Интимно

5 признака, че партньорът ви се държи незряло във връзката

Какви са предизвикателствата във връзка с недорасъл партньор

24.06.2022г. / 17 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Възрастта не е единственото мерило за зрялост. Понякога на хората им трябва много повече време, за да станат по-зрели и отговорни. Незрялостта може да се отрази във всеки аспект от живота, включително и върху връзките. Да имаш незрял партньор, когато ти самият си по-улегнал и имаш сериозни намерения към живота си, е истинско предизвикателство, което може да се превърне в кошмар.

5 знака, че сте дете на емоционално незрели родители

Израстването е различно от порастването. Ето защо възрастта невинаги има значение и не гарантира висока степен на зрялост. Израстването и зрелостта зависят преди всичко от способността на личността да се отваря към света, да учи и да анализира, да осъзнава грешките си, да работи върху тяхното поправяне, да има критичност към света и себе си.

Да си зрял и да притежаваш подобни личностни качества и в същото време да имаш партньор, който е далеч зад гърба ти в това житейско израстване е трудно, нерядко дори е основа за провал на връзката.

Кои са признаците, че партньорът ви е незрял?

Ето най-отличителните от тях:

1. Защитна позиция.

Партньорът ви е незрял, когато се противопоставя на забележките ви с отбранителна позиция. Той започва да се защитава като малко дете, вместо да поеме отговорност. Вие искате да решавате проблемите си конструктивно, а той бяга от тях и предпочита да се скатае, докато бурята отмине.

15 признака, че сте в едностранна връзка

2. Той винаги има последната дума.

Още едно много характерно детско поведение е последната дума. Ако при всеки спор партньорът ви държи да каже задължително нещо след вас, да ви „затапи“, просто защото смята, че последната дума има най-голяма тежест, това е белег на незряло и детинско поведение. Такива личности не осъзнават сериозността на проблемите и казусите, а държат думата им да се чува, без да се замислят за последиците.

3. Опитва се да ви промени.

Емоционално зрелите хора добре осъзнават, че партньорите им са изградени личности, които не трябва да променят насила. И обратното – незрелите хора се опитват да изкоренят онова, което не харесват у половинките си, вместо да работят заедно за изглаждане на проблемите във връзката.

Разлики между зрелите и незрели двойки

4. Постоянно критикуване.

Мрънкането, постоянната критика, отблъскването на мнението ви и отдръпването при поява на проблем са само част от примерите за незряло поведение. Трудно бихте изградили стабилни и дългосрочни отношения с такъв човек. Ако сам той не иска да се развие като личност, вие не бихте могли да го накарате насила.

5. Бягане от отговорност.

Досущ като малко дете, незрелият човек бяга от отговорност, защото така е много по-лесно. Незрелият партньор никога не признава грешките си, не допуска, че трябва да се бори, за да промени нещо в живота си, не приема критика и не желае да ви слуша, когато искате да говорите сериозно по някакъв въпрос.

6 знака, показващи дали връзката има бъдеще

Коментирай