Интимно

7 храни за по-добър и чувствен секс

Бананите могат да повишат енергията ни

21.10.2022г. / 15 57ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Храната, която приемаме е от жизненоважно значение за начина, по който се чувстваме, както и за здравословното ни състояние. Желанието за секс означава, че се чувстваме добре – както физически, така и емоционално. И обратно – ниското либидо може да е свързано с прекалено големи нива на стрес или пък хормонални смущения.

Какво да направим, за да се чувстваме свежи, отпочинали и готови за приключения под завивките? Предлагаме ви списък с храни, които могат да подобрят сексуалния ви живот. Ето и кои са нашите фаворити:

Стриди

Вероятно вече сте чули или чели за невероятните качества на тази морска храна. Славата ѝ на афродизиак вероятно се дължи на наличието на цинк, който тя съдържа. Цинкът може да се окаже от изключителна важност когато говорим за мъжкия фертилитет, тъй като той подпомага регулирането на нивата на тестостерон. Проучване от 2018-а година доказва, че прекалено ниските нива на цинк могат да имат негативен ефект върху нивата на важния мъжки хормон. Стридите съдържат най-голямо количество цинк в сравнение с която и да е друга храна. Ако не сте почитатели на морските дарове – може да си набавите ценния елемент от говеждо, свинско, печен боб или пък тиквени семки.

25 признака, че той става за съпруг

Сьомга

Месото на тази вкусна риба е известно най-вече заради наличието на омега-3 мастни киселини, но освен удоволствия за небцето тя ще донесе и много ползи на вашия организъм. Ако не харесвате вкуса ѝ, можете да я замените със сардини или риба тон. Съдържанието на омега-3 в тези риби предпазва артериите от образуването и задържането на плака в тях – като по този начин подпомага кръвообращението и намалява риска от заболявания, свързани със сексуалната дисфункция.

Секс пози за повече наслада

Ядки и семена

За да се поддържате здрави и в добра форма – винаги имайте пакет ядки или семена в чантата си. Това ще ви предпази от избора на погрешна храна. Вълчият глад винаги ни връхлита в най-неподходящото време, ето защо този малък трик ще ви помогне да сте сити за по-дълго, осигурявайки ви цинк, омега-3, както и ел-аргинин – елементи, които ще ви помогнат да поддържате либидото си.

Картина показва кой е вашият език на любовта

Ябълки

Един от най-познатите ни плодове – те съдържат вещество, което се нарича кверцетин – важен антиоксидант от групата на флавоноидите, който подобрява кръвообращението и намалява риска от развитие на проблеми с простата. Проучване, проведено през 2016-а година показва, че определени дози от него могат да помогнат за успешното намаляване на нивата на високо кръвно налягане. То може да доведе до проблеми, свързани със сексуалната функция, тъй като увредените кръвоносни съдове не позволяват на кръвта да стига до гениталиите. При жените пък, високото кръвно налягане може да намали либидото и желанието за секс.

Любовни съвпадения според числото на пътя на живота

Шафран

Една от най-скъпите подправки в света отскоро се отглежда и у нас. Освен като добавка към ястия, тя носи и редица ползи за нашия организъм – подобрява настроението, паметта и способността за учене и запаметяване. Освен това той може да се използва при преждевременна еякулация и безплодие. Някои хора прилагат шафрана директно върху скалпа като лек срещу косопад.

Праскови

Свързани статии

Съдържанието на витамин C във вкусните плодове подобрява качеството и количеството на спермата, ето защо те се използват за лечение на инфертилитет.

Банани

Бананите съдържат ензима бромелаин, който повишава либидото и се бори с импотентността при мъжете. Освен това в състава им влизат и фосфор и витамин B, които повишават нивата на енергия в организма.

Коментирай