Сексът е необходимост, която не просто задоволява физически и емоционални желания. Той е важен за здравето на организма, тъй като по време на интимен акт, както и след него в организма се отделят химикали, които подобряват цялостната работа на органите и системите, а повишават и настроението.

За да се радвате на щастлив и здравословен полов живот е необходимо да се спазват някои хигиенни норми. Кое е основното, за което трябва да се внимава винаги преди и след секс?

За жените е важно да се отбележи, че стриктното измиване на гениталиите преди и след секс е много важно от гледна точка превенцията на различни видове инфекции, най-вече гъбична. Препоръчително е вагината и вулвата да се измиват веднага след секс, за да не се задържат излишни секрети, които са предпоставка за размножаване на бактерии.

Ако двойката практикува анален секс, хигиената на ануса трябва да е на много високо ниво, за да се избегне пренасяне на опасни анални бактерии към вагината.

Още по темата

За мъжката половина е важно да се отбележи, че измиването на главичката на пениса е от първостепенно значение. Необходимо е да се издърпа препуциума, за да може почистването да стане по-качествено. Мъже, не забравяйте това!

Препуциумът е чувствителен към мъртви клетки, бактерии и телесни течности и е подходяща среда за размножаване на микроорганизми и поява на инфекции.

И двамата партньори трябва да мият ръцете и най-вече да почистват под ноктите си преди и след секс, защото прехвърлянето на бактерии по този начин е изключително лесно.

През летния сезон е важно да се обезкосмят гениталните части, защото окосмяването е предпоставка за задържане на влага по интимните места. Топлината и потта могат не само да доведат до поява на обриви и гнойни пъпки, но са и предпоставка за поява на инфекции.

За да се избегне лошата миризма е необходимо да се избягва сексът в първите два дни от месечния цикъл на жените.

Имайте предвид, че оралният секс не е за предпочитане, ако партньорът ви има ранички около устата или по гениталиите. Ако той или тя има някаква инфекция тя може да се прехвърли и на вас.