Интимно

Как типът партньор се определя от типа семейство, в който е израснал

Вижте няколко типа

28.10.2022г. / 06 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че семейната среда, в която сме израснали, на по-късен етап в живота ни се отразява на това какви партньори избираме за любовни връзки, какви партньори ще бъдем ние за другия. Отношенията, които градим с родителите си, за добро или лошо бележат любовния ни живот.

Вижте някои от любовните типове партньори и какво е характерно за всеки от тях.

Угаждащият

Угодниците в любовната връзка обикновено са тези хора, които са израснали в лоши, контролиращи и осъждащи семейства. Ако родителите ви винаги са намирали недостатъци в нещо, което сте направили, или ако смятате, че са ви показвали любов, само когато сте имали добро представяне в училище, то във връзката ви с партньор, вие ще сте този, който ще угажда.

Такива партньори търсят приемане и утвърждаване и винаги се уверяват, че поставят щастието на всички останали пред своето собствено. Ако се разпознавате в този тип партньор, то много е вероятно да проявявате и пасивност, нерешителност в любовта.

8 знака, че връзката ви върви към разпад

Жертвата

Този тип партньори обикновено са възпитавани в семейства на груби и агресивни родители. Жертвата е потайна, не обича да се говори за нея. Понякога някои от тези деца си изграждат цял вътрешен свят, за да се изолират и да се предпазят от действителността, изпълнена с грубост, а и нерядко с насилие.

Като възрастни може да им е трудно да осъзнаят стойността си и често могат да се чувстват неспокойни, незаинтересувани и апатични. Те дори могат да се окажат във връзка с контролиращ партньор и да се придържат към неговите нужди, както са се съобразявали с родителите си.

5 причини той да не ви помага с домакинските задължения

Избягващият

Ще го разпознаете по това, че той крие емоциите си. Избягващият тип партньор като дете не е получавал привързаност в семейството си, родителите му не са споделяли с него свободно положителни емоции, а са били хладни и затворени. Той се е научил, че да разчиташ на себе си е най-сигурно. В любовната връзка такъв партньор е склонен да прикрива емоциите си, да не е емоционално достъпен за другия. Липсата на интимност и близост пък поражда други сложни казуси във връзката.

20 знака, че партньорът ви е изгубил интерес към връзката

Контролиращият

Такъв тип хора се нуждаят да имат контрол върху определени аспекти от живота, защото това им позволява да елиминират емоциите, през които са преминали като деца. Този контрол всъщност е тяхната защита от негативни емоции като страх, тревожност и безсилие. В любовен план те са смели, волеви, склонни да разчитат предимно на себе си, вместо на партньора си и е по-малко вероятно да поискат подкрепа и помощ от него.

Свързани статии

Колебливият

Колебливият партньор е израснал с родители, които са били ненадеждни, нестабилни и непостоянни, когато са изразявали любовта и топлината към децата си. Такива родители често са обещавали неща, които след това не са се случвали, не са оказвали подкрепа, в резултат на което децата са се чувствали пренебрегнати.

На по-късен етап, порасналото дете вече се е превърнало в колеблив партньор и се стреми да намери надеждна и стабилна връзка, нещо, което може би никога не е имал като дете. Колебливите търсят идеалната любов и не обичат да се чувстват изоставени. Тъй като любовта никога не е съвършена, такъв човек може да се окаже разочарован и огорчен.

Коментирай