Свободно време

Как да превъзмогнете обсебването по бившия любим

Няколко начина да спрете да мислите за бившия ви партньор и да се обсебвате от него

26.07.2019г. / 07 16ч.
Нина Иванова
Снимка: istock

Снимка: istock

Понякога след края на връзката единият от партньорите, който не е искал да се стига до раздяла, развива обсесия по бившата си половинка. Вманиачава се, не може да продължи напред, търси причините, довели до емоционалния разрив и най-вече, не спира да мисли за експоловинката си. Това обсебване по бившия/бившата най-често включва непрестанни опити да се свърже с него/нея, преглеждат се стари снимки, рови се из профилите в социалните мрежи, но най-важното е, че липсва желание да се продължи напред и да се потърси нов партньор. Фиксацията върху бившия ви любим обаче не само не ви помага, а влошава емоционалното ви състояние и спира развитието ви в личен план.

Ако наскоро сте преживели раздяла и усещате подобна фиксация и обсебване по бившия си партньор, вижте няколко неща, които могат да ви помогнат да излезете от ситуацията.

Изхвърлете старите му снимки. Премахнете всички сантиментални предмети, които ви напомнят за него. Ако ви е трудно да ги изхвърлите, поне ги приберете в някой шкаф или ги преместете в мазето, важното е да не са пред очите ви и да ви натъжават.

>> Червени флагове, сочещи към изневяра <<

Спрете да се ровите в профила му. Непрестанното следене какво е публикувал, къде се е тагнал, с кого се е снимал, не ви помага, а напротив. Ставате все по-обсебени от него и тормозите сами себе си с излишна информация, която ви натоварва и натъжава.

Не ходете на местата, за които знаете, че той/тя посещава. Един от сигурните признаци, че сте се обсебили от бившия си е, ако често ходите в магазина, от който знаете, че той пазарува, с надеждата да го видите „случайно“.

>> 3 лъжи, които пречат на жените да открият истинската любов >>

Спрете да фантазирате за него. Раздялата с партньора ви очевидно не е намалила чувствата, които изпитвате към него. Вие продължавате да мислите за него, да фантазирате какво бихте правили, ако сте заедно, но това са невъзможни неща, които само ви вредят. Опитайте се да си наложите да не мислите за него. Излизайте повече с приятели, упражнявайте любимо хоби, разхождайте се, разсейвайте се, за да не мислите толкова за миналото.

>> 3 съвета за откриване на любовта отново <<

Подобрете самочувствието си. Звучи клиширано, но наистина работи. Погрижете се за себе си, запишете се на спорт, отидете на козметик или маникюр, организирайте кратко пътуване, дори до близка дестинация. Важното е да си доставите радост и да поглезите тялото и душата си. Само така ще можете постепенно да превъзмогнете обсебването си от бившия любим и да се опитате да продължите напред, без емоционален багаж от стари връзки.

>> Как различните зодии се справят с развода <<

Коментирай