Интимно

Фазите на влюбване, през които преминаваме

Всички сме преминавали през тези етапи поне веднъж в живота

13.03.2017г. / 13 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Влюбването, дори да се случи от пръв поглед, преминава през няколко почти задължителни фази. Вихърът на любовта те залива и те кара да забравиш кой си. След време обаче нещата се избистрят и любовта става все по-осъзната и реална.

Всеки от нас е преминавал през тези фази малко или много. Ето ги и тях:

Пропадане или встъпление

Моментът, в който изведнъж даден човек те завладява, привлича вниманието ти и те кара да започнеш да мислиш за него по различен начин в сравнение с останалите, си е чисто и просто пропадане в капана на любовта.

Поздравления! Дали сте началото на влюбването или то е дало начало на нов етап от живота ви – преценете сами.

Натрапчиви мисли

Натрапчивите мисли тук са в положителен смисъл. Обектът на любовта ви вече е завладял съзнанието ви преди още да сте осъзнали, че сте влюбени. Не смеете да си го признаете пред себе си дори, просто мислите за него/нея. Незнайно защо обаче усмивката не може да слезе от лицето ви.

В следващия момент започват да се появяват негативните натрапчиви мисли „дали той/тя ме харесва“, „мисли ли за мен“, „дали ще се получи или да не си хабя силите“, „възможно ли е да си въобразявам“, „а дали си има друг/друга“.

Не спирате да мислите както за хубавите варианти на ситуацията, така и за лошите и това е част от процеса на влюбването.

Избистряне или кристализация

Преминали сте през бурната фаза на чудене влюбени ли сте или не. Осъзнали сте, че наистина харесвате този човек и вече знаете, че умът и сърцето ви са изцяло завладени от него. Това е прекрасно!

Нестихващо желание и жажда

Когато човек е влюбен, той жадува за обекта на своята любов, не спира да желае присъствието му под всякаква форма. Иска да държи ръката му, просто за да усеща допира на кожата на любимия човек. Надява се, че това никога няма да се промени в бъдеще.

Но идва и моментът на несигурността в тази фаза: „ами ако все пак нещата се променят?!“ Желанието е силно, но силен е и страхът да не изгубим онова толкова ценно усещане, което току-що сме открили.


Хипомания

Учените психолози наричат хипомания тази фаза от влюбването, при която влюбеният човек губи желание за хранене и сън, само защото е... влюбен!

Не само губите апетит и страдате от безсъние заради мисли за възлюбения си, но започвате да заеквате, да се изпотявате, да треперите, да усещате неудобство в негово присъствие, да се изчервявате, а сърцето ви ще изхвръкне през пърхащия ви стомах.

Ревност и безпомощност

Когато вече сте много хлътнали идва моментът на несигурността. Започвате да се питате дали не ви лъже, дали е искрен/а, дали изпитва всички онези бурни чувства, които и вие усещате. Всеки обект от противоположния пол, който се доближи до вашия любим е потенциална заплаха. У вас се надигат гневни чувства.

Цялата тази фаза е свързана със страха от отхвърляне, а това чувство е наистина трудно преодолимо.

Снимки: iStock

Коментирай