Измийте и нарежете тиквичките на пънчета. Издълбайте ги като оставите 1 см дъно. Осолете ги  със сол и черен пипер и ги оставете да престоят половин час. През това време нарежете пилешкото на кубчета и го мариновайте в мед и малко соев сос.

Нарежете лука и чесъна на ситно, а морковите на кубчета. Задушете зеленчуците в зехтин. След като омекнат добавете пилешкото заедно с маринатата и след това доматеното пюре. Преди да свалите плънката от котлона, добавете ситно нарязания магданоз.

Напълнете тиквичките и ги наредете в тавичка, в която предварително сте сложили на дъното малко вода и зехтин. Запечете тиквичките в предварително загрята на 180°C фурна, за около 30-35 мин. 

  • Може да сервирате тиквичките с чеснов сос;
  • За да избегнете киселината от доматите, добавете една чаена лъжичка кафява захар;
  • От издълбаната част на тиквичките може да направите кюфтета или да ги добавите в плънката за баница;

Снимка: Анатолий Попов