Интимно

7 типа поведение, които превръщат връзката в токсична

Вероятно не си давате сметка, че се държите токсично

18.07.2022г. / 13 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Токсичната връзка е нещо, в което никой не би искал да живее. Въпреки това сме склонни да обвиняваме партньорите си, че проявяват токсично поведение към нас самите, а не си даваме сметка, че и ние го правим. 

В токсична връзка ли сте? Отговорете си на тези въпроси

Някои типове поведение могат лесно да превърнат връзката в токсична. Кои са те?

Редовно избягвате партньора си

Всяка връзка е базирана на комуникацията. Без значение дали имате брак или не, общуването е ключово за здравето на връзката. Ако по някаква причина често и все по-осезаемо избягвате партньора си, връзката ви се превръща в токсична. Не решавате проблемите си заедно, не сте съгласни с партньора си, затова го игнорирате, не изказвате мнение, а предпочитате да замълчите и да оставите бурята да отмине. Тези стратегии само задълбочават проблемите. 

Не внимавате с езика на тялото

Езикът на тялото говори много повече от думите. В много случаи той е по-красноречив. Ако кръстосвате ръце, докато говорите с партньора си, не го гледате, разсеяни сте, прекъсвате го и започвате друга тема, която ви вълнува, това го отблъсква и създава токсични условия в отношенията. 

Какво е токсична позитивност и защо всъщност е негативна?

Неглижирате интимността

Комуникацията е основен фактор във връзките, но без интимност те се превръщат в съжителство, приятелство. Както и да го наречете, то започва да придобива съвсем друг вид, преди всичко токсичен за вас и партньора ви. 

Не му благодарите 

Благодарността е много важна, защото тя показва признателност и отдаденост към партньора. Тя показва, че оценявате усилията и жестовете му, а това е важно за него, както и за положителните вибрации във връзката. 

10 токсични емоции, които пречат на щастието

Отдалечавате се от партньора си

Когато скуката ви обземе и не реагирате по никакъв начин, за да поправите това чувство, започвате да се отдалечавате. Това наранява партньора ви и може да го накара да действа по много начини. С неглижиращото и отдалечаващо поведение рискувате да превърнете връзката си в нещо, което съвсем няма да прилича на любовни или брачни отношения. 

Свързани статии

Постоянно се нуждаете от внимание

Токсичните връзки и партньори имат едно сходство. Много често единият партньор започва да става прекалено нуждаещ се и да изисква внимание и определени жестове от половинката си. Това съвсем нормално подбужда реакция на отдалечаване и отключва желание за бягство. 

5 причини да оставате в токсична връзка, дори да знаете, че е такава

Не говорите за проблемите си

Тук отново се намесва важността на комуникацията. Една връзка става токсична, ако в нея се натрупват прекалено много нерешени проблеми. Няма значение дали са малки или големи, нерешаването им и замитането им под килима създава много лоши условия, в които любовта да се развива. В даден момент с нея става тъкмо обратното – не само че не се развива, но и се потиска, докато не угасне напълно. 

Коментирай