Интимно

5 вида страх, които ни провалят в любовта

Страх от съвместно съжителство

05.03.2021г. / 11 19ч.
Михаела Лазарова
Илюстрация: istock

Илюстрация: istock

Любовта не ни носи само приятни емоции, но и разочарования, някои страхове. Именно страховете са тези, които ни пречат да се отпуснем и да развием себе си като партньор, да положим усилия във взаимоотношенията си. Ето 5 от тях.

Страх, че може да не ни харесат

Страх, който се проявява още в началото на влюбването ни. Корените му са много дълбоки, започващи още от детството, когато е имало липса на любов или уважение от страна на родителите към детето. Ако се случи да ни отхвърлят, трудно оценяваме себе си и се страхуваме да не бъдем наранени отново в следващи взаимоотношения.

Колко дълго отнема на всяка зодия да се влюби

Страх от започване на сериозни взаимоотношения

В любовта всеки има очаквания към партньора си, към връзката. Понякога се случва да сме по-даващи и по-малко получаващи или обратното. В следващи взаимоотношения, някои броят подаръците, жестовете към тях, други се опитват да се предпазят от минали грешки, трети пък изцяло избягват привързването към половинката. За да преодолеете всички тези ограничения, най-добре е да споделите на партньора си какви са вашите очаквания за тази връзка, какви са вашите нужди, да споделите страховете си, да вербализирате мислите си и разбира се да чуете какво иска другата страна.

Защо той не ви пише пръв, но винаги отговаря на съобщенията

Страх от съвместно съжителство

Този страх е обединяващ страха от сериозна връзка и емоционално привързване. Изпитваме притеснения относно навиците на другия, несъответствието на характерите, което може да се появи, изпитваме страх да не се разруши онзи образ за любимия човек, който сме му изградили или пък ние да го разочароваме.

Страх от разминаване в ценностите

Въпреки че е невъзможно да намерим партньор, с когото напълно да си пасваме, съвпадението на възгледите и наличието на общи ценности, е важно за развитието на една връзка. Времето ни разкрива къде и доколко се разминават нашите ценностни системи.

Свързани статии

Затова е добре да се научим да си говорим с партньора, да споделяме и да не забравяме, че понякога се налага да правим някои компромиси, стига те да не ни вредят и да ни правят нещастни.

Страх от преминаване към ново ниво на отношения

Още един страх, който ни пречи в любовта. Една връзка, ако няма развитие напред, то тя вероятно няма потенциал да се развие или се е изчерпала. Следващата стъпка като общо съжителство, брак, деца, е логично продължение за двама души, които са влюбени. За да преодолеете този страх си отговорете на въпроса „Доволни ли сте от връзката и вярвате ли в бъдещето ѝ?“ Отговорът ще ви насочи в каква посока да продължите.

Снимка: iStock

По материали от adme.ru

Коментирай