Интимно

3 стила на обвързване в любовта

Всичко започва в детството

26.04.2021г. / 12 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Какво е усещането ви за любовния ви живот, настоящата връзка, ако имате такава? Имате ли често проблеми, които не знаете как да разрешите? Ако е така, може би трябва да се замислите какъв е вашият любовен стил на привързване. Според учени, стилът на привързване започва още в детството ни.

Вижте три основни типа и как те биха могли да повлияят на любовния ви живот.

Сигурен стил на привързване

Характерен е за хората, които се чувстват уверени в себе си и не се страхуват да се привържат емоционално към партньора си или да го накарат той да изпитва подобни емоции. Това е показател, че такива личности най-вероятно са били отглеждани в любящи семейства и техните емоционални нужди са били задоволявани.

Знаци, че вашето вътрешно дете страда

Всичко това е съществено, тъй като в зряла възраст те виждат предимствата да се сближат емоционално с други хора, не са толкова мнителни, имат способността да поддържат една пълноценна любовна връзка. Също така имат по-високо самочувствие, не преследват партньорите си, но и не бягат от емоционалното сближаване. Знаят, че са достойни и че заслужават да получават всичко хубаво в любовта.

Как да разберете любовта му според това как ви целува

Тревожен стил на привързаност

Характерен е за тези хора, които са склонни да се чувстват нуждаещи се във взаимоотношенията си. Много е вероятно те да изпитват страх от изоставяне от партньора им, страх че може да им изневерят или че няма да са достатъчно обичани. Обикновено те са преследвачите. Отличават се и с не особено високо самочувствие. Стилът на тревожното привързване също възниква в детството.

Признаци, че трябва да дадете пространство на половинката си

Вероятно са израснали в семейство на конфликти, не са получавали достатъчно обич. Такива хора са склонни да бъдат обсебващи към партньора си, постоянно да показват своите страхове за връзката, да драматизират излишно. За тях е трудно да изградят пълноценна и щастлива връзка.

Свързани статии

Избягване на привързването

За този стил е характерно, че единият партньор вместо да е ловецът, преследвачът, той бяга от емоционалното обвързване не само с конкретен партньор. Като цяло му е трудно да се остави да бъде въвлечен в свят на дълбоки любовни емоции.

Защо се случва това? Отново причината може да се търси в детските години и семейната среда. Липса на внимание към детето, липса на обич между родителите. На един по-късен етап от живота си, вече порасналото дете, знае, или поне предполага, че може да не получи това, от което се нуждае в емоционален смисъл, което му е толкова необходимо. Затова се предпазва, като избягва емоционалното привързване към другите хора, включително партньора в любовната връзка.

Снимка: iStock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
pak gluposti zasto vinnagi svarzvate sa detstvo i taka na tatakОт редакцията: Съвсем не е глупост това, че много неща в живота на възрастен зависят от случки в детството. Хубави книги за широка публика по тези въпроси е писал Зигмунд Фройд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар