Интимно

6 признака, че се държите наставнически във връзката

Вид взаимоотношения, които нагнетяват напрежение

26.11.2018г. / 07 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

Да се грижите за интимния си партньор е прекрасно. Всеки човек има нужда да бъде обгрижван и да знае, че любимият му човек се отнася към него с много любов. Понякога сме склонни да проявяваме свръхпротективност от стремеж да предпазим партньора си, да го накараме да се чувства добре.

Къде е тънката граница? Кога трябва да спрем да се държим като властна майка и да правим всичко вместо партньора си?

Много често жените не осъзнават поведението си и са убедени, че правят нещо добро. Би било чудесно, ако идентифицирате знаците, че сте прекалено протективна към половинката си. По-добре рано, отколкото късно, когато връзката ви ще е пред разпад.

8 съвета за изграждане на емоционална връзка

Кои са основните признаци, че държанието ви оказва натиск върху партньора ви?

1. Отказвате срещи и планове, свързани с други хора.

В една нормална връзка всеки от партньорите би трябвало да има своята социална среда, в която да съществува като отделна единица, като отделна личност. Някои хора смятат, че ако са във връзка, задължително трябва да правят всичко заедно с партньора си. Затова и отказват срещи и отменят планове, свързани със самостоятелно излизане с други хора.

Това е погрешна стратегия, която рано или късно ще навреди на връзката ви. Упражняването на такава доминация във връзката може да се окаже проблем и за партньора ви.

2. Взимате решения вместо половинката си.

Най-доброто, което можете да направите за връзката си, е да взимате решения заедно. Ако се държите наставнически с партньора си, критикувате неговите решения и винаги ги обявявате за погрешни, налагайки своите виждания, това ще отрови желанието на партньора ви да има връзка с вас. Потисничеството в отношенията, неодобрението на решенията, които взима партньорът ви, ще го накарат да се отдръпне емоционално от вас.

3. Казвате на партньора си как да се чувства.

Представете си, че партньорът ви е решил да ви сподели нещо. Казва, че не се чувства щастлив от някаква ситуация. За вас обаче тази ситуация не представлява нещо, което би ви наранило (разбира се, вие сте друга личност с друга ценностна система и това е нормално), съответно вие започвате да го разубеждавате, че няма повод да се чувства зле.

6 признака, че сте изгубили връзка с партньора си

Убеждавате го толкова настойчиво, че той самият започва да се обърква какво точно чувства. Такова поведение е вредно за връзката. За да подкрепите партньора си, приемете емоциите му и не критикувайте онова, което чувства, а застанете зад него.

4. Партньорът ви идва при вас за съвет как да реши проблем преди сам да е помислил за това.

Толкова осезаемо сте заели ролята на майка, че партньорът ви се е превърнал доброволно във ваше дете. Той не може да взима решения сам, не знае как да действа преди да се е консултирал с вас, че за всеки проблем се допитва първо до вашето мнение.

5. Улавяте се как говорите вместо него.

Както несъзнателно му внушавате своите мисли и чувства и му ги вменявате като негови собствени, така и говорите вместо него. Приятел му задава въпрос във ваше присъствие и вие избързвате да отговорите вместо половинката си. Това поведение е вредно за връзката ви, защото предполага натрупване на напрежение както у вас, така и у партньора ви. У него, защото се чувства потиснат, а у вас, защото се дразните на детинското и безхарактерно поведение на половинката си, което така или иначе вие самите подклаждате.

7-те смъртни гряха във връзката

6. Помагате на партньора си, дори когато изрично не желае помощ.

Понякога трябва да оставим хората да се справят сами в определени ситуации. Това не означава да демонстрираме равнодушие към проблемите им, но да ги оставим да се оправят самостоятелно, когато това се налага.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 5 години )
na nikogo ne se natrapvam , no ne jelaia i na men da mi natrapvat deinosti koito ne iskam . neka za4itame sobstvenite si teritorii .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар