Вероятно сте забелязали, че повечето мъже не изпитват особено големи трудности да се впуснат във връзка, веднага след като са прекратили предишната. А може и да ви се е случвало да видите бившия си с нова жена скоро след разпадането на връзката ви. Кое е първото нещо, което ще си помислите? Че изобщо не ви е обичал, разбира се. И сигурно ще мислите като милиони жени по света, на които им е било нужно време да се възстановят емоционално след всяка раздяла.

Съвети за срещите след раздяла или развод

Мъжете и жените наистина реагират по различен начин на тези преломни трудни моменти. Но ще се изненадате, че всъщност привидното бързо възстановяване на мъжете след раздяла и започването на нова връзка съвсем не означава, че той не ви е обичал. Даже напротив.

Мъжете правят рикошет във връзките си след раздяла и се стараят колкото се може по-бързо да започнат нова. Има научно психологическо обяснение за това реакционно поведение.

Защо мъжете продължават напред толкова бързо след раздяла?

Напълно разбираемо е да мислите, че не сте били обичани достатъчно, че са ви изневерявали по време на връзката и след приключването ѝ веднага са скочили в обятията на любовницата си. Може да си мислите, че на него му е лесно да ви преодолее и бързината на действията му говори тъкмо това. Но това поведение всъщност подсказва точно обратното. Мъжете, които се впускат моментално в нова връзка, обикновено го правят, защото обичат силно бившата си половинка.

Такива предразположения биха били напълно логични и никой не би ви опровергал. Но реално са напълно погрешни, според Дейвид Матюс, лайв коуч и мачмейкър, цитиран от yourtango.com.

5 начина да се сближите след временна раздяла

Мъжете влизат не по-малко емоционално във връзките си от жените. Техните чувства са също толкова дълбоки и на подобна дълбочина остават раните им след раздялата.

Има обаче съществена разлика в това как жените показват болката си и това как мъжете го правят или по-точно не го правят заради социалните предразсъдъци.

Един мъж не може да се оплаква на приятелите си дни наред, плачейки и ядейки цяла кофа със сладолед, докато обяснява как бившата му го е използвала и наранила. Един мъж не може да отиде да плаче на рамото на майка си или баща си. Не може и да търси същата утеха при приятелите си, както го правят жените.

Сега си представете цялата тази емоционална трудност и желанието да изглежда като корав и силен мъж, които се сблъскват в сърцето му след раздяла. Представете си и голямата емоционална празнота, която мъжът трябва да запълни по някакъв начин, за да не се разпадне и да не рухне.

Какво не бива да правите след раздялата

Още по темата

Тук идва и съществената разлика в реакциите на мъжете и жените след раздяла. Липсата на еднакви механизми за утеха води до желание на мъжете да се впуснат колкото се може по-скоро в нова връзка, за да могат да притъпят празнотата и липсата на любов. Правят го емоционално, сексуално, физически и психически.

Това съвсем не означава, че не ви е обичал, напротив. В много от случаите означава тъкмо това. Означава и че не му е лесно да ви превъзмогне, затова прави отчаян опит да изглежда стоически и силен, излизащ като победител от войната. Никой мъж не би искал да буди съжаление и присмех. Затова повечето предпочитат да се правят на силни и да продължат напред бързо.

4-те най-явни признака, че все още обичате бившия

Ограничените възможности за подкрепа в такива моменти карат мъжете да насочат вниманието си към друга жена, в повечето случаи първата, която са срещнали. Това лекува раните им или поне ги кара да мислят така.

Скоростта, с която един мъж се впуска в нова връзка обикновено е пропорционална на болката, която изпитва. Колкото по-бърза е появата на нова връзка, толкова по-дълбока е раната от раздялата.