Интимно

Основни грешки при използването на кондоми

Използвате лубриканти, базирани на маслена основа

09.06.2014г. / 17 37ч.
Михаела Лазарова
снимка: thinkstock

снимка: thinkstock

Презервативите са една от най-популярните форми за контрол на раждаемостта и един от най-сигурните начини да намалите риска от полово предавани болести. Според исторически данни, едни от първите презервативи са били използвани преди хиляди години.

В наши дни на пазара се предлага разнообразие от кондоми. Имате възможност да избирате между цветове, аромати, повърхности, плътност и т. н. Въпреки разнообразието и информацията, която получаваме, все още допускаме основни грешки при тяхното използване. Вижте кои са най-често срещаните.

Късно поставяте презерватива

Около 51,1 % от хората участвали в проучвания споделят, че поставят презерватива след като половият акт вече е започнал. Това може да намали риска от нежелана бременност, но увеличава в пъти риска от полово предавани болести.

Рано отстранявате презерватива

Около 44,7 % от хората споделят, че отстраняват презерватива малко преди края на половия акт. Това е често срещана грешка на мъжете, които смятат, че кондомите пречат на тяхното удоволствие и биха искали да еякулират без презерватив.

Не следите за срока на годност на презерватива, както и дали опаковката не е повредена

Почти винаги опаковката на презерватива се разкъсва със зъби. Това носи риск от повреда на кондома. Освен това почти никога не се обръща внимание на срока на годност, обявен върху нея, както и дали не е повредена. Много мъже съхраняват презервативите си в портфейла. Топлината съкращава в пъти срока им на годност.

Не поставяте правилно презерватива

При изваждането му от опаковката, кондомът трябва да бъде внимателно и незабавно поставен. Не бива предварително да се развива. След като го поставите се уверете, че няма излишен въздух в него и че има достатъчно място за спермата.

Ако не успеете да отстраните въздуха, сменете презерватива, тъй като има риск да се скъса.

Използвате лубриканти, базирани на маслена основа

Този вид лубриканти могат да повредят латексовите презервативи. Използвайте такива, които са на водна или силиконова основа.

Използвате един и същи презерватив

Вероятно ви звучи абсурдно, но много голяма част от двойките използват повторно един и същи презерватив. Друга основна грешка, която допускат е по време на анален секс.

Свързани статии

Когато правите анален секс с презерватив и искате да продължите удоволствието си чрез вагинален секс, трябва да смените презерватива! Когато не сменяте презерватива също увеличавате риска от предаване на инфекции от ануса към влагалището.

Не обръщате внимание на състоянието на презерватива след полов акт

Ако сте поставили както трябва и на време кондома, предварително сте огледали опаковката, дотук се движите според правилата за използването на презервативи. След края на половия акт е важно отново да обърнете внимание дали презервативът не се е скъсал. Нещо, което много мъже пропускат да правят.

Не обсъждате използването на презервативи преди половия акт

Около 60% от хората споделят, че първоначален разговор за използването на презерватив няма, а обсъждането му в най-интимния момент е причина единият от партньорите да направи компромис със собственото си здраве за сметка на удоволствието на другия.

Една от най-големите грешки, които продължават да се допускат е неизползването на презерватив!

Снимка: thinkstock

Коментирай