Интимно

Защо мъжете нямат трудности да скочат в нова връзка скоро след раздяла

Има обяснение за това поведение и определено не е, защото не ви е обичал

25.11.2021г. / 06 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вероятно сте забелязали, че повечето мъже не изпитват особено големи трудности да се впуснат във връзка, веднага след като са прекратили предишната. А може и да ви се е случвало да видите бившия си с нова жена скоро след разпадането на връзката ви. Кое е първото нещо, което ще си помислите? Че изобщо не ви е обичал, разбира се. И сигурно ще мислите като милиони жени по света, на които им е било нужно време да се възстановят емоционално след всяка раздяла.

Съвети за срещите след раздяла или развод

Мъжете и жените наистина реагират по различен начин на тези преломни трудни моменти. Но ще се изненадате, че всъщност привидното бързо възстановяване на мъжете след раздяла и започването на нова връзка съвсем не означава, че той не ви е обичал. Даже напротив.

Мъжете правят рикошет във връзките си след раздяла и се стараят колкото се може по-бързо да започнат нова. Има научно психологическо обяснение за това реакционно поведение.

Защо мъжете продължават напред толкова бързо след раздяла?

Напълно разбираемо е да мислите, че не сте били обичани достатъчно, че са ви изневерявали по време на връзката и след приключването ѝ веднага са скочили в обятията на любовницата си. Може да си мислите, че на него му е лесно да ви преодолее и бързината на действията му говори тъкмо това. Но това поведение всъщност подсказва точно обратното. Мъжете, които се впускат моментално в нова връзка, обикновено го правят, защото обичат силно бившата си половинка.

Такива предразположения биха били напълно логични и никой не би ви опровергал. Но реално са напълно погрешни, според Дейвид Матюс, лайв коуч и мачмейкър, цитиран от yourtango.com.

5 начина да се сближите след временна раздяла

Мъжете влизат не по-малко емоционално във връзките си от жените. Техните чувства са също толкова дълбоки и на подобна дълбочина остават раните им след раздялата.

Има обаче съществена разлика в това как жените показват болката си и това как мъжете го правят или по-точно не го правят заради социалните предразсъдъци.

Един мъж не може да се оплаква на приятелите си дни наред, плачейки и ядейки цяла кофа със сладолед, докато обяснява как бившата му го е използвала и наранила. Един мъж не може да отиде да плаче на рамото на майка си или баща си. Не може и да търси същата утеха при приятелите си, както го правят жените.

Сега си представете цялата тази емоционална трудност и желанието да изглежда като корав и силен мъж, които се сблъскват в сърцето му след раздяла. Представете си и голямата емоционална празнота, която мъжът трябва да запълни по някакъв начин, за да не се разпадне и да не рухне.

Какво не бива да правите след раздялата

Тук идва и съществената разлика в реакциите на мъжете и жените след раздяла. Липсата на еднакви механизми за утеха води до желание на мъжете да се впуснат колкото се може по-скоро в нова връзка, за да могат да притъпят празнотата и липсата на любов. Правят го емоционално, сексуално, физически и психически.

Това съвсем не означава, че не ви е обичал, напротив. В много от случаите означава тъкмо това. Означава и че не му е лесно да ви превъзмогне, затова прави отчаян опит да изглежда стоически и силен, излизащ като победител от войната. Никой мъж не би искал да буди съжаление и присмех. Затова повечето предпочитат да се правят на силни и да продължат напред бързо.

4-те най-явни признака, че все още обичате бившия

Ограничените възможности за подкрепа в такива моменти карат мъжете да насочат вниманието си към друга жена, в повечето случаи първата, която са срещнали. Това лекува раните им или поне ги кара да мислят така.

Скоростта, с която един мъж се впуска в нова връзка обикновено е пропорционална на болката, която изпитва. Колкото по-бърза е появата на нова връзка, толкова по-дълбока е раната от раздялата.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
ednavrazka vari na pred samo ako maja si zatvarya ocite za mnogo nesta ako maja si otvori ystata ot nazi vraska ne ostava nisto sas vremetoo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
edna jenna stom opluva bivsite si apsolutno vsicki sas koito e billa ot neya hair nemma ste osajda i noviyat si zad garba dokato nameri sledvastiya akoe ymna jena nikoga ne bi oluvala majete sas koitoo e billla dori i da ne e billa dovolnna zatova kato i nie plueem da ne se cudyat sami predizvikvat tezi nesta inevyarata ne vajno vajo e tova koeto prikazva na coveka sas koito izneveryava za vass inevyara moje da se prosti no klukite i opuvaniyata zad garba nikogaaa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
ne govorete za bifsi ne se opitvaite otnovo i ot novo ako sme obicalli bivsi styahme da se borim da gi varnem imalo e obic no po nekav nacin sami sa nakarali coveka ot tyah da se odblasne i te sami si go znayat i vrastane na zad nema bisi sa vav minalo vreme yspeh im jelaeem no bez fillmii
отговор Сигнализирай за неуместен коментар