Интимно

7 фрази на партньора ви, които издават, че ви манипулира

Какво издава емоционалния манипулатор

09.07.2021г. / 12 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Манипулативното поведение се среща непрекъснато в ежедневието. Много често човек дълго време не може да си даде сметка, че е манипулиран, особено когато това се прави от близък. Когато партньорът ви е манипулатор е още по-трудно, защото емоционалният аспект в такъв тип отношения до голяма степен замъглява преценката и прави манипулативното поведение трудно за регистриране.

Как да се справим с емоционален манипулатор?

Когато любимият човек ви манипулира, той подкопава усещането ви за реалност. Попадате в капана на лутането, усещането за това, че сте луди, започвате да се обърквате дали собствената ви преценка е меродавна или не.

Етапите на емоционално насилие и манипулация обикновено протичат по сходен начин. Първоначално манипулаторите бомбардират човека до тях с обич, внимание, подаръци. Това е начин да завладеят ума и сърцето му, а след това да го накарат да им се довери безпрекословно. Тогава идва моментът на критиките, мрънкането, недоволството, в крайни случаи и нападките. Това са само част от червените флагове, които издават манипулативното поведение.

Когато попаднете в манипулативна връзка, започвате да губите доверие в себе си. Преминавате през фазата на самозащита, оправдания, след което идва ред и на изпадането в депресия, отчаяние, загуба на мотивация за всичко в ежедневието.

4 знака, че се срещате с емоционален манипулатор

Кои са фразите, изричани най-често от партньорите манипулатори, които ще ви помогнат да забележите червените флагове?

„Никога не съм казвал това. Имаш лоша памет.“

Манипулаторите целят тотално объркване на жертвата. Те често използват подобни фрази, за да ви объркат и да разколебаят доверието ви във вас самите. Тази стратегия работи безотказно и много незабележимо. Дълго време може да не усетите какво се случва, докато тотално изгубите доверие в себе си и повярвате, че наистина нещата се случват само във вашата глава.

„Прекалено си чувствителна.“

Нормални човешки реакции, като ядосване, плач, недоволство, възражение се тълкуват от манипулаторите като излишна свръхчувствителност. С контраатаките, които обикновено те използват се цели обезоръжаването на жертвата и пълното притъпяване на емоциите ѝ. По този начин човек се контролира много по-лесно, защото е изгубил желанието си за проявление на каквито и да е емоции.

Как да се предпазите от манипулатора

„Приятелите ти са идиоти.“

Критикуването на приятелите е един от най-честите признаци на манипулация. Приятелите са онези, които имат трезва преценка и могат да ви дадат добра обратна връзка за поведението на манипулатора, защото те не са обременени от чувства към него, както вие. Ето защо манипулаторът използва стратегията да ви накара да вярвате, че са идиоти, за да не обръщате внимание на това, което ви казват. А и за да се разграничите и вие от тях – все пак кой би искал да дружи с идиоти.

„Не си добра в леглото.“

Сексуалният живот и сексуалното представяне са една от най-деликатните части от интимния свят на човек. Когато някой ги изкоментира и изкритикува по такъв груб начин, това може да остави трайни емоционални белези, които да ви се отразят безкрайно зле в бъдеще. Прехвърлянето на вината за лошото си преживяване в леглото от страна на манипулатора е още една стратегия, с която цели да ви уязви и подчини.

5 знака, че партньорът ви манипулира

Свързани статии

„Не съм ядосан. За какво говориш?“

Много манипулатори се държат като видимо ядосани, но го отричат и предпочитат да се правят, че нищо не се е случило. Това е само на думи. На дела по всичко личи, че има проблем. С времето това поведение все повече ви обърква. Вие самите спирате да изразявате недоволството си. Спирате да критикувате и да изисквате от него, което се отразява и на отношенията ви с другите. Започвате да сте безкритични и да не изразявате мнение и пред тях. Това пречи както на отношенията с приятели и близки, така и в професионален план.

15 въпроса разкриват дали партньорът ви е манипулатор

„Вината е твоя, затова ти изневерих.“

Манипулаторите винаги намират начин да обвинят жертвата си за собствените си грешки и злоупотреби. Те ще ви накарат да вярвате, че с поведението си сте го тласнали към изневяра и че ако не се бяхте държали по определен начин е нямало да се стигне дотам. В това има доза истина, тъй като обикновено поведението на двамата партньори е определящо за това как ще се развият отношенията им. Манипулаторите знаят това, възползват се от тези факти и ги преекспонират в своя защита.

„Кой друг би те обичал? Никой освен мен.“

С такива изречения манипулаторът затвърждава влиянието си върху вас. Той ви контролира, убеждавайки ви, че само той ви разбира и оценява. И тъй като няма за какво да бъдете оценени, надали друг би видял нещо стойностно във вас. Чувствителните и раними личности, емпатите и тези, които се колебаят в самооценката си и се влияят от оценката на другите за тях.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Лидия Иванова ( преди 9 месеца )
Да, маската пада и истината излиза наяве, но след като бъдем подлудени тотално...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 1 rate down comment
Реалност! ( преди 2 години )
Всичко е вярно!Но в крайна сметка, рано или по-късно завесата пада и ИСТИНАТА изгрява!И манипулатора се оказва един обикновен страхливец и безпомощно същество!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
.... ( преди 2 години )
imah podobni razgovori v brak , koito otdavna e prekraten . govoria bez tulkuvania
отговор Сигнализирай за неуместен коментар