Интимно

Въпроси, които да си зададете, ако смятате, че сте в токсична връзка

Време за осъзнаване

10.05.2018г. / 08 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любовта заслепява и замъглява преценката. Когато обичаме партньора си сме склонни да пропускаме някои важни обстоятелства, които могат да ни подскажат с какъв точно човек сме се обвързали.

Някои връзки са щастливи, други са необмислени, има щури и непредвидими връзки. Но има и токсични партньори, които бавно, но сигурно водят до разруха, разпад, липса на щастие и усещане за угнетеност.

Знаци, че партньорът ви е емоционален насилник

Ако сте започнали да се съмнявате, че с вашата връзка нещо не е наред, че сте влюбени в токсичен партньор, който ви кара да се чувствате зле, има начин да разберете дали това е така.

Отговорете си на следните въпроси:

1. Опитва ли се да ви контролира, да вземе надмощие над вас?

Домашното насилие не се измерва само във физически план. Побоят, който никой никога не вижда и не чува, нанася физически и психически щети върху жертвата. Но има токсични връзки, при които насилието е само психическо, емоционално. При него отровният партньор непрекъснато се опитва да контролира, да напътства, да коригира поведението, мисленето, действията на половинката си.

Ако сте тормозени по подобен тих начин, вероятно ще ви отнеме известно време, докато се усетите какво се случва.

2. Връзката ви еднакво полезна ли е и за двете страни?

Опитайте да „преровите“ миналото на връзката си, да си припомните случаите, в които сте се почувствали пренебрегнати. Много ли са? Имате ли усещането, че нещата между вас никога не се случват равностойно? Все той има облага, все той гледа да се чувства добре, да се получи по неговия начин, да отидете където той иска и когато иска.

Можем да изброяваме още подобни примери, по които личи липсата на равенство във връзката, но е излишно. Достатъчно е да осъзнаете няколко ситуации. Те ще са ви достатъчни да разберете.

Свързани статии

3. Очаква ли се от вас да жертвате нещо, когато от негова страна дори не може да става дума за компромис?

Когато става дума за отстъпление, нещата винаги опират до вас. Токсичният ви партньор полага големи усилия да ви убеди, че трябва да отстъпите, да се откажете, да направите жертва, да се съгласите, защото не сте прави. Още по-лошо – ако той е токсичен за вас и вашата връзка, ще направи необходимото да ви разколебае дали изобщо имате нужда от онова, което желаете. Така постепенно губите почва под краката си, съмнявате се в правотата си, във вкусовете си, в интересите си.

Как да познаем домашния насилник?

4. Чувствате ли се неудобно, когато трябва да разкриете нещо пред него?

Сериозните разговори с партньора ви притесняват. Чувствате се неудобно. Мислите какво ще ви отговори. Колебаете се дали аргументите ви са наистина стабилни. В една връзка, изпълнена с любов и уважение не би трябвало единият от партньорите да се чувства по такъв начин.

5. Щастливи ли сте през повечето време?

Просто е – ако отговорът е „не“, тогава връзката ви носи повече нещастие, отколкото удовлетворение, любов и спокойствие, каквото се очаква от нормални взаимоотношения.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Смут ( преди 5 години )
Това не е само от страна на мъжа. Има и такива жени, които са токсични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 5 години )
otdavna sum prekratila podobna vruzka . otdavna sum sama , no sega obojavam i obi4am prekrasen muj , s kogoto niamam takiva temi za obsujdane. govoria bez tulkuvania i ne slujebno a mnogo li4no i s liubov i obi4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар