Сексът е удоволствие, наслада, начин за релаксация, възвишено общуване между двама души и какво ли още не. Списъкът с определения за него е дълъг и каквото и да кажем, ще бъде малко. Но замисляли ли сте се, че освен удоволствие, сексът може да ви донесе и положителни ползи за здравето? Вижте кои са те в следващите редове:

Подпомага имунната система

Според редица проучвания, хората които са сексуално активни, боледуват по-кратко в сравнение с тези, които не са. Вероятно това се дължи на факта, че те имат по-висока защита и по-високи нива на антитела срещу вируси и бактерии. Въпреки това, ако искате да сте здрави, освен редовно практикуване на секс, трябва да обърнете внимание и на правилната диета, достатъчна активност и пълноценен сън.

Повишава либидото

Още по темата

„Колкото повече, толкова повече“, както би казал Мечо Пух с други думи – по-редовните забавления под завивките ще повишат либидото ви. При жените редовният секс увеличава вагиналната лубрикация, кръвообращението, както и еластичността на кожата. А всичко изброено дотук може да помогне на дамите сексът да бъде по-приятно изживяване и да го желаят повече.

Повишава контрола над пикочния мехур

Силното тазово дъно е една от най-важните предпоставки за превенция на неволното изпускане на урина – състояние, което засяга около 30% от жените в даден етап от живота им. Добрият секс е прекрасна тренировка за тазовото дъно, а изпитването на оргазъм води до контракции на мускулите, като по този начин те стават по-силни.

Понижава кръвното налягане

Според редица проучвания сексуалният акт понижава кръвното налягане, а и освен това той може дори да се разглежда като форма на физическо упражнение. По време на секс се горят по 5 калории на минута. Както и при тренировката, колкото по-постоянни сте, толкова по-големи ще са и ползите за здравето ви.

Понижава риска от сърдечен удар

Добрият сексуален акт се отразява чудесно на здравето на сърцето. Освен че той е добър начин да повишите сърдечния си ритъм, сексът ви помага да поддържате нивата на естрогена и тестостерона в норма. Ниските нива на който и да е от тези хормони могат да причинят възникването на състояния като остеопороза и дори сърдечносъдови заболявания. Според проучване, мъже, които правят секс поне два пъти седмично, значително намаляват риска от смърт, причинена от сърдечен удар.

Понижава болката

Оргазмът може да блокира усещането за болка, тъй като чрез него се освобождава хормон, който повишава устойчивостта на болка. Същият ефект мож да бъде постигнат и ако жената се стимулира сама. Според проучвания, вагиналната стимулация може да облекчи хроничната болка в краката и гърба, а много дами споделят, че самозадоволяването намалява менструалните болки, главоболие и артрит.

Подобрява съня

Близостта с партньора облекчава стреса и тревожността. Прегръщането и докосването подпомага освобождаването на т. нар. „хормон на щастието“. Сексуалната възбуда пък спомага за задействането на центрове в мозъка, които са отговорни за насладата. Сексът и интимността могат да повишат вашата самооценка, както и усещането за щастие. Той може да помогне да изживеете живота си не само здрави, но и щастливи.

Сексът може да подобри психичното ви здраве

Още по темата

Сексуалната активност със или без партньор (чрез мастурбация) може да донесе някои важни психологически и емоционални ползи. Подобно на физическите упражнения, сексът може да намали нивата на стрес и тревожност и да увеличи усещането за щастие. Сексуално активните хора могат да изпитват повишени нива на доверие, интимност и любов във взаимоотношенията си.

Сексът повишава близостта

Сексът може да ви помогне да задълбочите връзката си с партньора, благодарение на отделянето на окситоцин. Той може да играе голяма роля за развитието на една връзка, тъй като взаимното сексуално удоволствие ще ви помогне да изпитате по-дълбока свързаност един с друг.