Интимно

Наистина ли връзките между партньори с голяма разлика са щастливи?

Труден въпрос

09.07.2019г. / 07 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любовта не пита, когато идва. Можем да се влюбим в доста по-възрастен мъж или възрастна жена и не можем да го избегнем. Връзките на жени с по-възрастни мъже са по-често срещани, отколкото обратния вариант, въпреки че любовта не знае граници.

И в двата случая се питаме – дали наистина възрастовата разлика има значение, когато се отнася до любов в дългосрочен план?

Плюсове и минуси на връзката с по-млад мъж>>>

Краткият отговор според изследване по темата е: не, но само отначало. Учени от Университета в Колорадо са публикували своето проучване в Journal of Population Economics, пише trueself.com. Професор Тера Маккиниш, съавтор на изследването, смята, че възрастовата разлика между партньорите в двойката оказва съществено негативно влияние върху щастието във връзката с времето.

Отначало хората, обвързани със значително по-възрастни партньори без значение дали мъже или жени, се чувстват много щастливи, изключително отдадени и възприемат връзката си като напълно осъзната и зряла. Наблюдават се обаче високи нива на ревност, особено от страна на по-възрастния партньор за разлика от двойките със сходна възраст, при които нивата на ревност са доста по-ниски.

С времето щастието в такава връзка с голяма възрастова разлика постепенно започва да спада. Изследването показва, че и мъжете, и жените се чувстват значително по-нещастни и неразбрани в отношенията си.

Други изследвания показват сходни резултати.

5 неща, от които всяка здрава връзка се нуждае>>>

„Колкото по-голяма е разликата във възрастта, толкова повече вероятността да се стигне до развод нараства“, смята Ранди Олсън, учен от Университета в Пенсилвания. Според резултатите в изследването, което са провели той и екипът му, възрастова разлика от 1 до 5 години не оказва почти никакво влияние върху щастието на двойката. Но по-съществени от тази разлика могат да се окажат сериозен проблем в бъдеще.

Задължителен ли е провалът на такива връзки?

Разбира се, всичко зависи от личностите, характера и разбиранията на хората в съответната връзка. Има двойки, които успяват да намерят мост помежду си, който да ги свързва на емоционално ниво въпреки разликата във физическата им възраст. Няма значение дали ще е базиран на чувство за хумор, способност за прощаване и даване на втори шансове, компромиси или честен двубой при възникнал конфликт – важното е да се открие път към този мост.

Коментирай