Интимно

6 стъпки за подобряване на комуникацията във връзката ви

Научете се да бъдете добри слушатели

01.03.2014г. / 17 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Комуникацията е основен проблем в много връзки. При такава ситуация, партньорите не само, че не умеят да комуникират, но и не проявяват желание да подобрят общуването помежду си. Връзката се превръща в рутина, понякога в бойно поле, а партньорите намират утеха извън нея.

Кои са основните грешки, които мъжът и жената допускат в комуникацията помежду си?

Презрение – има за цел да унижи, потисне и обиди половинката.

Заемането на отбранителна позиция – когато единият от партньорите се чувства застрашен, започва да се защитава с различни аргументи, понякога става и напуска помещението или прилага физическа сила.

Безразличие – двамата партньори взаимно не реагират на думите на половинката си, в разговор се избягва контакт с очите, опитват се да сменят темата на разговора, отлагат разговора във времето.

Критики – те са част от почти всеки опит да се разреши някакъв проблем, често припомнят минали събития от връзката, които са наранили единия или другия партньор, дава се показ на слабите страни на половинката с цел самозащита.

Мълчание – фатална стъпка, граничеща с безразличието.

Как да подобрите комуникацията между вас?

Добрата комуникация се гради още в самото начало на всяка връзка. Ако партньорите не успеят да комуникират пълноценно още от началото, с времето става все по-трудно, но не и невъзможно лошата комуникация да се превърне в разговор между зрели хора.

Стъпка 1

Отделете си време за разговори

Динамиката на ежедневието и рутинните задължения често отделят вниманието ни от партньора. Често половинката не признава, че има нужда да поговори с някого за това как е минал денят. Разговаряйте докато вечеряте, когато гледате телевизия, докато си помагате в домакинската работа и т. н.

Стъпка 2

Научете се да слушате. Слушането е основна част от всяка комуникация. Може да ви се струва лесно, но да бъдеш добър слушател особено в конфликтен разговор не е никак просто. Добрият слушател сдържа емоциите си и вниква в смисъла на думите на партньора. Това прави и целия разговор ефективен.

Стъпка 3

Бъдете открити и честни

Искреността е една от най-важните „подправки“ в една връзка. Не бива да криете своите емоции, чувства, желания само защото се страхувате от реакцията на партньора си. Ако не може да споделяте открито това, което е вътре във вас, може би сте в неподходяща връзка.

Опитайте се да използвате по-често личното местоимение „Аз“ когато разговаряте. Например, ако мислите, че не излизате достатъчно с половинката си вместо да кажете „Ти никога не ме водиш никъде“ обърнете изречението на „Аз смятам, че трябва повече да излизаме“. Това ще смекчи ситуацията и ще избегне конфликта между вас.

Свързани статии

Стъпка 4

Опитайте се да не налагате мнението си

Всеки има право на позиция по дадена тема. Добрият разговор изисква да изслушвате половинката си, да задавате въпроси, да изкажете своето мнение, но не и да го налагате. Неналагането не означава приемане на чуждото мнение.

Стъпка 5

Акцентирайте се върху настоящето

Въпреки добрата комуникация ще има ситуации, в които ще спорите. Често двойките правят една основна грешка – връщат се в миналото. Започвате да припомняте стари горчиви случки от връзката ви, обиждате половинката и ситуацията от спор се превръща в скандал, в който има много разочарования, а понякога и край на взаимоотношенията. Затова не гледайте назад, а бъдете в настоящето.

Стъпка 6

Научете се да правите компромис

В разговора с половинката всеки се опитва да излезе победител. Това не е битка, а комуникация, здравословна комуникация, която намира решение на проблема и за двете страни и това е, към което трябва да се стремят партньорите.

Коментирай