В любовта всяка двойка ползва език на общуване, който не е само вербален. Според д-р Гари Чапман, автор на The 5 Love Languages, връзките имат по-голям шанс да се развият, ако полагаме усилия да се разбираме добре. И въпреки че се различаваме по любовния си език, има някои любовни езици, които са лесни за научаване. Вижте кои са те.

Утвърждаващи думи

Партньорите, които ползват един към друг утвърдителни думи, ценят вербалната комуникация. Това може да са думи, които изразяват обич, комплименти, признателност. Според д-р Мишел Росър-Майорс, доцент в University of Arizona Global Campus, подобни положителни слова ни носят много повече от удовлетворение и са основа за здрави и пълноценни взаимоотношения.

6 знака, показващи дали връзката има бъдеще

Действия

Това как действаме във връзката си спрямо половинката ни също е вид любовен език, който има съществено значение. Особено това се отнася до така наречените актове на услуга, казва д-р Гари Чапман. Нещо, което знаете че е важно за вас любимият човек да направи или обратното. Това може да се отнася до някаква непоискана помощ, безусловна подкрепа в труден момент, акт на романтика и т. н.

Има 3 основни типа връзки – вашата от кой е?

Времето прекарано заедно

Според специалисти по връзките, този любовен език е свързан с качеството, а не с количеството. Качественото време, което прекарват партньорите заедно. Време без технологии, време за разговори, споделяне, любими занимания, без странични разсейващи фактори. Това са безценни мигове, в които можем да се преоткрием с любимия човек, да се усетим по един необикновен начин, да ползваме различните любовни езици за задълбочаване на връзката.

Още по темата

Физически контакт

Както знаем, докосването е първият начин на комуникация, още от детските ни години, както и в зряла възраст. Целувка, държане за ръка, прегръдки – любовен език, за който много двойки в дългогодишна връзка забравят. И когато всичко това се прави с желание и е истинско, другият усеща. Така телата ни отделят ендорфини, които ни карат да се чувстваме щастливи с този партньор.

Подаръци

Това е най-лесният начин да изразим чувствата си. Подаръците не трябва да са големи или скъпи. Може да са под формата на нещо малко, като любими бонбони, цветя без повод и т. н. Нещо, което знаем че е любимо на партньора ни. Влагането на енергия, мисъл и избор на подаръците, показва любовта и чувството на привързаност. То е грижа за усмивката на другия.

Снимка: iStock

По материали от brightside.me