Какво се прави на Черешова задушница

Предстои втората задушница от началото на годината

21.06.2024г. / 09 10ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

На 22 юни ще отбележим втората задушница от началото на годината – Черешова задушница или също наричана Спасовска задушница. Всяка година тя се пада на различна дата. 

Нарича се Черешова, защото е във време, в което природата изобилства от череши.

Според евангелието след Възнесение Господне (Спасовден) входът на Небесното царство е отворен – раят е отворен.

Евангелието разказва как на петдесетия ден след Пасха в Йерусалим дошли Христовите ученици и Дева Мария. По време на една молитва Светият Дух слязъл от небето и им дал силата да проповядват Христовото учение на всички народи.

Тогава свети апостол Петър накарал много хора да повярват в Христа и да се покръстят. От този момент били поставени основите на църквата, затова и празникът Петдесетница (Св. Троица) се смята за неин рожден ден.

На задушница душите на починалите се прибират, а живите се молят за опрощение на греховете им, гласят народните вярвания. На този ден камбаната бие траурно, в православните храмове се отслужват заупокойни молитви.

Палят се свещи за душите им, ходи се на гробища и се прави така наречената раздаванка. Живите си раздават жито, хляб, сладки и череши за възпоменание на покойниците си, казвайки си „Бог да прости душите на мъртвите.“

Свързани статии

 

Коментирай