Интимно

Как да върнем пламъка във взаимоотношенията – съвети от специалисти

За момент забравете за секса

26.09.2022г. / 06 08ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато открием любовта, ние сякаш откриваме цял един нов свят. Всичко е интригуващо, магично, пленително... Нямаме търпение да опознаем всяко кътче на това наше откритие. Не виждаме негативите – сякаш такива изобщо няма. Неслучайно се казва: „Любовта е сляпа“. Склонни сме да прощаваме малките грешки, да омаловажаваме недостатъците, фокусирайки се само върху това колко прекрасен и съвършен е нашият любим. И така – ден след ден. Изведнъж се обръщаме и виждаме неща, които никак не ни харесват, такива, които като че ли са били скрити от погледа ни. „Боже, как не съм забелязала по-рано това?“ – започваме да си задаваме този въпрос все по-често. Да се влюбиш, изглежда е лесната работа. Много по-трудно е да останеш влюбен. Сякаш първоначалният пламък започва леко да гасне. Това нормално ли е? Успокойте се. Според психолози и консултанти по взаимоотношения, това е напълно „окей“. Всъщност добрата новина е, че щом си мислите по тази тема, значи все още ви е грижа за вашата връзка и нищо не е загубено – напротив. Независимо дали е дошъл труден момент или срещате поредното изпитание за връзката си, специалистите са единодушни – винаги има надежда. Какво биха ни посъветвали те по този въпрос? Ето и някои от възможните отговори:

Забравете за секса за момент

Макар и да звучи странно и налудничаво, за определен кратък период се опитайте да свалите напрежението от нагласата: „Трябва да правим секс“. Вместо това опитайте се за момент да използвате всичко друго – целувки, прегръдки, докосване, галене, любовна игра, дори мастурбиране един пред друг. Ще забележите, че когато това малко ваше правило отпадне, ще се нахвърлите един върху друг като обезумели.

Планирайте тайни срещи

Опитайте се поне веднъж месечно да планирате своя тайна среща. Не казвайте на партньора къде отивате – просто му кажете как да се облече. Оставете фантазията да свърши своята работа. Внезапно ще усетите в стомаха ви да пърхат онези позабравени пеперуди. Незнанието къде отивате и какво може да ви очаква там ще ви подейства доста възбуждащо.

Влюбете се отново... в себе си

Когато сте в много дълга връзка, в един момент можете да размиете границите и да започнете да мислите за партньора си като за ваше продължение. По този начин със сигурност ще убиете огъня – много е трудно да бъдеш привлечен от някого, който е загубил своята идентичност и автономност. За да върнете искрата във връзката си, първо трябва да я запалите в себе си – намерете си хоби, поставете си цел, която да постигнете в службата или правете благотворителност. Когато имате интереси, това ще ви даде възможност да развивате себе си, да сте по-интересни както за другите, така и за вас.

Благодарете

Специалистът по взаимоотношения д-р Кира Бартлет твърди, че един от най-лесните начини да продължавате да поддържате пламъка на вашата връзка е да оценявате нещата, които другият прави за вас. Ако чувствате, че нещата във връзката ви не вървят, опитайте се всеки ден да благодарите на любимия си за нещо – лице в лице или пък чрез съобщение. Благодарността е една от най-важните емоции, когато говорим за запазване на взаимоотношенията.

Дайте си пространство

Опитайте се да си дадете място и да не бъдете като скачени съдове. Нека всеки един от двама ви се чувства свободен да бъде себе си и да се отдава на своите интереси. Постарайте се да насърчите хобитата на другия и да го подкрепяте в новите начинания. Ще видите, че това ще създаде повече уважение между вас. Следващия път, когато мъжът ви иска да излезе с приятели, не се сърдете – използвайте това време и направете нещо за себе си – излезте с приятелки, посетете изложба или прочетете започната книга.

Коментирай