Семейство

Как да познаем домашния насилник?

Признаци, че сте попаднали във връзка с потенциален риск от насилие

29.06.2014г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Малтретирането във връзката е двустранен психологически и физически проблем, който в някои случаи може да стигне до крайности. За съжаление, обща черта на жертвите е чувството за вина. Те смятат, че заслужават това отношение от партньорите си. Докато насилниците, наричани от психолозите манипулатори, създават с поведението си тази объркваща среда.

Например, за манипулатора физическият контрол би означавал „защита“, а бурната реакция да бъде обозначена като отговор на това „да бъдеш наранен“. Насилниците наричат жестокостта „закачливост“.

Ако тези симптоми са налице, има опасност да сте попаднали в омагьосания кръг на домашното насилие. Докато се усетите, нещата могат да загрубеят твърде много. Кои са знаците и ситуациите, които да ви подскажат, че връзката ви е белязана от насилието?

Прибързани действия

Този показател съвсем спокойно може да важи за всички бурно възникнали връзки. Затова е добре да се обмислят и другите признаци, но е нужна наблюдателност.

Някои двойки подразбират от самото начало дали са родени един за друг. Насилникът се познава по това, че той често е свръхлюбезен, прекалено романтичен, склонен е да обсипва дамата с много комплименти, особено в началото на връзката.

Ако се усъмните в тези симптоми, знайте, че този подход е налице, само и единствено за да придобие надмощие над личността ви по-бързо. Ако чувствате натиск за бързо встъпване в брак или някаква по-сериозна крачка във взаимоотношенията ви, нека това да е „червена лампичка“ за вас!

Промени в настроението

Резки промени в настроението могат да се случат на всеки. Но ако партньорът ви ви изненадва с неочаквани изблици на гняв, а след това се появи разплакан с букет в ръце, извинявайки се за поведението си – това определено е сигурен знак, че има склонност това поведение да прерасне в насилническо.

Ако се изпусне и ви обиди с груба дума или обръщайки се рязко ви удари „без да иска“, а след това започне да се кълне, че е било шега – задължително обърнете внимание на тези сигнали.

Обвинения

Жертвите на насилие често възприемат идеята, че те са виновни за поведението на партньора си и че са го предизвикали. Обвиненията често са отправяни от самите насилници, които нагнетяват усещането у жертвата, че заслужава всичко, което й се случва.

Насилниците винаги роптаят, че половинката им не иска да се промени и докато това не стане, отношенията им няма да са такива, каквито трябва.

Свързани статии

Изолация

Ако сте откъснати от приятелите и семейството си заради човека, с когото имате връзка, това е още един сигурен знак, че търпите насилствено отношение към личността ви. Бъдете наясно, че насилниците често твърдят, че най-близките ви хора всъщност искат да се набъркат в живота ви и да провалят връзката ви.

Страх

Страхът идва под много различни форми и степени. Ужас от това да раздразните партньора-насилник, страх от това да не бъдете отново обиждани и атакувани, уплах от физическа саморазправа.

В някои тежки случаи, в които „жертвата“ е с прекалено лабилна психика, се появява страх от прекратяване на връзката, защото в един момент тази своеобразна ролева игра се превръща в търсен начин на съществуване.

Дори да не сте били малтретирани физически, страхът може да повлияе сериозно доверието и дори може да застраши здравето ви.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 3 години )
"Ако чувствате натиск за бързо встъпване в брак или някаква по-сериозна крачка във взаимоотношенията ви..." Много показателно, че човекът(често това може да е жена), преследва лични интереси. Да, много мъже упражняват насилие над жените си, на защо не се каже, че има и такива жени? Видят добър, кадърен и мекошав мъж и бързат да му се натресат, а след това се започва... "Мaйка ти, леля ти, баба ти..." Изолират го от всички, дори от приятелите му и го яздат, като кон с наочници. Не му дават време да се погледне, а опита ли се да се съпротивята, м паказват, че може да си тръгне и да не види децата си повече. Има такива жени и ги трпят мъже с робска психика. Явлението се среща и при двата пола, както иа мъже психопати, има и жени психопати, при които насилието е с анипулации и лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
До blazer: Мъж си, нали?За това няма и как да разбереш защо все още има жени, които живеят в такава връзка. Честно и аз не ги разбирах докато не се запознах с такава жена. Най-накрая се реши и го напусна обаче ми разказа много интересни неща. Че например я е било страх да го напусне защото не е искала детето и да расте без баща, че родителите й от дете и били втълпили, че да се разведеш е грях и тя била готова да търпи всичко за да не ги разочарова и т.н. Та колкото и да не ни се вярва в някой прослойки на обществото патриархалния дух е все още жив и налага на жените да търпят поради направо откачени причини като "какво щели да кажат хората" или "в нашия род разведени няма"!Обаче явно около теб няма такива жени за това и не разбираш поведението им. А има и нещо наречено Стокхолмски синдром. Хората, които го развиват обикновено са жертви на постоянно насилие и в един момент започват да приемат това състояние за нормално и дори изпитват симпатии и любов към насилника си. Сега си представи следното. Жена от малко градче с едва завършена гимназия и омъжена още на 18. В последствие мъжът и се оказва насилник, обаче тя няма избор. Родила е 1-2-3 деца, няма работа или работата и е нископлатена, няма собственост... кажи ми какво ще прави такава жена освен да търпи? Да остане сама с малки деца без дом и без пари? Или да търпи докато децата станат на 18? Ама докато децата станат самостоятелни и тя станала на 50, та за кога да почва живота си на ново?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 5 rate down comment
blazer ( преди 9 години )
"Aко чувствате натиск за бързо встъпване в брак или някаква по-сериозна крачка във взаимоотношенията ви, нека това да е червена лампичка за вас!" Абе, кой мъж иска да се жени, бе, вие нормали ли сте, това е способ на жената да се чувства осъществена и сигурна, без да си дава сметка, че ако сам не си щастлив, няма как брака, децата или принца да те направят щастлив. Мъжа се чувства потиснат в брака почти винаги. Затова като поизкара някой лев се развежда и си взима млада любовница. Семейната институция е остаряла и архаична, разпадаща се. Затова като имате за съпруг или приятел някой който упражнява домашно насилие над вас, събирате багажа и изчезвате, няма какво да се вайкате. Може насилникът да иска да ви прогони, така че като му се разкарате да си хване нещо по-читаво. Един вид мъжа ви дава знак, че не ви уважава и е време да си ходите. Много е любопитно обаче защо на някои жени им харесва да ги унижават и малтретират, дори да ги насилват сексуално, и въпреки че се оплакват, стоят при насилниците с години, докато не ги изритат като парцали, но никога не си тръгват сами. Откачена работа, ама явно това си е живота, хора всякакви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати