Писна ми

Нахалните главни букви в интернет

27.08.2012г. / 17 40ч.
Надежда Маринова
Нахалните главни букви в интернет

Общуваме чрез интернет вече повече от 10 години. За това време децата в училище се научават да четат, пишат, съчиняват и разказват. Но в мрежата все още има хора, които не са научили елементарните правила на писане във виртуалната мрежа. Две от тях са най-важни:

- написаното с главни букви е равносилно на викане в реалното общуване;

- използването на латиница е признак на немарливост и неуважение (дори да не знаете да пишете с български букви, което е странно, има автоматична програма за превод, която прехвърля текста от латиница на кирилица).

За илюстрация и смехотерапия, ето един пример на он-лайн обява за даване на апартамент под наем:

"За студенти: НОВ, голям като 'ТИТАНИК', панорамен като ТЕЛЕВИЗИОННАТА кула, много ГОТИН (подови настилки - ГРАНИТОГРЕС и естествен БАМБУКОВ паркет, баня с ВАНА), 'ОЧЕБИЙНО' модерно МЕБЕЛИРАН (вградена кухня, СТЪКЛЕНА трапезарна маса, КОЖЕНИ столове, ЪГЛОВА мека мебел, КЛИМАТИК, TV, спалня с гардероб за ПЕТИМА 'съседи' и много други ЕКСТРИ) апартамент с удобен ГАРАЖ (+ 50 EURO), даже с 'ТОПЛИЧКА' връзка и БЕЗШУМЕН (да НЕ Ви пречи, докато четете по КВАНТОВА ФИЗИКА, например) асансьор."

Снимка: Reuters

Прочетете още:


 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
аз ( преди 11 години )
Е, "Вече се съмнявам, че ще доживеем време, в което българите да пишат в интернет на български език, използвайки кирилица." - госпожата или не е българка, или си мисли, че не е писала на кирилица, или че не е писала в интернет, а защо не и трите наведнъж:))) Не знам защо човек трябва да има отношение, при това отрицателно, към главните букви, и дори латиницата, ако щете. Случвало ми се е в някои сайтове кирилицата да не е кирилица, а цифри, както и да ми изчезнат препинателните знаци с изключение на тиретата (докато на латиница си ги има всичките). Ако реша, че някои думи са по-важни от други, а няма инсрументи за черен шрифт или курсив, пиша с гадните главни букви:))) Но пък съм виждала въобще да не се използват главни букви - да, да, в началото на изречението. Искам да кажа, нека поне свобода да има... Пък нещо като не се харесва на някого, да не го чете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Ани ( преди 11 години )
Вече се съмнявам, че ще доживеем време, в което българите да пишат в интернет на български език, използвайки кирилица. Дори във форумите със стриктни правила за кирилица непрекъснато се появяват коментари от неграмотни или не желаещи да пишат грамотно хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар