Интимно

Три основни типа връзки – вашата от кой тип е?

Традиционна, съзнателна и съвършена връзка

29.06.2020г. / 10 17ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки мечтае за съвършената връзка. Идеалните отношения между партньорите са рядкост, но съвсем не са невъзможни. Много хора се успокояват, като си казват, че няма перфектни връзки и се задоволяват с онова, което имат, дори да не са щастливи.

10 вида любов и връзки

Най-общо съществуват три типа връзки, условно наречени традиционни, осъзнати и съвършени. Всеки иска връзката му да е от последния тип, но невинаги това е възможно. Има твърде много относителни компоненти, които зависят от психиката, характера и особеностите на личността на всеки от двамата партньори. Това създава и разликите в типовете връзки.

Традиционни връзки

Това е най-познатата и често срещана динамика в отношенията между двама интимни партньори. Традиционните връзки представляват повечето бракове и ангажиращи връзки между хората. Фокусът при този тип връзки са споделените интереси и любовта, ценностите на двамата партньори, а не личностното израстване.

При традиционните отношения нито един от партньорите не е извършил психологическа или духовна промяна в себе си, за да се свърже емоционално и физически с другия. Това означава, че двойката се свързва на личностно, но не и на дълбоко емоционално и духовно ниво.

10 типа връзки, обречени на провал

Много двойки се чувстват сигурни в традиционната си връзка. Тя е всичко, което за момента искат и от което имат нужда. Задоволяват се с него и могат да останат на това ниво завинаги, както е и в брачните обещания. Тези двойки естествено няма да преминат към следващите нива на отношенията. Традиционните връзки завършват, когато единият партньор премине в друг етап от психическото и емоционалното си състояние. Тогава връзката е невъзможна в по-нататъшното си развитие в същия си вид.

Съзнателни връзки

Това, което отличава съзнателните връзки от традиционните е че двамата партньори са сродни души. Много хора погрешно смятат, че любимият им човек е тяхната сродна душа. Истината е, че повечето връзки са изградени от партньори, които реално не са свързани на духовно ниво в истинския смисъл.

6 факта за любовта и връзките

Сродните души се събират заради съзнателно хармонично съществуване на духовно ниво. Тяхната връзка е на по-високо емоционално ниво от традиционните връзки. Те надхвърлят физическото. При съзнателните връзки и взаимоотношения партньорите имат много по-високо ниво на доверие помежду си. Тяхната свързаност е на ниво „ние“ без значение пред какви предизвикателства ще бъдат изправени отношенията. Именно това е и едно от най-големите предизвикателства пред традиционните връзки – да успеят да надскочат „аз“-а в отношенията и да преминат към „ние“, решавайки всички индивидуални проблеми като общи за връзката.

Съвършени връзки

Съвършените връзки са на възможно най-високо ниво. При тях партньорите се обичат безусловно. Те са истински пазители един за друг. Съвършените партньори са идеални един за друг в истинския смисъл на израза. Те са усвоили изкуството да поемат лична отговорност за действията си без да прехвърлят негативите на партньора си, както е при повечето традиционни връзки. Така те по естествен начин успяват да генерират емоционална стабилност във връзката си, водеща към пълно щастие и липса на страх, свързан с отношенията.

Защо любовните връзки се провалят?

Много двойки се опитват да се приемат един друг безусловно, защото знаят, че това би трябвало да е рецептата за пълното щастие и хармонията във връзката, но малцина успяват наистина. Те живеят без да се опитват да променят партньора си, без да го съдят и да му прехвърлят негативния си емоционален товар, който в много случаи е основа за провал на връзките.

Коментирай