Интимно

Защо двойките с дългогодишна връзка си приличат?

Има причина подсъзнателно да избираме човек, който прилича в известна степен на нас

01.02.2015г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Вероятно сте забелязали, че двойките, които имат дългогодишна връзка, започват да си приличат в даден момент. Някои дори биват бъркани с братя и сестри.

Хората са склонни да избират партньори, които приличат в известна степен на тях. Освен това, с течение на времето чертите на лицето започват да придобиват сходен облик. Защо това е така?

Свикнали сме да смятаме, че противоположностите се привличат. Това може и да е така, вземайки предвид характерите и темперамента, но учените са забелязали интересна закономерност във външния вид, която се проявява при много двойки в световен мащаб.

Последните проучвания са установили, че сходството във външния вид е важен фактор за първоначалното привличане. Изследването е проведено от учени от университета в Илинойс. То установява, че всъщност хората най-често са привлечени от други хора с наподобяващи техните черти на лицето.

Това се обяснява с вродената склонност да търсим някой, който ни е познат, някой, на когото можем да се доверим. Кой е този някой, ако не ние самите!

Още по-интересното е, че двойките, които си приличат визуално, са по-склонни да имат дълготрайна връзка, да се доверяват един на друг по-пълноценно и да се радват на по-безоблачно съжителство.

Според психолози от университета в Мичиган, по-възрастните двойки постепенно започват да си приличат доста, защото хората с тясна връзка помежду си са склонни да имитират несъзнателно изражението на другия.

Също така, щастливите двойки имат и по-подобни физически характеристики.

Кои са причините щастливите двойки да си приличат все повече през годините?

Донякъде генетиката има значение. Хората с различни генетични показатели се привличат повече, отколкото тези със сходни. По този начин разликите в генетиката се неутрализират уеднаквяване в навиците, лицето, изражението, мимиката, реакциите, тоест функционално хората започват да си приличат.

Свързани статии

Много жени са привлечени от мъже, приличащи на бащите им. Това е подсъзнателен акт на подбор, известен като сексуален отпечатък. Бащите са модел на подражание за малките момичета. Този модел подсъзнателно провокира избора на порасналите вече жени.

Това е и една от причините двойката да си прилича.

Хората, принадлежащи към една и съща раса, религия, социална прослойка и възраст са по-склонни да създадат връзка. Подсъзнателно ги тласка фактът, че хранителните им навици, културата и традициите няма да са пречка.

Симетричните черти на лицето и сходните телесни пропорции карат хората да бъдат привлечени един от друг.

Когато остареете заедно сте по-склонни да адаптирате себе си цялостно към вашия партньор. Учените обясняват това с житейския опит, който се проектира върху чертите на лицето. Двойките, които споделят щастлив живот и са радостни заедно развиват бръчки на сходни места по лицето.

Коментирай
0 rate up comment 3 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )