 35 г., живея в чужбина" на теб скъпа ще кажа следното: нужда от психиатър имаш ти... Трябва да си доста сбъркана, за да поставиш всичко, което не разбираш (а явно това са много неща) в категория "извратено". Според теб "статията дава пример, за да стават и другите такива"... Хайде, мила! Искам и теб да те видя как "ставаш" лесбийка! Да, ние съществуваме, въпреки, че ти не ни приемаш; въпреки, че ти не ни разбираш... Затвори си очите и си повтаряй, че ни няма... Може и да си повярваш... При мен, обаче това не помага... Щото освен с взор, Господ ми е дал и други сетива и чувства и т.н., и т.н., точно както и на теб... И с едно от тях (сетивата) усещам (подушвам), че България е по-зле и от черна дупка, що се отнася до зачитане на човека, заради това, че е човек... Вярно, държавата ни няма да стане по-модерна ако приеме еднополовите съюзи... Не е станала по-модерна и като е разрешила на вас (гореспоменатите), и такива като вас право на глас. Светът е за хората: бели и зелени... Ниски и плешиви... за ВСИЧКИ, въпреки, че вие не го заслужавате...Не знам какво да добавя в заключение... Просто съм разочарован, за пореден път от мойте "мили" сънароднички... Не, че и при мъжете не е същото, че и по-зле...Желая на Виктория попътен вятър в живота, дано е изпълнен с много щастие и любов и малко, преодолими препятсвия! Искрено и завиждам и си пожелавам някой ден да мога да кажа и аз пред света, без да се страхувам и притеснявам, че го обичам - мъжа до мен, че искам да прекарам живота си с него, и ако Бог (забележете Г-ЖО Петрова, не Вие, а Бог) е милостив да отгледам децата си така, че да станат достойни хора! А с кого да се "чукат" ще им каже сърцето... Не Вие, не аз, дори...Между другото "чукам се" е груба и лишена от емоционала ангажираност форма на правене на секс. Ако Вие сте плод на това, че Вашите родители са се чукали, това обяснява защо Ви липсват основни човешки моменти... Моите деца ще са щастливи, защото ще растат в среда, в която хората правят любов! Всичко до там се свежда - любов да има; на вас, уважаеми тя оюевидно ви липсва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Мимето ( преди 11 години )
Подкрепям SISI! Всеки има право на личен избор и никой няма право да критикува другите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
SISI ( преди 11 години )
Всеки има право на личен избор и никой няма право да критикува другите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар