Интимно

Защо сексът изведнъж стана болезнен?

На какво може да се дължи внезапният физически дискомфорт при полов акт

14.04.2019г. / 07 47ч.
Нина Иванова
Снимка: istock

Снимка: istock

Болката по време на секс не е рядко срещано, но пък е изключително неприятно усещане, което може да провали интимното преживяване. Ако се е случило само веднъж, инцидентно, не е сериозен повод за притеснение. Но ако все по-често ви се случва да имате болезнен полов акт с партньор, е добре да се замислите на какво може да се дължи и да изследвате възможните причини, преди състоянието да се е задълбочило.

Има няколко вероятни причини за внезапна болка по време на секс:

Не сте достатъчно влажни.

Ако не сте достатъчно влажни или не сте използвали лубрикант, много е вероятно да изпитате болка по време на секс. Ако това е причината за внезапния дискомфорт, е лесно поправимо. Достатъчно е да приложите някакъв лубрикант и ще подобрите ситуацията. За предпочитане е да използвате лубрикант на водна основа, а не на маслена, ако използвате презерватив.

Използвате нов продукт за лична хигиена.

Ако отскоро употребявате нов продукт за интимно здраве – крем, душ гел или сапун, които съдържат по-агресивни съставки, може причината да е именно в тях. Силните химикали могат да раздразнят кожата и да предизвикат болезнено усещане по време на полов акт. Ако се съмнявате, че причината може да се крие в нов продукт, преустановете временно употребата, за да сте сигурни.

Имате някаква инфекция.

Вагиналните и уринарни инфекции могат да причинят сериозен дискомфорт при полов акт. Подобни инфекции не се лекуват трудно, но могат да бъдат обострени при секс, което пък налага да преустановите половите контакти, докато не сте приключили с третирането на инфекцията.

Имате запек или сте с подут корем.

И двете причини са много вероятни за поява на болка при секс. Ако обаче страдате от хронична констипация, вземете мерки, за да не превърнете секса от приятно и красиво изживяване в кошмар.

Вагиналните ви мускули са скъсени, прекалено активни или в спазъм.

Понякога състояния като цистит могат да причинят скъсяване на мускулите или пък прекалена активност, и това да доведе до болка при различни дейности, натоварващи тази област, включително при секс.

Друг неясен проблем.

Ако сте сигурни, че нито една от гореизброените причини не се отнася до вас, но все пак продължавате да изпитвате болезнени усещания по време на секс, е добре да се консултирате с лекар специалист. Той ще ви прегледа и насочи към правилното третиране на проблема, така че да продължите да се радвате на интимния си живот без болка и без смущения.

Коментирай