Тя, звездата

Виктория Димитрова: Живей и остави другите да живеят

11.01.2010г. / 09 32ч.
Джадала Мария
Виктория Димитрова: Живей и остави другите да живеят

Виктория Димитрова е българка с еднополов брак. Тя намира своето щастие в Испания, където живее и работи. Чувства се щастлива и удовлетворена в професионален и личен план. За трудностите и предразсъдъците, които все още съществуват при еднополовите връзки, тя разказа специално за читателите на Az-jenata.bg.

\n

Считате ли се различна? И трябва ли хората да ви “виждат” като такава?
Не се чувствам различна от никого, точно обратното – имам се за най-обикновен човек. Като всеки друг имам моите страхове, трепети, желания, обичам и защитавам семейството си, плащам си данъците и ставам сутрин рано за да отида на работа... Ако някои ме вижда различна, моля да ми обясни в какво, защото аз се чувствам абсолютно нормален човек.

\n

Защо се наложи да емигрирате?
Наложи се да емигрирам по много причини, предимно семейни и финансови проблеми. А вече останах тук защото се убедих, че тук ме чака по-добро бъдеще първо в професионален план, финансов и накрая след като се ожених тук за жена, която е испанка, вече беше окончателно, че най-вероятно ще остана тук за винаги. Но не дойдох тук за да се оженя, то просто се случи.

\n

В Испания, където живеете сега, чувствате ли се комфортно и имате ли проблеми, произтичащи от еднополовия ви брак?
Нямам абсолютно никакви проблеми свързани с еднополовия ми брак! В Испания еднополовите бракове са законни от 2005 а още десет години преди това съществуваха законните семейни съжителства за еднополови двойки. Тук хората са свикнали отдавна с мисълта и това изобщо не е проблем. Това се вижда и от факта, че преуспявам в работата си, а съм зависима от мнението на клиентите си за мен, до сега не съм загубила и един клиент имайки предвид, че всички знаят за семейното ми положение. Със съседите и приятелите е същото, нашето семейство е третирано като всяко друго.

\n

Сложен ли е пътят за създаване на дете при еднополови двойки, според Вас, вашето семейство сте поели по него? Кои са основните пречки по него?
Създаването на дете е винаги сложен процес, и разбира се при еднополови съпрузи е още по-сложно. Радващото е, че вече медицината е толкова напреднала, че почти всичко е възможно. Възможно не винаги означава лесно, нито бързо, нито евтино, но е възможно да имаме дори деца на които и двете да бъдем биологични майки! Става дума за in витро оплождане с яйцеклетка на едната жена оплодена с генетичен материал от дарител и износена и родена от другата жена. От миналата година тук има нов закон, който счита и двете майки в тези случаи за биологични, едната генетична, другата рождена, докато при останалите случаи винаги едната майка е биологична и другата осиновителка, въпреки, че от две години насам не се налага осиновяване от майката не-носителка, след като е родено по време на брака, детето се записва автоматически на името на двете. Този процес обаче има един недостатък и той е, че е доста скъп и гаранциите не са големи особено след определена възраст. Въпреки това тази възможност съществува. Най-лесният вариант, и вариантът който избрахме конкретно ние с моята съпруга е най-обикновено осеменяване. Където майката носителка бива подложена на едно лечение, което трае няколко месеца и е с цел да се засили производството и качеството на яйцеклетките, за да повиши процента на възможностите с един опит и да намали риска от малформации, особено ако става дума за жени над 30 години. След това се извършва така наречената вътре маточна инсеминация, която се контролира с видеозон с цел да се намали рискът от многоплодна бременност, който е доста висок след стимулацията на производството на яйцеклетките. По тази причина именно повечето двойки подложили се на този тип инсеминация имат по две, три, четири деца...
Най-големи пречки за създаване на деца имат gay мъжете. Те са принудени да ползват услугите на така наречените майки под наем, което често създава проблеми, скъпо е и все още съществува законова дупка по въпроса в много държави, една от тях е Испания, тук все още е незаконно.

\n

И разбира се остава вариантът с осиновяванията. В Испания gay двойките можем да осиновяваме деца съвместно, но осиновяването като цяло тук е много трудно, защото няма изоставени деца по принцип. Повечето осиновявания тук са интернационални и разбира се се водят по законите на страните които дават деца за осиновяване. В държави като Китай, Русия, Етиопия, Колумбия, Боливия и т. н., които са най-големите центрове за осиновяване, е незаконно осиновяването от gay двойки, и дори е много трудно за самотни родители.

\n

Как приемат личния ви живот най-близките ви хора, родителите ви?
Като цяло много добре! Майка ми и бащата на жена ми дори бяха наши свидетели на сватбата ни, което е показателно колко добре сме приети, сред семействата си. Единствено баща ми се противопостави на моето щастие и естествено отпадна от живота ми след това. Иначе нямам никакви проблеми с никого, дори дядо ми, който е на 82 години и беше най-голямото ни притеснение, ни идва на гости това лято и макар, че се прави, че не знае, то е просто защото не знае как да реагира. Той е от друго време и му е простено.

\n

Семейството на жена ми е много по-свободно и от тяхна страна не сме имали абсолютно никакъв проблем. Искам да дам пример с това, че когато почина майката на жена ми, а ние още не бяхме сключили брак дори, те ме писаха сред децата и снахите и в некролозите и всички роднини ми се обадиха и на мен да ми изкажат съболезнования за загубата на свекърва ми... Тъжен пример давам, но е много показателен! Наскоро почина бабата на една наша приятелка в България и жена й не можа дори да отиде с нея на погребението, не можа да бъде до жена си в такъв тежък момент... Тогава за пореден път си дадох сметка колко по-различен е моят живот тук и колко ми е жал за хомосексуалните хора, които живеят в България...

\n

Смятате ли, че някога/в скоро време и у нас еднополовите бракове ще се узаконят?
Не знам дали у нас ще се узаконят еднополовите бракове. Дано!!! Дано, защото това е много нужно не само за хомосексуалните двойки, а за цялостното развитие на обществото. При всеки случай знам, че ще бъде много трудно. Понякога чувствам, че България се намира в някаква черна дупка, където времето не минава. Когато се връщам там и само с навлизането в българска територия чувствам, като че се намирам в чернобяла лента от миналия век, като че съм влязла в някаква машина на времето и съм се върнала 50 години назад...

\n

Какво трябва да се направи, за да станем българите по-толерантни, да приемаме и уважаваме свободния избор във всяко едно отношение?
Нямам идея... Трябва да се има предвид историята на нашата страна, дълги векове турско робство, слабо развитие под булото на една религия като мюсюлманската, която е по-ретроградна и от католическата. След това влиянието на комунистическа Русия и пълно информационно затъмнение още дълги години... Предполагам, че трябва да мине време, да контактуваме с други хора, с други народи. В това отношение мисля, че интернет и емиграцията ще помогне много, надявам се. Надявам се, че хората, които са живели в други държави, контактували са с други хора и са научили неща, почувствали са свободата и са се цивилизовали малко, когато се върнат, ще повлияят позитивно и на други и така малко по малко нещата ще започнат да се променят...

\n

Вашето пожелание към нашите читателки?
Желая на всички да търсят щастието си, да се борят за него и за свободата си. Както и да бъдем толерантни към останалите. Тук казват “Vive y deja Vivir!” – “Живей и остави другите да Живеят” Това желая на всички читатели, да живеят!

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
buba ( преди 11 години )
Браво Вики! Браво на този сайт за смелостта да публикува подобно интервю пред толкова консервативна публика!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Нина ( преди 11 години )
Познавам България и не я считам за "черна дупка", както е характеризирана в интервюто...Че е тъжна и неуредена страна, с корупция -да. Но не смятам, че една държава става модерна и цивилизована като приема еднополовите бракове.Да, те съществуват, но не ги приемам и не ги разбирам. Не разбирам защо е направено това интервю, давате пример и другите да стават такива ли...За мен тези хора са сбъркани и имат нужда от психиатър. Светът е за двама...За мъж и за жена.Останалото е извратеност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Стефанка ( преди 11 години )
Поздравления за Вики и Беатрис! Не виждам нищо по-смислено от това, да намериш подходящ партньор без значение от пол, цвят и т.н., и да се бориш за любовта си, за любовта му и за общ съвместен живот! Това е във връзка с коментара на уважаемата г-жа Петрова и на другите "преподаватели" като нея, дето ги има прекалено много около нас. Преди малко ми се падна късмет във Фейсбука:"Ако не можеш да обърнеш посоката на вятъра, обърни платната" Мился, че ако достатъчно кораби не си обърнат платната и са единни, ще обърнат вятъра, както и вълната!!! При всички случаи, ако България иска да влезе в Европа ще приеме хуманните европейски закони, сред които са и тези за еднополовите бракове и осиновявания на деца от еднополови семейства. Тогава не мисля, че ще има проблем със следващите поколения! Що се отнася за "преподавателите" от преди 89-та, те ще потънат, за да могат другите да плуват спокойно;-)))Пожелавам ви приятен и дълъг съвместен живот, с много дечица и радости:-))Всички ви обичаме, всички ви подкрепяме и всички ви уважаме в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Десислава ( преди 11 години )
Уважаема госпожо Мария Петрова, единствената, която заговори за "чукане" (включвам и коментарите до момента) сте Вие. Дори във Вашия коментар не виждам основание да се споменава тази популярна думичка. Колкото до децата, за да живеят както заслужават, виждам само два пътя. Единият е целият свят да спре да се плоди, докато не стане добър, любящ и безконфликтен. Другият е да се възпитават децата да мислят повече, да питат повече, да се борят със страховете и незнанието си и да бъдат толерантни към различията на другите, когато тези различия не нараняват никого. Според мен, и двата варианта са утопия. Децата имат нужда преди всичко от любов и ако я получават в достатъчно количество, вероятно ще се справят успешно във враждебната среда отвъд прага на дома им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Юлияна ( преди 11 години )
Нямам нищо против еднополовите бракове - всеки сам решава как да живее и има право да създаде свое семейство. Но някак си не ми се струва редно малко дете да израстне в такава обстановка - то ще е доста объркано като сравнява своето семейство с другите. Това може да му нанесе травма за цял живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Теменуга ( преди 11 години )
Като стане въпрос за врачки и екстрасенси много журналисти започват да цитират какво пишело за тях в Библията. Когато стане въпрос за хомосексуални отношения, всички започват да се правят на свободомислещи.Дълбоко съчувствам на хората с хомосексуална ориентация, но да се замислят на какво подлагат децата, които осиновяват или раждат. Нека не се себедоказват за чужда сметка. Може да си говорите каквото искате, но дете се създава само от мъж и жена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Йоанна ( преди 11 години )
Здравейте на всички,искам първо да се обърна към Г-жа Мария Петрова и да и кажа,че според мен коментара и е напълно излишен и мнението и меко казано не е никак "модерно".Никои Г-жо Петрова,няма нито морално нито каквото и да било право,да изказва мнение,съвети и коментари свързани с живота и щастието на други хора!Всеки има своето право на живот това е записано дори в конситутуцията на република България.А какво би бил живота на всеки един от нас ако нямахме право да обичаме,да бъдем обичани,да градим кариера,семейство и да има деца?!Защо еднополовите семейства да са различни?!Защо 2 майки да нямат право на дете което да обичат и да отгледат с не по-малко любов,трепети,болки и радости от едно друго т.нар хетеросексуално семейство?Сега искам да се обърна и към другата Г-жа *** Малинова,която пък се моли на Господ да няма такава дъщеря!Мислите,че тя не е добра дъщеря?Кое ви кара да мислите така?Кое я прави лоша?Нима е изоставила семейството си,тръгнала е по лош път (като например наркоманията и проституцията)? И тези обръщения като "Госпожа,Полугоспожа и може би Полугосподин" са обидни!Кое ви дава право да обиждате Виктория?Нима я познавате?Глупавоо и консервативно е!А знаете ли,че в ако това се случи в други много по-добре развити държави може да ви съди за обида?!?!И моля ви,обяснете ми едно ако вашата дъщеря/син не могат да имат деца(което не ви пожелавам) напълно хипотетично говоря,и решат да имат дете и го направят ин витро-кое е неестественото в случая?Кое е ненормалното?Нима няма да обичате вашето бъдещо внуче?Нима ще е по-различно това ваше,хипотетично внучето от останалите деца заченати по естествен път?Мислите ли?Поставете се в тази ситуация!Помислете добре,защото случая е много сходен!Всички имаме право на ЖИВОТ!Право на ЛЮБОВ!Право на СЕМЕЙСТВО!Право на ДЕЦА!Не съдете и не хвърляите камъни по хора който не разбирате.Бъдете по-толерантни,защото никои не избира сам в коя държава,с какъв пол,етнос,религия и дори с какъв цвят на кожата да се роди.Същото е и за сексуалната ориентация,за добро или за лошо,не си я избираме сами като политическите възгледи например!С уважение и пожелания за много успех и щастие за Вики и Беатрис!Вие сте светъл пример за всички нас като цяло!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 36 rate down comment
Neli ( преди 11 години )
Може, може да съм изостанала и старомодна ама да ме опази Бог от такива чеда като госпожата.Или може би полугоспожа,полугосподин.Нека да е нормално според някои ама ми се иска да си имам нормално родени деца и внуци.Иначе щяхме да се размножаваме като растенията или както бях чела някакъв фантастичен роман да си търкаме носовете и да правим деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Читателка ( преди 11 години )
Няма какво да умуваме. От християнска гледна точка: 1. В Библията е казано - мъж да обича жена; 2. Но, като християни нямаме право да съдим никого, само Бог може да ни съди.От езотерична гледна точка - съвсем оправдано, ако вярвате в прераждането - това са две души, които се обичат от минал живот, но просто сега са се срещнали в две женски тела - така че, пак не можем да ги съдим. Всичко е карма - и това е. Нека се радват на живота си, че в другия не се знае какво ще бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
леля Ваня ( преди 11 години )
Поздравления за смелостта на това момиче! Стискам й ръката! Браво!!! Кога и тук ще приемаме по-лесно хората с различна полова ориентация?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар