Идеална връзка не съществува. Във всеки тип интимни взаимоотношения, дори най-хармоничните, съществуват конфликти, възникват спорове, несъгласия, раздори, които при лоша комуникация могат да направят връзката сериозно разклатена. И обратното – всяка трудна ситуация във връзката може да се преодолее, ако имате добра и ефективна комуникация.

Опасни неща, до които води липсата на комуникация във връзката

За повечето връзки добрата комуникация е предизвикателство. Тя се постига наистина трудно. Нужно е старание и от двамата партньори. Ударите под кръста трябва да са забранени и да не се прилагат по време на конфликт. Всяка двойка трябва да установи индивидуални правила за водене на спор, чиито граници да не прекрачва. Колкото и емоционални да са споровете, те не трябва да нараняват на дълбоко ниво.

Ако водите нездравословни спорове и комуникацията в тях липсва, това ще превърне връзката в истински ад с времето. Изтощителните, разочароващи конфликти, водещи до непълноценни и лишени от емоционалност моменти, ще направят отношенията ви все по-негативни.

10 признака, че една двойка има проблеми с комуникацията

Съществуват обаче ефективни начини да подобрите общуването си. Тези комуникативни трикове могат да ви помогнат да направите връзката си по-силна от всякога, въпреки конфликтите.

1. Включете игри.

Вярвате или не, игрите могат да превърнат дори най-разгорещения спор в нещо незначително. Сложните взаимоотношения могат да бъдат улеснени, ако в споровете и конфликтите се включат игри. Така несъгласията и различията се понасят много по-лесно. Ако намерите повод и начин да се смеете, дори когато се карате, това ще направи комуникацията ви много по-лесна.

2. Отклонете вниманието от себе си.

Всяко човешко същество носи своето его. При някои то е по-изявено, при други не. Но то е там. И винаги във всеки спор егото може да вземе превес. За да се предпазите от това, опитайте се да не се стараете да победите винаги във всеки спор. Ако и двамата партньори се научите да отстъпвате, ще видите колко по-лесен е животът.

3 правила за добра комуникация в една връзка

Още по темата

3. Слушайте тялото си.

Много е важно да се научите да слушате инстинктите си. Те няма да ви подведат по време на конфликти и спорове. Ако се научите да усещате тялото си и сигналите, които ви изпраща, ще ви е по-лесно да долавяте и сигналите от партньора ви. Не само думите са важни в комуникацията. Езикът на тялото и интуицията също са сериозен фактор.

4. Не забравяйте, че всеки има своя начин.

Не бързайте да обвинявате партньора си, че не се старае в общуването колкото вас. Помнете, че всеки има своите начини. Дори партньорът ви да подхожда по различен от вашия начин, това не означава, че не се старае достатъчно.

6 стъпки за подобряване на комуникацията във връзката ви

5. Бъдете любопитни.

Апатията към партньора е нещо, което убива връзката. Ако поддържате взаимното си любопитство, това ще поддържа и вълнението между вас, интереса, любовта. Винаги бъдете любопитни към другия. Задавайте въпроси, интересувайте се от мнението му, показвайте, че ви е важно какво се случва с него във връзката и извън нея.