Интимно

10 признака, че една двойка има проблеми с комуникацията

Промяната в общуването може да спаси отношенията

18.04.2021г. / 16 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дори най-успешните връзки могат да се провалят, ако в тях няма пълноценна комуникация. Общуването между партньорите в двойката е съществено за стабилността и доизграждането на връзката. Нездравословните навици в комуникацията могат да разрушат и най-добрите любовни отношения. А за това си има признаци.

6 стъпки за подобряване на комуникацията във връзката ви

Кои са признаците, че имате проблеми в комуникацията във връзката ви?

1. Единият от вас винаги трябва да печели.

Ако при всеки спор единият от вас настоява винаги да е прав и не отстъпва, не приема аргументите и гледните точки на другия, това определено се превръща в проблем. С всеки следващ спор този лош навик в комуникацията, който е свързан с непреодолимото его, разрушава бавно и методично отношенията.

2. Обвинявате се и се обиждате.

Едни от най-лошите признаци на влошена комуникация е вербалната агресия. Ако нямате друг начин да се справите с проблемите си, използвайки нормалната комуникация, вие започвате да се нападате с обиди и подигравки. Още по-лошо е, ако го правите пред други хора.

Златни правила в общуването

3. Критики от нездравословен тип.

Градивната критика е необходима за нормалните и здрави отношения в една връзка. Когато критиката минава тези граници, връзката страда сериозно, а това е признак на лоша комуникация.

4. Няма зрителен контакт, езикът на тялото подсказва отдалечаване.

Признаците на влошена комуникация във връзката не включват само вербалното общуване, но и това на физическо ниво. Ако езикът на тялото ви подсказва, че всеки от вас двамата е затворен в собствения си свят, а наред с това и зрителният контакт помежду ви куца, това говори лошо за комуникацията във връзката.

5. Мултитаскинг.

Замислете се дали правите нещо друго, докато говорите. Ако това е така, определено имате проблем с комуникацията във връзката. За да бъде общуването пълноценно, не трябва да се занимавате със странични неща, докато говорите.

3 симптома на лоша комуникация във връзката

6. Гняв, пасивна агресия.

Когато гневът вземе превес в начина на общуване, това не говори добре за стила ви на комуникация. Той е излязъл от рамките на здравословното и пречи на отношенията ви. Пасивната агресия е не по-малко пагубна за връзката.

Коментирай