Интимно

Признаци за ниски нива на тестостерон

Промяна в настроението, липса на концентрация, депресия

31.07.2014г. / 17 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

За да функционира нормално човешкото тяло се нуждае от определени хормони. Те играят важна роля както за живота на жените, така и за живота на мъжете. Прогестеронът е хормон, който играе важна роля по време на менструалния цикъл, бременност и раждане.

Подобно на него тестостеронът е основен полов хормон за мъжете. Ниските му нива могат да влошат качеството на живот. Често тялото подсказва за спад на този така важен хормон, ето защо е важно да обърнете внимание на следващите няколко признака.

Ниско сексуално влечение

Освен че помага за изграждането на мускули, здрави кости, отговаря за окосмяването, тестостеронът е основен мъжки полов хормон. Когато неговите показатели в организма са ниски, това може да е причина за намалено сексуално желание.

С напредване на възрастта това желание е нормално да намалее, но не и когато мъжът загуби изцяло интерес към секса.

Еректилна дисфункция

Еректилната дисфункция е състояние, при което мъжът не може да достигне до ерекция или вече достигнал, не успява да я задържи за повече време.

Тя невинаги е причинена от нисък тестостерон, тъй като може да възникне в следствие на сърдечносъдови заболявания, диабет, затлъстяване, метаболитен синдром, болести на простатата или други здравословни проблеми.

В случай, че здравословен проблем не е налице, то еректилната дисфункция вероятно е настъпила в следствие на ниски нива на тестостерон.

Свиване на тестисите

При мъжете, които имат ниски нива на тестостерон, често се наблюдава и свиване на тестисите им. Ако не бъдат взети навременни мерки за регулиране нивата на хормона, това състояние може да доведе до необратимо увреждане на половите органи.

Умора и липса на енергия

Умората, сънливостта и липсата на енергия са едни от първите признаци за ниски нива на хормона тестостерон. Освен това тези признаци могат да се проявят в следствие на хипогонадизъм (дефект на репродуктивната система), за която също е характерен спад на мъжките полови хормони.

Промяна в настроението, липса на концентрация, депресия

Ниските нива на тестостерон при мъжете са свързани с проблеми в настроението и трудно концентриране. Когато естествените химикали в тялото не са в съответното количество и съотношение, могат да настъпят промени.

Според редица проучвания увеличаване нивата на тестостерона е ефективен метод за лечение на афективни разстройства, включително и депресия.

Раздразнителност

Раздразнителността е друг често срещан признак за ниски нива на хормона. В допълнение към депресия и умора, мъже с нисък тестостерон могат да изпитват промени в настроението, които да се проявяват като раздразнителност и агресивно поведение.

Свързани статии

Редица изследвания развенчаха мита, че тестостеронът е хормон на агресивното поведение. Вместо това поддържането на нормални нива на хормона спомага за поддържане на баланс в тялото на мъжа.

Намалена мускулна маса

За да изградят мускули, мъжете се нуждаят от тестостерон. Когато нивата на този хормон са ниски, тогава често се наблюдава и намаляване на мускулната маса и повишаване на телесната мазнина.

Според изследване вдигането на тежести по време на тренировка също може да бъде естествен начин за стимулиране производството на тестостерон.

Костни фрактури

Тестостеронът е ключов елемент в изграждането на костите. Спадът на неговите нормални нива може да доведе до намаляване на костната плътност, което ги прави и по-податливи на фрактури.

Коментирай