Интимно

5 начина да си останете приятели с бившия

Как да помогнете на приятелството да се роди от пепелта на любовта

30.09.2019г. / 09 33ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато някой е бил твой интимен партньор, но връзката не е просъществувала, вероятността да има наранени не е малка. Ако обаче изпитвате топли чувства помежду си и двамата желаете да ги запазите и да ги претворите в едно истинско приятелство, защо да не опитате! Необходимо е да спазвате някои правила, за да не развалите доброто и позитивното, което ви свързва въпреки края на една интимна епоха.

Определете желанията, представите си за приятелството ви и какво очаквате от него

Важно е предварително да помислите добре дали това изобщо е възможно. В много случаи партньорите в една връзка трудно биха могли да прескочат този етап безболезнено и да продължат напред като приятели. Обикновено го казваме като клише, в което не влагаме нищо по-различно от това просто да се разделим без скандал. А след това никога повече не се виждаме.

Защо не трябва да си останете приятели с бившия?

Ако искате наистина да запазите добри чувства един към друг и да ги подплатите с истинско приятелство, добре помислете за това как точно си представяте тази връзка на ново ниво, какво очаквате от нея, какво ще направите вие и бившият ви, за да може това приятелство наистина да се получи.

Не бързайте

Ако се опитвате да накарате нещата да се случат бързо, някой може да пострада. Не пресилвайте нещата и спрете да се оглеждате в миналото, където е била интимната ви връзка. Не пренасяйте лошите спомени от нея в сегашното ви приятелство. Не се правете, че нищо не е имало между вас, защото това няма как да се изтрие.

Установете граници

Необходимо е да сте изключително честни и откровени както един с друг, така и пред себе си. Сложете всички карти на масата. Говорете искрено. Ако нещо ви притеснява, изкажете го без задръжки. За да проработи и просъществува приятелството ви е необходимо да изясните и очакванията си от новия тип връзка, за която ще се стараете да полагате усилия. Не спирайте да комуникирате и да говорите за всички проблеми, които ви притесняват.

Да се върна ли при бившия или не?

Освободете се от предишните преживявания като двойка

За да започнете наистина начисто задължително трябва да се освободите от интимната си връзка. Не е нужно да се правите, че не е съществувала, но определено трябва да поработите върху това да се научите да не пренасяте стари спорове и упреци от връзката в приятелството си, особено при спорове и конфликти.

Оставете го да се случи естествено

Двамата вече сте имали интимни моменти, в които сте били уязвими заедно. Напълно нормално е да си дадете пространство и време да преосмислите връзката си и да я оставите да се претвори в нещо изцяло ново, каквото е приятелството.

Как да превъзмогнете обсебването по бившия любим

Позволете на приятелството да се случи по естествен път, плавно, без натиск и високи очаквания. Не преигравайте и не се старайте да изглеждате сякаш никога нищо друго не се е случвало между вас, защото ще създадете неловки ситуации. Дръжте се естествено и уважавайте взаимната си нужда от пространство.

Коментирай