Интимно

5 причини да оставате в токсична връзка, дори да знаете, че е такава

Какво кара хората да продължават да стоят в нещастни отношения

12.02.2021г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Едно от най-вредните неща, които човек може да направи, е да продължава да стои в токсична връзка, въпреки че не се чувства добре и знае, че трябва да се освободи от този емоционален товар. За прекратяването на връзка, без значение дали е токсична или просто е изпразнена от съдържание, се изисква сила. Понякога болката, която изпитваме, ни кара да продължаваме да търпим нещастието, в което живеем, вместо да се освободим и да продължим по пътя си в търсене на любов.

5 общи черти, които токсичните хора имат

Има няколко основни причини хората да продължават да стоят в токсични връзки, знаейки, че са такива, но продължавайки да потъпкват собственото си щастие. Ето кои са те.

Страхът от това да сте сами

Човешкото желание да обичаме, да сме обичани и в никакъв случай да не сме сами е мощен двигател на решенията, които взимаме. Ето защо много често именно този страх ни възпира от това да се освободим от вредна за нас връзка, която не само не ни носи обич, но и ни прави крайно нещастни.

За съжаление, продължаването на агонията в токсичната връзка няма да ви даде нито сигурност, нито утеха, нито желание за нормален живот. По-скоро ще ви постави в дълбока депресия, от която ще излезете много по-трудно, оставайки в подобни отношения.

6 причини да оставаме в токсични връзки

Имате ниско самочувствие

Ниското самочувствие пречи не само в отношенията с любимите хора, но и във всеки социален и професионален аспект. Когато нямаме вяра сами в себе си е трудно да добием сили да се впуснем в нещо ново. Съмняваме се, че заслужаваме по-добро, че можем да се справим по-добре, че можем да бъдем щастливи по различен от познатия комфортен начин. Този всъщност лъжлив комфорт ни кара да изпадаме в още по-дълбока дупка. Омагьосаният кръг, в който се въртим, ни прави още по-малко уверени в себе си.

Свикнали сте

Ефектът на сваряването на жаба е добре познат в психологията. При него се наблюдава едно примирение, при което човек бавно свиква с положението си и неусетно изпада в дупка, от която не може да излезе. Много често дори не осъзнава в какво положение се намира, защото е до болка свикнал да се чувства по начин, който не му носи удовлетворение.

В токсична връзка ли сте? Отговорете си на тези въпроси

Свързани статии

Обвинявате себе си

Токсичната връзка е коварна, защото тя не е такава от само себе си. Обикновено се дължи и на токсичност от страна на партньора ви, който ви вменява вина за всичко. Ако сте личност, която продължава да търпи това положение поради гореспоменатите причини, то много вероятно е и да сте чувствителна натура, която се вглежда повече в собствените си грешки, отколкото в тези на партньора си. Автокритиката обикновено взима големи размери в такива случаи и е всичко друго, но не и градивна.

Какво е токсична позитивност и защо всъщност е негативна?

Вярвате, че това е сродната ви душа

Въпреки че имате вътрешно усещане, че не се намирате в щастлива връзка, вие продължавате да се опитвате, вярвайки, че сте със сродната си душа и този труден период ще отмине. Това е най-погрешното, което можете да направите. Слушайте интуицията си. Тя не лъже.

Коментирай