Интимно

Най-трудната фраза в една връзка – коя е?

И не, не е „обичам те“

20.10.2017г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хората са различни и заради това връзките, които изграждат помежду си с различните партньори, нямат пълно сходство.

Да се установи хармонична и дълготрайна връзка не е никак лесно. Трудно е и да изречеш някои вълшебни думички. И не, не става дума за признанието „обичам те“. Има фраза, която според изследванията е много по-трудна за изричане и много малко хора успяват да я кажат напълно искрено.

Това са думичките „извинявай“ и „съжалявам“.

Ако се научим да се извиняваме искрено, много връзки щяха да бъдат спасени. Проблемът тук идва от характера на хората и човешкото его, което винаги клони към собствената гледна точка.

Прощаваме всичко, когато обичаме

Устроени сме да съдим околните, пренебрегвайки собствените си недостатъци. Не ги взимаме предвид и превръщаме караниците, пререканията и несъгласията в битка, целяща единствено да вземем надмощие.

Колко по-лесно щеше да е, ако не се стремяхме задължително към победата в скандала, а към опазването на чистите взаимоотношения.

Ето защо да се извиниш искрено е най-ценният сред ценните жестове в човешките връзки, независимо дали става дума за интимни, социални или професионални връзки.

Кои са нещата, които трябва да направите, за да покажете, че съжалявате искрено и истински?

1. Поемете отговорност.

Дори да не сте единствените, които сте сгрешили в спора или скандала, изразете отговорност за вашата грешка в случая. Извинете се, че сте се наранили взаимно. Поемането на отговорност е може би най-явно заявеното желание да оправите нещата помежду си и да се извините подобаващо.

2. Оставете нещата да се уталожат.

Това не означава да се правите, че проблем няма и че нищо лошо не се е случило между вас, напротив. Просто осмислете ситуацията преди да бързате да реагирате, защото така можете да кажете неща, които не мислите в яда си.

Ако употребявате тези фрази, вероятно връзката ви е към края си

Свързани статии

3. Докосвайте се.

Колкото и ядосан да ви е партньорът ви, ще му мине много по-бързо, ако го докосвате, докато се извинявате. Прегръдки, докосване по гърба, ръцете – всякакъв контакт от този вид би подплатил стабилно вашето извинение.

4. Кажете на партньора си основните опорни точки във връзката, които са важни за вас.

Всеки човек е различен. Не е задължително да сте еднакви с партньора си, за да се разбирате, напротив. По-важно е обаче и двамата да сте наясно с важните неща за другия. Така ще знаете къде да поставите граница и най-вече кога да се извините, ако сте я прекрачили.

5. Обещайте си, че няма да се повтори.

Но си обещайте наистина. Спазвайте обещанието си или ако го прекрачите поне се сещайте, че сте си го дали взаимно. Така връзката и разбирателството помежду ви ще заеме централна роля в отношенията.

Коментирай