Интимно

9 мъчителни признака, че сте в едностранна връзка

Небалансираните отношения убиват щастието в любовта

05.06.2022г. / 05 43ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Балансът в отношенията е много важен за щастието в една връзка. Небалансираните отношения, в които единият партньор дава много повече, отколкото получава, създават напрежение, усещане за недооцененост, липса на любов и уважение. Истинска рядкост е да откриете партньор, с който да се чувствате изцяло равнопоставени, отношенията ви да са балансирани, а даването и вземането да е 50 на 50. Звучи като истинска идилия, но не е невъзможно. Освен това не е и нужно. Няма как всичко в живота и отношенията да е напълно поравно, но пък може да се избегне онова усещане за едностранчивост във връзката, което убива щастието. 

5 признака, че изобщо не сте готови за нова връзка

Какви могат да са причините за едностранна връзка?

Едностранната връзка може да се изразява в това, че единият партньор може да е по-отдаден в емоционален план. С течение на времето това започва да става твърде изтощително за раздаващия се. Получаващият може да е егоцентрик, егоист, да е нарцис. Възможно е да е свикнал да получава всичко и да смята, че му се полага. В началото на връзката невинаги можете да усетите тези черти от личността. Но с течение на времето напрежението се повишава. 

Хората, които имат тревожен или привързващ се стил на обвързване, са най-честите жертви на едностранните връзки. Страхът от оставане сами, нуждата от доказване на любовта и валидирането в отношенията е важно за тях, за да се чувстват пълноценни. 

6 причини да стоите в нездравословни връзки

Кои са признаците на небалансирана едностранна връзка?

1. Партньорът ви постоянно отменя общите ви планове. 

Партньори, които са свикнали да се възползват от готовността на половинките си знаят, че те са винаги до тях и ще се съгласят с всичко. Ето защо такива личности често правят каквото решат без да се съобразяват с партньорите си, отменят планове без да се извиняват, защото знаят, че ще им се размине. Дори да има негодувание или конфронтация, те имат своите методи за обезоръжаване, в което ще ви накарат да се чувствате неудобно, че изобщо изразявате недоволство. 

2. Не отделя време за вас. 

Егоизмът е много широко застъпен в едностранните връзки. Той бележи всяко действие на партньора ви, с което той показва, че вашето мнение и чувства не са чак толкова важни. Предпочита да отделя повече време за себе си, отколкото за вас или връзката ви. Поставя себе си на първо място. 

5 начина да разберете от какво се нуждаете в една връзка

3. Държи ви настрана. 

Една много важна част от ангажиращата връзка е и двамата партньори да включват половинката си във всеки аспект от живота си. Въпреки че всеки се нуждае от лично пространство, общите преживявания са ценни и сплотяващи. Ако партньорът ви ви държи настрана от случващото се в живота му, не споделя, не ви взима със себе си с приятели, близки или изобщо в свободното си време, това е много лош знак за вашите отношения и степента на ангажираност. 

4. Той ви изцежда. 

Емоционалното изцеждане може да е пагубно за психиката ви. Чувствителните и емпатични личности, които са свикнали да се раздават и да влизат в положението на партньорите си са най-често страдащите страни в една такава небалансирана връзка. Взимащите партньори усещат нагласата на раздаващия се и го изцеждат до краен предел. 

5 признака, че най-после сте в точната връзка за вас

Коментирай