Интимно

Кои са 5-те езика на любовта

Всеки човек говори на различен език във връзката си

02.11.2017г. / 12 43ч.
Илияна Николова
Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Езикът на любовта не се изразява само с думи. Той е нещо много повече. Много двойки не говорят на един и същи любовен език. Затова и отделните партньори често се чувстват недостатъчно обичани.

Това показват проучванията на Ребека Хендрикс, интегриращ холистичен психотерапевт, практикуващ в Ню Йорк. Според нейните изследвания, въпреки че двама души се обичат, често се разминават в разбирането си за любовта, най-вече в изразяването ѝ.

По какво личи дали сте с правилния партньор?

Понятието „любовни езици“ е разработено и от брачния терапевт Гари Чапман, автор на „5-те езика на любовта: Тайната на любовта, която продължава“. Според него любовните езици са предназначени да помогнат на двойките в интимно затруднение да се обикнат по-силно, пише womenshealthmag.

За да разберем по-добре любовните езици, нека се запознаем с тях.

Думи на утвърждаването, вричането

Този език на любовта е вокален, гласов израз на обичта към партньора. С вербалното изразяване на любовта чрез думи и фрази като „обичам те“, „ти си страхотен/на“, „гордея се, че имам партньор като теб“, ние изразяваме обичта и възхищението си от половинката, което е много важен за връзката акт.

Действия, изразяващи обич и отдаденост

Някои хора не умеят да се изразяват много богато и красноречиво. Те обаче могат да имат доста добре развит жестов език на любовта, който да доказва с действия чувствата. Партньори, които умеят да изразяват обичта си по-добре с действия, отколкото с думи, често правят подаръци, готвят вечеря за любимите си, с удоволствие правят масаж.

По действията им ще познаете, че ви обичат, въпреки че изпитват затруднения да го изрекат.

Свързани статии

Получаване на подаръци

Подаръците са друг красноречив начин за изразяване на обичта. Те са третия език на любовта, според Чапман. Изобщо не е задължително подаръците да са скъпи. Достатъчно е да са от сърце и да са съобразени с интересите на половинката. Това показва, че партньорът ви цени това, което харесвате и ви слуша внимателно, когато говорите.

Качествено време заедно

Някои хора не получават особено обилно внимание от половинките си, не получават специални подаръци, не чуват всеки ден думите „обичам те“. Но те пък биха могли да имат партньори, които дават ценно време, прекарано заедно с половинките си.

Реалистични ли са очакванията ми към моя партньор?

Четвъртият език на любовта е именно качествено прекараното време заедно. То може да се случва рядко, може да е за кратко поради ангажираност или естество на работа, но ако е качествено прекарано, то определено изразява обич и отдаденост.

Физическо докосване

Петият език на любовта е физическото докосване. То е не по-малко красноречиво от останалите средства за изразяване на обичта. Понякога няма нищо по-ясно в любовта от това да хванеш ръката на любимия си човек и да я притиснеш до себе си. Физическото докосване, особено романтичното, е силен показател, доказващ обичта.

Коментирай