Мисия кърмене

Кърмене след секцио

Доверете се на консултант по кърмене

14.11.2016г. / 17 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Когато настъпи моментът на раждане, в някои случай или след предварително взето решение, някои жени избират цезаровото сечение. Един от най-честите въпроси, които бъдещите майки си задават е дали оперативната намеса ще попречи на това да кърмят бебетата си.

В някои изключения това може да се случи, но при едно успешно секцио, няма причина да не кърмите бебето. Какво е важно да знаете за кърменето след цезарово сечение?

Не спирайте медикаментите

Една от най-честите тревоги на майките, които са родили с цезарово сечение е как кърменето ще бъде съчетано с медикаментите, които приемат в първите часове след раждането. В повечето случаи те са съвместими с кърменето, затова не бива да се притеснявате.

Освен това, ако се налага изключение за вашия случай, наблюдаващият ви лекар ще ви посъветва кога и как да започнете кърменето. Важно е да следите как се чувствате, дали сте твърде замаяни, дали имате гадене и да споделите тези или и други неразположения.

В някои болници първият физически контакт между бебето и майката се осъществява още в операционната зала, а по-често в стаята за възстановяване. В идеалния случай се препоръчва това да стане в рамките на първия час след раждането.

Тогава все още ще бъдете под въздействието на епидуралната упойка. В случай, че поради някаква причина сте разделени с бебето, важно е на всеки 3-4 часа да се изцеждате, докато не ви дадат бебето в стаята.

Подкрепата е важна

Докато сте в болницата, не забравяйте да се допитате до вашия консултант по кърмене, дори и да нямате проблеми. Той ще проследи как върви процесът, ще ви осигури необходимата психологическа подкрепа, ще разсее страховете ви, ще проследи за състоянието на гърдите ви и евентуални усложнения.

Намерете удобна поза за кърмене

Позата за кърмене е в основата на процеса. Много е важно да намерите тази, в която се чувствате максимално добре след секциото. Странично легнало кърмене, поза люлка, са едни от най-добрите. Но разбира се отново може да се доверите на съветите на вашия консултант по кърмене.

Болката след секцио е първият и най-основен проблем за кърмещата майка. Важно е да пазите оперираното място. Също така кърменето в седнала позиция може да бъде истинско предизвикателство за вас.

Ето защо е важно да си осигурите добра подкрепа на гърба, а в скута си да положите няколко меки възглавници, за да предпазите оперираното място от нежелан и болезнен контакт.

Свързани статии

Хранене и почивка

Раждането ще отнеме много от вашата енергия. След него ще ви бъдат необходими много сили, за да се възстановите и да кърмите. Важно е да приемате питателна храна, както и много течности. Никога не пропускайте хранене. Водата е най-добрата течност, плодовите сокове също ще ви осигурят добро количество витамини и минерали.

Избягвайте консумацията на краве мляко, тъй като бебето ви може да прояви чувствителност към неговите протеини. Не забравяйте и за почивката. Винаги, когато имате възможност почивайте и релаксирайте. Това ще ви помогне да сте енергични, а умората е една от най-честите причини за появата на следродилната депресия.

Снимка: Istock

Свободно време